Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η μελέτη απελευθέρωσης λαγών από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας στο δασαρχείο και στο εξής αναμένεται η έγκριση της προκειμένου να αρχίσουν οι απελευθερώσεις
«Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση κατά κάποιο τρόπο ενός οράματος που έθεσα πριν 2 περίπου χρονιά, οπού αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και κόπο στο λαγοτροφειο του συλλόγου μας, αλλά και με τη συμπαράσταση και στήριξη και του υπόλοιπου Διοικητικού Συμβούλιου, καταφέραμε να επαναφέρουμε το λαγοτροφείο σε ρολό ενεργό, μιας και για διαφόρους λόγους τα τελευταία χρόνια δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προβούμε σε απελευθέρωση λαγών» ανάφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Μουσάς.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αμαλιάδας χαρακτήρισε τους λαγούς σαν ένα θήραμα «υψίστης σημασίας που μόνο εχθρούς έχει έξω στη φύση, ενώ εμείς οι νόμιμοι κυνηγοί είμαστε αυτοί που με λίγη οργάνωση και θέληση μπορούμε και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να το βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους. Είτε αυτό λέγεται θηροφύλαξη, είτε με βελτιώσεις βιοτόπων με διάφορες σπορές, ή ακόμα όπως στην προκειμένη περίπτωση, με εμπλουτισμούς περιοχών όπου οι ήδη υπάρχοντες πληθυσμοί έχουν μειωθεί, και προσπαθούμε εμείς με τις απελευθερώσεις αυτές να ενισχύσουμε με τον τρόπο μας την παρουσία αυτού του πολύτιμου θηράματος σε διαφόρους τόπους».
Προδιαγραφές
Εξάλλου όπως επεσήμανε ο κ. Μουσάς ό «εφόσον εγκριθεί η μελέτη το πρόσεχες διάστημα, οι απελευθερώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές οπού ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα πληρούν κάποιες προδιαγραφές όπως αναφέρεται και στη μελέτη, προκειμένου να μπορέσουν να χαρακτηριστούν ως «λογοκοπία» παρέχοντας τροφή αλλά το κυριότερο κάλυψη και ασφάλεια στα απελευθερωθέντα θηράματα, μέχρι να μπορέσουν να προσαρμοστούν ανάλογα και να καταφέρουν να μπορούν να αμύνονται στη φύση.Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε την ανάλογη προεργασία ούτος ώστε να γίνει η σωστή προσαρμογή των λαγών από τις κλούβες στο εξωτερικό-φυσικό περιβάλλον κατά το δυνατόν καλύτερο, ενώ παράλληλα τους έχει ήδη παράσχει η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο περιβάλλον έξω από τους κλωβούς τους».
Ακόμη υπογράμμισε πως «έπειτα από πολύ κόπο, φέτος είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μια απελευθέρωση λαγών, η όποια συμπληρώνει το πάζλ στον τομέα εμπλουτισμού βιοτόπων με θήραμα, μιας και ήδη τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε απελευθέρωση 400 περίπου φασιανών. Ενώ αργότερα, στις αρχές καλοκαιριού θα απελευθερώσουμε κι άλλους ακόμα. Τόσο εγώ, όσο και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο, εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας, που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο οπού και πάλι το λαγοτροφειο γίνεται ενεργό και σιγά είμαστε σίγουροι πως θα φτάσουμε στις παλιές «δόξες» του οπού απελευθερώνονταν πολύ μεγάλος αριθμός λαγών στις γύρω περιοχές, ενώ στο παρελθόν είχε βραβευτεί και χαρακτηριστεί και ως λαγοτροφειο-πρότυπο.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως ο σύλλογος μας, έχει μια ιστορία, και ότι κάποιοι πριν από εμάς, πάλεψαν και δούλεψαν για να ανεβάσουν το σύλλογο μας. Μια ιστορία που δε πρέπει από κανέναν και για κανέναν λόγο να σβηστεί, αλλά θα πρέπει να την συνεχίσουμε και να προχωρούμε και να παλεύουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κάθε φορά».
