Ηγεσία και ανθρώπινες σχέσεις

Ηγεσία και ανθρώπινες σχέσεις

Ο επιτυχημένος manager, μεταξύ άλλων, είναι ικανός, έχει καλή κρίση και δίνει το καλό παράδειγμα.
Μέχρι τώρα θα έχεις καταλάβει ότι το σημαντικότερο βήμα στο να παρακινήσεις τους πωλητές είναι να είσαι ηγέτης. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη; Η ηγεσία είναι το σύνολο των: α) παράδειγμα προς μίμηση, β) ικανότητα, γ) αποτελεσματικότητα στην ανύψωση του ηθικού, δ) καθοδήγηση στην επίλυση ατομικών προβλημάτων και ε) παρακίνηση ατόμων για επιτυχία.
Ο επιτυχής manager:
Είναι ικανός. Οι καλοί manager ξέρουν τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι θέλουν να καθοδηγούνται από άλλους που είναι αυθεντίες σε αυτόν το χώρο και όχι απλά από φίλους τους.
  1. Δεν είναι εγωιστής. Ο manager είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ανθρώπων. Τα συμφέροντα των άλλων έρχονται πρώτα σε προτεραιότητα. Ο manager πρέπει ειλικρινά και συνεχώς να ενδιαφέρεται για το καλό των άλλων.
  2. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα αμέσως, κατευθείαν και δίκαια χρησιμοποιώντας σταθερά μέσα κρίσης. Και αυτά τα μέσα είναι αντικειμενικά και όχι συναισθηματικά.
  3. Έχει καλή κρίση. Ο ηγέτης πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή σε σπουδαία θέματα.
  4. Είναι ένας χαρισματικός εκπαιδευτής και μεταδοτικός δάσκαλος.
  5. Δίνει το καλό παράδειγμα.
  6. Είναι ικανός οργανωτής. Οι λειτουργίες κυλούν ομαλά και αποδοτικά όταν ένας manager διαλέγει τα σωστά άτομα και απονέμει υπευθυνότητες σωστά.
  7. Ακούει με ευαισθησία.
  8. Αποφεύγει να ενεργεί σαν υπέρτατος άρχων, και επιτρέπει στους πωλητές να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν. Ενθαρρύνει την επικοινωνία σε όλες τις βαθμίδες και παρέχει πληροφόρηση.
  9. Κρίνει δίκαια τις διαφωνίες μεταξύ των κεντρικών και του υποκαταστήματος χωρίς να παίρνει αμέσως το μέρος κανενός. 

    Αν και πολλοί λένε ότι ένας ηγέτης γεννιέται, οι ηγέτες δεν γεννιούνται. Γίνονται.
Δύσκολος ρόλος; Μήπως ανησυχείς ότι δεν θα γίνει ποτέ ένας Washington ή ένας Lincoln; Ηρέμησε. Αν και πολλοί λένε ότι ένας ηγέτης γεννιέται, οι ηγέτες δεν γεννιούνται. Γίνονται. Οι λόγοι που πολλοί νομίζουν ότι οι ηγέτες γεννιούνται είναι ότι μερικοί αναπτύσσουν μέσα τους τη συνήθεια της ηγεσίας – να δίνουν το καλό παράδειγμα, να έχουν αυτό – αναγνώριση, να δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας, κ.λπ. Αυτές οι συνήθειες είναι τόσο βαθιά ριζωμένες που τελικά γίνονται φυσικές. Επομένως το άτομο γίνεται ένας καλός ηγέτης όχι γιατί γεννήθηκε αλλά γιατί εξασκείται στις ηγετικές συνήθειες.
Αυτοπειθαρχία
Οι manager πρέπει να γνωρίζουν τη δουλειά τους και τη μεταχείριση των ανθρώπων, να μπορούν να εκπαιδεύουν και να εποπτεύουν αυτούς και να έχουν εξοικειωθεί με όλες τις πλευρές του επαγγέλματος και του προσωπικού τους. Οι manager πρέπει να έχουν αυτοπειθαρχία. Αλλιώς, ίσως ακούσεις τους ανθρώπους σου να λένε: «Γιατί να το κάνω. Ο manager μου δεν το κάνει ποτέ».
Όπως λένε και στο στρατό, οι αρχηγοί δεν χρειάζεται να είναι δυνατοί ή οι καλύτεροι χειριστές όπλων, αλλά απαιτείται να έχουν πειθαρχία.
Για να βρείτε περισσότερα άρθρα μπορείτε να επισκεφτείτε και το asfalistikomarketing.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη