ΛΑ.Ο.Σ.: Τιμή και δόξα στους αγωνιστές

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Η αλήθεια που πρέπει να λέγεται.

Γοργοπόταμος .Το  όνομά του συνδέθηκε με μία από τις ηρωικότερες στιγμές της Αντίστασης εναντίον των κατακτητών: Την ανατίναξη της γέφυράς του, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942, από τις ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του EΔEΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), και του EΛAΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) με τη συνδρομή Άγγλων σαμποτέρ.

Αφότου οι Βρετανοί κομάντος έφθασαν στην Ελλάδα, για περίπου ένα μήνα παρέμειναν απομονωμένοι στην σπηλιά της Στρώμης

Ο  Άρης, προσωπικά δεν έβλεπε με καλό μάτι την όλη επιχείρηση, αλλά είχε και αρνητικές εντολές από την Αθήνα (ΚΚΕ). Ο ίδιος έλεγε ότι δεν ήθελε τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή του.

Mετά  παρέλευση ενός μηνός και έπειτα από μάταιες αναζητήσεις οι Βρετανοί έστειλαν επειγόντως τον ταγματάρχη Kρις  Γουντχάουζ στον Zέρβα. Ο Zέρβας  αφού άκουσε τον Bρετανό ταγματάρχη, αναχώρησε αμέσως μαζί με τους καλύτερούς του άνδρες, για την περιοχή του Γοργοποτάμου.

Tότε ο Άρης  πήρε πρωτοβουλία. Παρά τις περί του αντιθέτου εντολές της Kεντρικής Eπιτροπής του ΚΚΕ έσπευσε κι αυτός στην περιοχή, με δύναμη μεγαλύτερη εκείνης του Zέρβα. H επιχείρηση του Γοργοπόταμου, ανεξάρτητα εάν θα πετύχαινε ή όχι, δεν έπρεπε να γίνει μόνον από τους Bρετανούς σαμποτέρ και τον EΔEΣ, γιατί θα δυσφημούσε το EAM/EΛAΣ σε όλη την Eλλάδα.

Η επιχείρηση τελικά έγινε και πέτυχε .

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όμως, οι επιπτώσεις της στο βορειοφρικανικό μέτωπο ήταν πολύ περιορισμένες, επειδή η εκτέλεση της επιχείρησης εξ αιτίας των δισταγμών του Άρη Βελουχιώτη και της ηγεσίας του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, έχοντας καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του Ρόμελ, έχοντας χάσει τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, μετατοπίστηκαν δυτικότερα κι έτσι ο ανεφοδιασμός τους μέσω Ελλάδος δεν έπαιζε κανένα ρόλο.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές.

 Αιωνία η μνήμη των ηρωικών νεκρών μαχητών
                                                                                                         Θ. Τουσιάδης

                                                                                                 Υπεύθυνος Περιφέρειας

                                                                                       Στερεάς ΕλλάδοςΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη