Δημήτρης Κελάφας: Περιστέρι δεν είναι μόνο η Παναγή Τσαλδάρη… Οι «ξεχασμένες γειτονιές» να ξαναζωντανέψουν.


Δημήτρης Κελάφας: Περιστέρι δεν είναι μόνο η Παναγή Τσαλδάρη…
Οι «ξεχασμένες γειτονιές» να ξαναζωντανέψουν.
Περιοδεία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Κελάφας στην Αγία Τριάδα και την Τσαλαβούτα. Συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες που του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Η Αγία Τριάδα είναι μια από τις παραμελημένες γειτονιές της πόλης μας. Εγκαταλελειμμένοι βιομηχανικοί χώροι, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τόσο παραγωγικές βιοτεχνίες όσο και εμπορικά καταστήματα. Τα σημάδια της κρίσης και της ερήμωσης είναι ορατά. Δυστυχώς όμως πέρα από την κρίση που περνά η χώρα, η περιοχή αυτή είναι τελείως παραμελημένη από το Δήμο. Πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι αφημένοι στην τύχη τους, χρόνια έχει να περάσει συνεργείο του Δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ρίξει το βάρος στο κέντρο Περιστερίου παραμελώντας τις ξεχασμένες γειτονιές και καταδικάζοντάς τες στην εγκατάλειψη και την ερήμωση. Ένα βασικό έργο υποδομής, η διευθέτηση των  ομβρίων στην Τσαλαβούτα (στο παρελθόν έχουν γίνει μεγάλες πλημμύρες), για το οποίο υπάρχει δέσμευση της δημοτικής αρχής από το 2004 δεν έχει γίνει ακόμη, 10 χρόνια μετά.

Ο Δημήτρης Κελάφας δήλωσε την αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για το ζωντάνεμα των παραμελημένων γειτονιών του Περιστερίου: «με αποκέντρωση δημοτικών υπηρεσιών, με δημιουργία «χώρων πολιτισμού», με έργα αναπλάσεων μικρής κλίμακας που δεν χρειάζονται ακριβές εξωτερικές εργολαβίες, με ηλεκτροφωτισμό, με ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, με παρεμβάσεις σε κοινωνικό επίπεδο ενάντια στην απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για εμπορικά καταστήματα και εταιρείες που ανοίγουν σε παραμελημένες περιοχές της πόλης». Περιστέρι δεν είναι μόνο το κέντρο και η Παναγή Τσαλδάρη…
Η παράταξή μας έχει επεξεργαστεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για όλες τις «ξεχασμένες γειτονιές» της πόλης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν απαιτούν υπερβολικά κονδύλια, περισσότερο χρειάζεται πολιτική βούληση.  Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει πράξει  ούτε τα στοιχειώδη: τα τελευταία δύο καλοκαίρια όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου έγιναν στο Άλσος Περιστερίου. Στην πλατεία Αγίας Τριάδας έχει να γίνει εκδήλωση του Δήμου από τις προηγούμενες εκλογές! Προφανώς θα γίνει τώρα…

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει όλο το Περιστέρι είναι η ασφάλεια και η αύξηση της εγκληματικότητας. Η ασφάλεια είναι καθολικό δικαίωμα των πολιτών και είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους. Σήμερα στο Περιστέρι υπάρχει μεγάλο θέμα ασφάλειας και εγκληματικότητας αποτέλεσμα της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η κοινωνία λόγω των μνημονίων αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες. Είναι γνωστή η έλλειψη επάνδρωσης των αστυνομικών τμημάτων αλλά και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το αστυνομικό προσωπικό, συχνά με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό. 
Τα θέμα της ασφάλειας, βεβαίως, θα λυθεί με επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, αλλά και  ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με το ζωντάνεμα των γειτονιών αλλά και τη βοήθεια στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων.

Περιστέρι 18/3/2014

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη