Μανώλια μεγανθής αειθαλές

Η μανόλια έχει καταγωγή από τις περιοχές της ανατολικής Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Σε κάποιες πρόσφατες μελέτες που έγιναν έδειξαν πως ο φλοιός της μανόλιας συνεισφέρει στη μείωση των αλλεργιών και του άσθματος. Καθώς δρα προληπτικά κατά του Αλτσχάιμερ. Ανήκει στο γένος Magnolia όπου ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Γάλλου βοτανολόγου Pierre Magnol (1638- 1715), διευθυντή του βοτανικού κήπου του Montpellier.

Ταυτότητα- μορφολογικά χαρακτηριστικά Μανόλιας - Δέντρο

Η μανόλια (μανώλια) ή μαγνόλια είναι καλλωπιστικό δέντρο ή και θάμνος. Ανάλογα την ποικιλία την συναντάμε ως αειθαλές ή φυλλοβόλο δέντρο. Στην χώρα μας κυρίως θα συναντήσουμε τρια είδη: την Magnolia grandiflora, την Magnolia stellata και την Magnolia soulangeana. Στο γένος Magnolia ταξινομούνται περισσότερα από 210 είδη. Η Magnolia grandiflora είναι αειθαλές δέντρο με μεγάλα λευκά αρωματικά άνθη. Σε ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 m στις περιοχές απ'όπου κατάγεται. Ενώ στην Ελλάδα το συναντάει κανείς από 3-7 m. Έχει μεγάλα σκουροπράσινα γυαλιστερά φύλλα με χνούδι και καφετί χρωματισμό στην κάτω επιφάνεια. Ανθίζει από τον Μαϊο μέχρι τα τέλη καλοκαιριού. Έχει όμως αργό ρυθμό ανάπτυξης. Η Magnolia stellata είναι φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλα διπλά λευκά αρωματικά άνθη. Σε ύψος φτάνει μέχρι τα 7 m. Τα φύλλα του είναι πιο μικρά σε σχέση με το M.grandiflora , με σκούρο πράσινο χρωματισμό στην πάνω επιφάνεια και πιο ανοιχτό στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Η ανθοφορία ξεκινάει πριν την έκπτυξη των φύλλων από τις αρχές Απριλίου έως τον Μάιο για λιγότερο από ένα μήνα . Η Magnolia soulangeana είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με μεγάλα λευκά ρόδινα άνθη. Αναπτύσσεται σαν θάμνος αλλά με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται και μικρό δέντρο ύψους 3-4 m. Τα φύλλα και τα άνθη του είναι μεγάλα. Το χρώμα των ανθέων μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή πορφυρό. Η ανθοφορία και εδώ ξεκινάει πριν την έκπτυξη των φύλλων και αρχίζει από αρχές Απριλίου μέχρι και αρχές Μαϊου.

Απαιτήσεις- φροντίδες  Μανόλιας - Δέντρο

Θέση: Προτιμάται να φυτεύεται σε ηλιαζόμενες ή και σε ημισκιερές θέσεις. Αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά προτιμούν σημεία προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους. Είναι ευαίσθητα στην έτνονη ξηρασία αλλά αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Χώμα: Προτιμάται η μανόλια να φυτεύεται σε ελαφρά εδάφη (αμμώδη, αμμοπηλώδη), πλούσια σε οργανική ουσία και σχετικά υγρά.
Πότισμα: Το έδαφος θέλουμε να είναι πάντα υγρό οπότε τους καλοκαιρινού μήνες ποτίζουμε τακτικά.
Λίπανση: Προσθέτουμε compost (οργανική λίπανση), όπου ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών αρκετά.
Κλάδεμα: Η Magnolia grandiflora συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο να αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά ή φύλλα. Η M. stellata και M.soulangeana κλαδεύεται μετά την ανθοφορία.
Πολλαπλασιασμός: Η Μανώλια πολλαπλασιάζεται με ξυλώδη μοσχεύματα και με εναέριες καταβολάδες. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρο αλλά είναι μια δύδκολη διαδικασία αφού ο σπόρος για να βλαστήσει θα πρέπει να σπαρεί σε υγρή άμμο για περίπου 6 μήνες.

Εχθροί και ασθένειες της μανόλιας:
Μελίγκρες.
 
Οι  Άγγλοι τη λένε magnolia  οι Γερμανοί λένε Die Magnolien ,  οι Γάλλοι Le magnolia




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη