Πραγματοποιήθηκε στο Γοργοπόταμο η κεντρική εκδήλωση Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

72 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, στο Γοργοπόταμο η κεντρική εκδήλωση του Πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και Αντιστασιακές Οργανώσεις, για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με της έπαρση σημαίας, την  επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Κων/νο Κουτσογιαννακόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Δημήτρη Μπριάνη, από τον εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Βασίλη Κυριακάκη, από τον εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γραμματέα της Ν.Ε. Φθιώτιδας κ. Χρήστο Μπώκο, από τον εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Θεόδωρο Χειμάρα, από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Χρήστο Πολύμερο, από τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βουλευτή Μαγνησίας κ. Παρασκευά Μουτσινά, από τον επικεφαλής του Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή κ. Επαμεινώνδα Μαριά, από τον Γραμματέα του ΠΣΑΕΑ κ. Δημήτριο Παλαιολογόπουλο.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και έγινε η ανάγνωση Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του ΠΣΑΕΑ κ. Στέλιο Ζαμάνο.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων και η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων. 


Ομιλία Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη στο Γοργοπόταμο για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας
72 χρόνια μετά την ανατίναξη της Γέφυρας, που στέκει δίπλα μας και μας ενώνει, βρισκόμαστε και φέτος εδώ προκειμένου να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της Αντίστασης που έγραψαν το όνομα του Γοργοποτάμου ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη, πλάι σ’ αυτά των Θερμοπυλών και της Αλαμάνας. Γιατί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που αποτέλεσε το έναυσμα για μαζική αντίσταση στον κατακτητή, πέρασε στις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου αφού υποδαύλισε πράξεις αντίστασης, μετέφερε το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας. Δημιούργησε χιλιάδες μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης, επέδρασε στην ψυχολογία των σκλαβωμένων και εξαθλιωμένων Ελλήνων, επέδρασε στο συλλογικό φρόνημα.
72 χρόνια μετά από κείνο το πρωινό του Νοέμβρη του ‘42, ξαναζωντανεύουν στην μνήμη μας στιγμές από το μεγαλύτερο, όπως έχει χαρακτηριστεί, σαμποτάζ του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όταν οι ενωμένοι αντάρτες του Άρη και του Ζέρβα έδωσαν στο εσωτερικό της υπόδουλης πατρίδας το μήνυμα της Εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης και στο εξωτερικό έδωσαν στην Εθνική Αντίσταση και στους αγωνιστές της την παγκόσμια θέση τους στο πάνθεον των  ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτά τα διαχρονικά μηνύματα εθνικής συνεννόησης και αντίστασης που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές αποτελούν και το φωτεινό φάρο που πρέπει να φωτίζει και τις σύγχρονες επιλογές της πατρίδας μας που βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση. Γιατί σήμερα, δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πολύ δύσκολη εποχή. Δεν βρισκόμαστε, βέβαια, σε έναν κηρυγμένο πόλεμο σαν και αυτόν που έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Βρισκόμαστε, όμως, στη μέση ενός σκληρού οικονομικού πολέμου που οδήγησε την πατρίδα στην μεγαλύτερη, από τα χρόνια της Κατοχής, καταστροφή. Ξαναβλέπουμε δίπλα μας ανθρώπους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, που ψάχνουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια, που φεύγουν μετανάστες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Συνανθρώπους μας με ασθένειες που δεν έχουν περίθαλψη, παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Δικό μας ιστορικό καθήκον και χρέος, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει  τον τόπο από την κρίση και θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Θα ξαναγεννήσει την ελπίδα και θα ξαναχτίσει από την αρχή τις γέφυρες της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής και της αξιοπρέπειας.
Φίλες και φίλοι,
Ως Δήμαρχος Λαμιέων, ενός Δήμου που προέκυψε από τη συνένωση μεταξύ άλλων και της μαρτυρικής Υπάτης, θεωρώ υποχρέωση μου και από το Γοργοπόταμο, αυτόν τον τόπο σύμβολο, να αναφερθώ στο ιστορικά αδικαίωτο αίτημα που ενώνει ολόκληρο τον ελληνικό λαό:
Τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.  Επιτέλους, έχει έλθει η ώρα για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Μιας Θυσίας που συντέλεσε σε μέγιστο βαθμό στην απελευθέρωση της Ευρώπης! Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι! Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης που καταστράφηκε τον Ιούνη του ’44 ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Μας καλεί να δώσουμε την μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε από δω, απ αυτόν τον ιστορικό τόπο. Να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος. Το χρωστάμε σε αυτούς που  αντιστάθηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Ο Δήμος Λαμιέων τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με πλήρη συναίσθηση της διαχρονικής υποχρέωσής του, να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, σχεδιάζει την αναβάθμιση του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 41-44» ώστε να το καταστήσει αντάξιο αυτών που συμβολίζει αλλά και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον.



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 - ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Σήμερα δεν είναι μόνο μέρα οφειλόμενης τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης. Είναι μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στα οράματα του Γοργοπόταμου, στα όνειρα και τις ελπίδες των πρωταγωνιστών του. Είναι μια μέρα να αναθερμάνουμε την σχέση μας με τα μεγάλα μηνύματα της αντίστασης που τούτος ο τόπος έχει επιβάλλει. Με την εκφώνηση των ονομάτων των ηρώων του Γοργοπόταμου, η σκέψη μας πηγαίνει σ΄ εκείνη την εποχή. Την εποχή της συνεννόησης, του αγώνα και της θυσίας. Την εποχή των υψηλών οραμάτων, των εθνικών αξιών. Την εποχή που η κοινωνία είχε βάλει τις επιδιώξεις της και τις αξίες της, στο ύψος που αρμόζει στον ελληνισμό. Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου του 1942 η λάμψη από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τις αντάρτικες ομάδες του Αρη, του Ζέρβα και των Άγγλων σαμποτέρ δίνουν στο εσωτερικό το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και της συνεννόησης. Σήμερα δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, λάθη που παρ’ολίγο να αφανίσουν την ίδια την πατρίδα. Αν και αυτή τη φορά δεν έχουμε μάθει από τη ιστορία μας, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε. Οφείλουμε να απαντήσουμε σήμερα… ….Έχουμε τη διάθεση να γυρίσουμε πάλι στις αρχές μας; Τις αρχές εκείνες που μας κράτησαν όρθιους μέσα στην πολυκύμαντη ιστορία μας; Έχουμε τη θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί, για μία ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αρχές του δικαίου; Ο λαός μας ξέρει να κάνει αγώνες, ξέρει από θυσίες, θέλει όμως να νιώθει ότι όλοι συμβάλουν, όλοι προσπαθούν. Η αγάπη για την Πατρίδα μπορεί να μας ενώσει και να επανακτήσουμε τη θέση μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Μόνο τότε θα εκπληρώσουμε και εμείς σαν γενιά το χρέος μας στην πατρίδα και την ιστορία. Μόνο τότε θα μπορούμε να σας κοιτάμε βαθειά στα μάτια. Τότε μόνο όλοι εκείνοι που μας παρακολουθούν από ψηλά θα ησυχάσουν νοιώθοντας ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Θα νοιώσουν την βεβαιότητα ότι οι απόγονοί τους θα ζήσουν σε μία Ελλάδα δικαίου, υπερήφανη και σεβαστή απ΄ όλους. Το έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που μας άφησαν μια πατρίδα ελεύθερη. Η σημερινή μέρα, να είναι μια μέρα τιμής για τους αγωνιστές της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης αλλά και μία μέρα σκέψης, προβληματισμού και αφετηρία για όλους μας, για μια νέα αρχή με οδηγό μας, τον πατριωτισμό των ελλήνων. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας – ΝΔ
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


Χαιρετισμός στην Εθνική Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου



Γοργοπόταμος, 23.11.2014

Αγωνίστριες και Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, εδώ, στον Γοργοπόταμο, γιορτάζουμε μία από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους Αγωνιστές του Γοργοποτάμου, στους Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.
Τιμούμε όλους όσους, άνδρες και γυναίκες, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.
Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στην αυτοθυσία, στο παράδειγμά τους.
Εκφράζω, εκπροσωπόντας την Κυβέρνηση, την αναγνώριση, τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη όλων μας.

Κυρίες και Κύριοι,
H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στους πρόποδες της Οίτης, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Θεωρείται, δικαίως, η κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα.
Αυτή η πράξη επέδρασε θετικά στην εξέλιξη και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.
Ο αγώνας των Ελλήνων, με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, συνέβαλε και επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου.
Η επίδραση και η συμβολή της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι και ιστορικά βεβαιωμένες. 
Αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται από κανέναν στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνιέται το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα.
Ένα ζήτημα που οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να το προσεγγίσουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και την προσήκουσα σοβαρότητα.
Με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα.
Όπως συνάδει με ένα σοβαρό κράτος, αλλά και με ένα σοβαρό εταίρο του.
Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κινήθηκε με γνώμονα τα όσα προανέφερα, και βεβαίως, εντός του θεσμικού πλαισίου που το διέπει.

Κυρίες και Κύριοι,
Για εμάς τους Έλληνες, η ηρωϊκή πράξη της 25ης Νοεμβρίου του 1942, με την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.
«Γεφύρωσε» τις διαχωριστικές γραμμές και, για το λόγο αυτό, συνιστά, φωτεινό σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και πατριωτισμού.
Απέδειξε πως οι αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.
Πως τα πάθη και οι φανατισμοί εγκαταλείπονται όταν διακυβεύονται η ελευθερία και τα ύψιστα συμφέροντα της πατρίδας.
Αποτελεί, συνεπώς, υποθήκη για το παρόν και μέλλον, καθώς μεταλαμπαδεύει διαχρονικές αξίες και αρχές στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές.
Είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία, μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις.
Όταν παραμερίζουμε τις αντιθέσεις, προσπερνάμε τα μικρά και συγκεντρώνουμε την εθνική μας ενέργεια στα μεγάλα.

Κυρίες και Κύριοι,
Η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση στο Γοργοπόταμο αποφάσισε και επέδειξε στάση εθνικής ευθύνης και ηρωισμού.
Μας άφησε μια βαριά κληρονομιά.
Να αγωνιζόμαστε, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, ενωμένοι, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η παρακαταθήκη αυτή, θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα που διέρχεται η χώρα.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μεγάλη πρόκληση.
Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που επιβάλει συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά.
Που επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση, ρεαλισμό.
Που απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης.
Οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουν τα  προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας.
Πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να καλλιεργηθεί, και προοπτικά να εμπεδωθεί, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και σύνθεσης, τουλάχιστον για τα μείζονα θέματα.

Κυρίες και Κύριοι,
Έχουμε χρέος να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου.
Καλούμαστε όλοι μας να παραδειγματιστούμε και να αξιοποιήσουμε, στην πράξη, το διαχρονικό δίδαγμα της συνεργασίας, της υπευθυνότητας, της φιλοπατρίας, της εθνικής ομοψυχίας.
Να τα αξιοποιήσουμε τώρα που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες.
Οφείλουμε, όλοι μας, με ενότητα, να εργασθούμε για να «γεφυρώσουμε» τις όποιες διαφορές μας.
Να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση, με το μικρότερο δυνατό κόστος και τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για την επαναφορά της στη θέση που της επιβάλλει η διακριτή και μακραίωνη ιστορία της.
Μόνον αν λειτουργήσουμε έτσι, θα αποδείξουμε ότι αξιοποιούμε την παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν οι Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.
Αγωνιστές στους οποίους ανήκει τιμή και δόξα για τις θυσίες τους.
Σας ευχαριστώ.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη