«Η χαρά του αριθμού π», από τον κ. Δημήτριο Σπαθάρα στην εκδήλωση «Άνοιξη και Μαθηματικά στο 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας»


13 Μαρτίου 2014
Η 14η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σαν παγκόσμια ημέρα του αριθμού π = 3,14159..., επειδή τα τρία πρώτα ψηφία του συμπίπτουν με την ημερομηνία 3/14 (3ος μήνας, 14η ημέρα).
“Η χαρά του αριθμού π”, ήταν το θέμα της εισήγησης από τον Σχολικό Σύμβουλο των Μαθηματικών, κ. Δημήτριο Σπαθάρα, το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Άνοιξη και Μαθηματικά στο 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας”.
Συναρπαστική παρουσίαση των ιδιοτήτων μιας μαθηματικής σταθεράς, του “μαγικού” αριθμού που παγκοσμίως συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα π και υπολογίζεται σαν ο λόγος της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Ο Αρχιμήδης θεωρείται ο πατέρας του π, αφού πρώτος αυτός τον προσέγγισε θεωρητικά. Ο αριθμός παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους άλλους και οι ιδιότητές του συγκινούν όχι μόνο τους μαθηματικούς αλλά και πολλούς ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το θέμα σαν ένα από τα πιο δημοφιλή παράξενα στην ιστορία της σκέψης.
Μέσα από την άρτια προβολή επιλεγμένων έχρωμων διαφανειών και του εμπνευσμένου λόγου του, ο εισηγητής του θέματος εντυπωσίασε τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, αλλά και το υπόλοιπο ακροατήριο που έσπευσε με ενδιαφέρον για μάθηση στη σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ο π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Ηλίας Αργυρόπουλος, οι Σχολικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Κων/νος Αργυρόπουλος, Δέσποινα Ακριώτου, Δημήτριος Φύκας και πολλά μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η Διεύθυνση του 5ου ΓΕΛ Λαμίας 



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη