Εκδήλωση ΤΕ Χαλκίδας - Θήβας για την Ανεργία με το Γιώργο Μαρίνο


Την Πέμπτη 13/3 ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πραγματοποίησε περιοδεία στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Χαλκίδας.  Σε συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση της σχολής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σχολή, τα προβλήματα που υπάρχουν και να παραθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα καθώς και για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.
Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας με θέμα: «Το πρόβλημα της ανεργίας και η πάλη για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την προστασία των ανέργων».

Στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:      
Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί σας αξιοποιώντας την πείρα που συγκεντρώσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Το ΚΚΕ στήριξε την πάλη σας, ήταν μαζί σας στις απεργίες και τις άλλες κινητοποιήσεις, αντιτάχθηκε στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στην καταστολή. Υποστήριξε το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων, κατέθεσε προτάσεις νόμου, έκανε πολλές παρεμβάσεις στη βουλή, στις κυβερνήσεις, στα υπουργεία. Άσκησε και ασκεί πίεση, ενημερώνει συστηματικά τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.  
Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά  συμφέροντα, θα ενισχύσει, θα δώσει δύναμη στον κοινό μας  αγώνα. Με νέες δυνάμεις στους δήμους, στην περιφέρεια, στην ευρωβουλή, στη βουλή, στα συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, θα οργανώσουμε πολύμορφα και πιο αποτελεσματικά την πάλη μας (...)
Μην εμπιστεύεσθε κανέναν επίδοξο σωτήρα, διαχειριστή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κάθε ένας διαχειριστής είτε λέγεται Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ η ακούει σε άλλο όνομα,  είναι δεσμευμένος να διαφυλάξει την εξουσία των μονοπωλίων, έχει αποδεχτεί ότι η πλουτοκρατία θα έχει στα χέρια της τα οικονομικά εργαλεία, τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι , έχει δεσμευτεί στις συνθήκες, στις αποφάσεις, στην πολιτική  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που στρέφεται κατά των λαών.
Στη βάση αυτή δεν υπάρχει περίπτωση για φιλολαϊκή πολιτική, οι διαχειριστές του συστήματος κοροϊδεύουν τις εργατικές , λαϊκές οικογένειες.   
Τι είπε ο κ. Τσίπρας για τα κλειστά εργοστάσια και τους ανέργους της Εύβοιας; 
Αμόλησε αερολογίες και παραμονές εκλογών μπορεί να τις επαναλάβει. Είπε να αναζητήσουν οι εργάτες «οάσεις» στον καπιταλισμό, να αναλάβουν την διαχείριση των εργοστασίων μέσα σ αυτό το εχθρικό περιβάλλον, να κολυμπήσουν στον ωκεανό του καπιταλιστικού ανταγωνισμού,   να αναλάβουν ευθύνες που οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες (...)  
Υπάρχει δηλαδή μια σκόπιμη προσπάθεια εξεύρεσης υποκατάστατων για να βγει αλώβητο το καπιταλιστικό σύστημα , η πλουτοκρατία και η Ε.Ε και αυτό επιβάλλεται να πονηρέψει τους εργαζόμενους, τους ανέργους.    
Μιλάμε με εργάτες και εργάτριες
Ο λαός μας πλήρωσε ακριβά την παγίδευση στη  λογική του «μικρότερου κακού» και απαιτείται  εξαγωγή συμπερασμάτων.
Πότε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για να φύγει η Ν.Δ. Πότε ψήφος στην Ν.Δ για να φύγει το ΠΑΣΟΚ, ο διαχειριστής άλλαζε αλλά παρέμεινε η ίδια η εκμεταλλευτική τάξη στην εξουσία, η επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων.
Τώρα οι ντελάληδες φωνάζουν ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση να καταδικαστεί, να  φύγει, αλλά ο λαός να πολεμήσει κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και πολιτική, να κερδίσει έδαφος, με ισχυρό ΚΚΕ , καλά οργανωμένο, δυνατό εργατικό , λαϊκό κίνημα.
Να μην εγκλωβιστούν οι εργάτες και οι εργάτριες στα κόμματα και τα κομματίδια που γεννιούνται μέσα από την αναμόρφωση του σάπιου πολιτικού συστήματος για να χειραγωγήσουν το λαϊκό προβληματισμό και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα . 
Αυτό υπηρέτησε η ΔΗΜΑΡ που εξαργύρωσε τη λαϊκή ψήφο στηρίζοντας την τρικομματική κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό υπηρετούν η Ελιά των κ.κ Σημίτη,  Βενιζέλου και Λοβέρδου που έκαψαν το λαό μας αλλά και το «Ποτάμι» που εμφανίζεται ως νέα δύναμη αλλά είναι μέρος του κλαμπ των φανατικών απολογητών της Ε.Ε και ζητάει την ψήφο των εργαζομένων για να την ακουμπήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που θα διαχειριστούν τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.
Απομονώστε το φασιστικό έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. Είναι εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, οπλισμένη γροθιά του κεφαλαίου που χρησιμοποιεί την ανεργία και τη φτώχεια για διεισδύσει μέσα στις λαϊκές δυνάμεις και να συνεχίσει το δολοφονικό της έργο. Η Εύβοια γνωρίζει καλά. Η εγκληματική αυτή οργάνωση έστησε δουλεμπορικό κύκλωμα για να ξηλώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και να εκβιάζει ανέργους και ο λαός μας έχει καθήκον να την απομονώσει, να μην την αφήσει σε «χλωρό κλαρί».           
Οι ιδιοκτήτες, οι καπιταλιστές της ΑΓΕΤ –LAFARGE, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ , της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και των άλλων εργοστασίων καθορίζουν την πορεία τους με κριτήριο τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, το μέγιστο  κέρδος (…)
Ο καπιταλισμός λειτουργεί άναρχα, ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση θέσεων στην αγορά , για την επικράτηση του ενός η του άλλου οικονομικού ομίλου  οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», στενάζουν οι μικρές επιχειρήσεις.      
Αυτό είναι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές, αυτός είναι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, στην Ευρώπη , σε όλο τον κόσμο.
Οι καπιταλιστές αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη ως κόστος, πετούν τους εργάτες στο όνομα του στο όνομα της μείωσης του «εργατικού κόστους» (...)  
Το πρόβλημα είναι γενικότερο και η κατεύθυνση της πάλης είναι ανάγκη να στραφεί στην κατάργηση των αιτιών που το προκαλούν, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση  του αγώνα.  
Ακόμα και στην περίπτωση ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας οι θέσεις εργασίας θα είναι μετρημένες, η τεχνολογική προσαρμογή θα χρησιμοποιείται για τη μείωση των εργατικών χεριών, θα οργιάζει η εντατικοποίηση της δουλειάς.     
Η ανεργία θα συνυπάρχει με τη μερική και προσωρινή απασχόληση, με τις 5μηνες συμβάσεις της ανασφάλιστης «κοινωφελούς εργασίας», με 490 Ευρώ μισθό, θα συνυπάρχει με τα «συμβόλαια μηδέν», με εργαζόμενους σκλάβους,  χωρίς δικαιώματα.
Όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζονται δεκάδες προγράμματα υποαπασχόλησης, κατάρτισης, μαθητείας, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις αλλά το πρόβλημα οξύνεται, ανακυκλώνεται η  ανεργία, διαλύονται οι  εργασιακές σχέσεις. Πρωταγωνιστές σε αυτή την κατάσταση είναι η περιφέρεια και οι δήμοι (…)
Στην πράξη μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς οι απασχολήσιμοι εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι  καταλήγουν και πάλι στην ανεργία,  υποχωρεί συνεχώς η πλήρης-σταθερή εργασία, αντικαθίστανται  εργαζόμενοι με δικαιώματα, με άλλους, νέους,  με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας, ξηλώνονται κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες και παράλληλα στην πορεία αυτή θα ενσωματώνει ακόμα περισσότερο συνδικαλιστές οργανώσεις στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών.     
Απέναντι σ αυτή την άθλια κατάσταση το ΚΚΕ αντιπαραθέτει τη δική του πολιτική πρόταση, πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας (...)
Μέσα στις δυσκολίες επιβάλλεται να δείξει η εργατική τάξη τον πρωτοπόρο ρόλο της και να ηγηθεί στην πάλη της λαϊκής συμμαχίας (...) Να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να γίνει πιο μαζικό, μαχητικό, προετοιμασμένο για σκληρές ταξικές αναμετρήσεις απομονώνοντας τον εργοδοτικό –κυβερνητικό συνδικαλισμό που είναι δύναμη διάβρωσης και ενσωμάτωσης του κινήματος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου , υπηρέτης του ευρωμονόδρομου.   
Εύκολη λύση δεν υπάρχει. Η εργατική τάξη χάνει χρόνο, το κεφάλαιο κερδίζει χρόνο και συγκεντρώνει δυνάμεις,  κάνει τη δουλειά του   πότε με τη μια , πότε με την άλλη μορφή διαχείρισης του συστήματος (...)
Στην περιοχή μας υπάρχει πολύτιμος ορυκτός πλούτος, Τσιμεντάδικα, επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου, χημική βιομηχανία, αμυντική βιομηχανία, μονάδες παραγωγής τροφίμων, ναυπηγεία, εύφορη γη. Σημαντικά εργαλεία που σήμερα ρημάζουν αλλά μπορούν  να αναπτυχθούν με κεντρικό σχεδιασμό, να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις δουλειάς,  με σύγχρονα δικαιώματα.   
Αυτά τα εργαλεία μπορούν να αναπτυχθούν, να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες όταν κοινωνικοποιηθούν, όταν  γίνουν περιουσία του λαού που έχει τη δύναμη να το επιβάλλει.
Μόνο σ αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας , να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη-σταθερή εργασία.
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αναγκαία και ρεαλιστική γιατί υπηρετεί τα λαϊκά συμφέρονται και στηρίζεται στην οργανωμένη λαϊκή πάλη.  
Με εφόδιο αυτή την πολιτική πρόταση συνεχίζουμε  τον αγώνα μας και για την προστασία των ανέργων.
Για :  
ü      Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ.
ü      Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
ü      Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
ü      Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων, να έχουν οι άνεργοι και οι οικογένειες τους πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ü      Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
ü      Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
ü      Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
ü      Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
ü      Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζομένους.
ü      Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
ü      Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.  





Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη