Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Το έθιμο και συνταγές

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου! 
Γιατί και πώς Καθιερώθηκε το έθιμο αυτό;
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως μπακαλιάρο; Στην ορεινή κυρίως Ελλάδα ορεινές και στις απομακρυσμένες και πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος εκείνη την εποχή ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.

Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.Εκτός απο τηγανιτό σε πολλές περιοχές τον έφτιαχναν και κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ. Χ. Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας.
το μεσημεριανό τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι από τα νοστιμότερα. Είναι, βέβαια, και από τα πιο... δύσοσμα της παράδοσης. Ειδικά όσοι επιλέγουν να μη φάνε σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του τηγανιτού μπακαλιάρου, υποφέρουν στο τέλος του γεύματος από τη δυσοσμία του στόματος των συνδαιτυμόνων τους. Υπάρχει λύση;
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συνταγές που θα ικανοποιήσουν εξίσου όσους αγαπούν τη σκορδαλιά (και τον μπακαλιάρο), αλλά και όσους δεν αντέχουν τη δυσοσμία που αυτή αφήνει.

  Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Το καθιερωμένο πιάτο για την 25η Μαρτίου..Γιαυτό και προτείνουμε την πιο παραδοσιακή και εύκολη συνταγή που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Υλικά:

- 1 φιλέτο μπακαλιάρου καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα

για το κουρκούτι:

- 1 αυγό
- αλεύρι όσο πάρει για να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό
- 1 ποτήρι μπύρα
- 1 μπέικιν πάουντερ

για τη σκορδαλιά:

- 4 με 5 φέτες ψωμί
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
- λίγο νερό για να ελέγχουμε την πυκνότητα
- προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:


- Πρέπει να ξαλμυρίσουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο μας γιαυτό τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό από την προηγούμενη μέρα το πρωί. Καλό είναι να αλλάξουμε το νερό 2-3 φορές.

- Έπειτα, τον στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε το κουρκούτι.

- Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε τη μπύρα και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.

- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο να κάψει καλά και στη συνέχεια βουτάμε τα κομμάτια μπακαλιάρου στο κουρκούτι και κατόπιν τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

- Αφού τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε την σκορδαλιά.

- Για τη σκορδαλιά βάζουμε στο μούλτι τις φέτες ψωμιού κομμένες σε κομμάτια, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά. Έπειτα ελέγχουμε την πυκνότητα και αν είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγο νεράκι και ξαναχτυπάμε.

- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο το μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά μας!

Και Χρόνια μας Πολλά!!


Διαβάστε περισσότερα http://www.sintagesgiagias.info

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

(4 μερίδες)
Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
1 αυγό
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο
λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός) και πιπέρι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12 έως 24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζετε), το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.
Σε ένα μπολ φτιάχνετε το κουρκούτι. Χτυπάτε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο-λίγο ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα χυλό μέτριο (ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.
Στη συνέχεια τον ανακατεύετε καλά και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνετε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνετε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω-γύρω.
(Συνταγή: argiro.gr)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!