Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου , στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Τιθορέας.(ΦΩΤΟ)

     Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πανηγυρίστηκε στην Ιερά Μονή μας , η μνήμη του μεγάλου Αγίου και προστάτου αυτής , του Αγίου Νεκταρίου επ. Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του Θαυματουργού.

     Όπως κάθε χρόνο ,  τελέσθηκε και φέτος όλο το προηγούμενο διάστημα ιερό σαρανταλείτουργο στο ομώνυμο παρεκκλήσιό του , που έχουμε ανεγείρει ακριβώς δίπλα στο Καθολικό της Μονής μας.

      Την Παρασκευή , παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου , μεταφέρθηκαν από το κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής μας , στο παρεκκλήσιό Του , αργυρά θήκη με τεμάχιο  λειψάνου και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου. Στις 13:00 αναγνώσθηκε η Θ´ ώρα και εν συνεχεία εψάλλει  η ακολουθία του Μικρού Εσπερινού.

       Το απόγευμα στις 17:00 , στο Καθολικό της Μονής μας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλαντίου και Λοκρίδος κ.κ Νεκταρίου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής μας , με τη συμμετοχή ιερέων και του διακόνου της αδελφότητος.

      Μετά το τέλος του Μεγάλου Εσπερινού , στις 20:00 στο Ιερό Παρεκκλήσιό Του , τελέσθηκε αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Νεκταρίου. Στην αγρυπνία λειτούργησε ο Ιερομόναχος π. Γεράσιμος και έψαλλαν οι μοναχές του Ιερού Μετοχίου μας , της Ζωοδόχου Πηγής Μοδίου , της οποίας Κτήτωρ και Πνευματικός ειναι ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Νεκτάριος. Η αγρυπνία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

       Το Σάββατο , ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου , και ώρα 6:30 ξεκίνησε ο Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Καθηγουμένου κ.κ. Νεκταρίου.

      Κατά τη διάρκεια της εόρτιας πανηγυρικής ακολουθίας πλήθος  πιστών και πνευματικών παιδιών του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Νεκταρίου , προσήλθαν για να εορτάσουν τον λαοφιλή και θεοπρόβλητο Άγιο Νεκτάριο , αλλά και για να ευχηθούν θερμά και εγκάρδια στον πνευματικό τους πατέρα.

      Στον κηρυκτικό λόγο που εκφώνησε ο Σεβ. Καθηγούμενος κ.κ. Νεκτάριος , μίλησε επικαίρως για τον εορτάζοντα Άγιο Νεκτάριο , τον άγιο της συκοφαντίας , των πειρασμών , του πόνου και των θλίψεων. Πρόσθεσε πως πρέπει όλοι μας να έχουμε παράδειγμα την υπομονή που έδειξε ο Άγιος Νεκτάριος στους πειρασμούς και δοκιμασίες που τον ταλαιπώρησαν σε όλη τη ζωή Του. Η συγχωρητικότητα που επέδειξε σε όσους τον επίκραναν , τον κατέδειξε Γνήσιο Φίλο του Χριστού. Γι' αυτό ο Χριστός τον εδόξασε , δίνοντάς του , τον αμάραντο στέφανο της αγιότητος. Μάλιστα ο Σεβ. Καθηγούμενος κ.κ. Νεκτάριος επεσήμανε , πως οι άνθρωποι που τον πόνεσαν περισσότερο , ήταν οι ρασοφόροι αδελφοί του , δηλαδή κληρικοί , αρχιερείς και ιερείς. Τόνισε πως και στη σημερινή εποχή συμβαίνουν τέτοιες συκοφαντίες και αδικίες μέσα στην εκκλησία , αλλά εμείς πρέπει με υπομονή να δεχώμεθα τις αδικίες , οι οποίες εξαγνίζουν τις ψυχές μας.

      Συνέχισε , λέγοντας πως ο Άγιος Νεκτάριος ηταν αυτός που αναβίωσε τον κοινοβιακό μοναχισμό στη χώρα μας , μετά από μία δύσκολη εποχή που είχε προηγηθεί , της βαυαροκρατίας.

      Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους περευρισκομένους πολυπληθείς αγιονεκταρόφιλους πιστούς , ο Άγιος Νεκτάριος να πρεσβεύει στο θρόνο του Θεού για όλους μας , να γεμίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας από τη γλυκύτητα και το νέκταρ που είχε η δική του αγία ψυχή.

      Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος κ.κ. Νεκτάριος εδέχθη ευχές και δώρα των πιστών και πνευματικών του παιδιών στο αρχονταρίκι της Μονής μας.

      Ακολούθησε από τους πατέρες της Μονής εορταστική μοναστηριακή τράπεζα.

      Επίσης κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας , αμέσως μετά τον χερουβικό ύμνο , ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος κ.κ.  Νεκτάριος , τέλεσε και την μοναχική κουρά του Δοκ. Ραφαήλ , ο οποίος έλαβε το όνομα Αγαθάγγελος , προς τιμή  του Αγίου Αγαθαγγέλου του Εσφιγμενίτου. Στο νεόκουρο μοναχό π. Αγαθάγγελο ευχόμαστε καλές υπακοές και καλές υπομονές , ώστε όταν ο Θεός τον καλέσει κοντά Του , να απολαύσει την ουράνια βασιλεία Του.

      Στον Σεβ. Καθηγούμενό μας κ.κ. Νεκτάριο ευχόμεθα ο Άγιος Νεκτάριος να σκέπει, να περιφρουρεί , να ευλογεί και να τον διαφυλάττει  σώον , υγιά και μακροημερεύοντα , καθώς επίσης και όλους τους ευσεβείς πιστούς που ζητούν την βοήθεια και τη σκέπη του.

Για να δείτε στιγμιότυπα από το Μικρό Εσπερινό , πατήστε ΕΔΩ


Για να δείτε στιγμιότυπα από το Μεγάλο Εσπερινό , πατήστε ΕΔΩ


Για να δείτε στιγμιότυπα από την Αγρυπνία , πατήστε ΕΔΩ









Για να δείτε περισσότερα , πατήστε ΕΔΩ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη