Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθύμιου Καραΐσκου για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό

Αναφορικά με το Θέμα του Σπερχειού ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Σπερχειός είναι το μεγάλο θέμα της Φθιώτιδας.  Είναι η αποτύπωση ενός γραφειοκρατικού μοντέλου που κυριαρχεί στη δημόσια διοίκηση.  Όλοι είναι υπεύθυνοι, όλοι είναι ανεύθυνοι.  Όλο κάτι κάνουν αλλά αυτό ποτέ δεν εντάσσεται σε μία στρατηγική, πάντα κάτι λείπει.  Χρόνια τώρα ακούμε τα ίδια πράγματα.  Πρόσφατο παράδειγμα τα έργα ΠΑΘΕ ΟΣΕ στην κοίτη του Σπερχειού, η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο και οι ζημιές στην περιοχή τεράστιες για τους παραγωγούς. Χρόνια τώρα ψάχνουμε ποιος φταίει αλλά ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο.
Πρώτο θέμα λοιπόν για το Σπερχειό, το οποίο για εμάς, ως Περιφερειακή αρχή, είναι κρίσιμο, είναι  να ξεκαθαρίσουμε πλέον ποιος τελικά έχει την ευθύνη συνολικά του Σπερχειού.  Παρά τις προσπάθειες μας για συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών κάτι τέτοιο δε στάθηκε δυνατό.  Ελπίζουμε μετά τις εκλογές αυτή η συνάντηση να γίνει.  Θεωρούμε ότι εκεί πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα, μια για πάντα.  Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι επιθυμούμε να έχουμε και το συντονισμό και την ευθύνη.  Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα. Σε ότι αφορά τα έργα,  καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι, σωστικές παρεμβάσεις, διορθώσεις, συντηρήσεις γίνονται συνεχώς και αδιάλειπτα και ήδη μετά τις τελευταίες πλημμύρες, έχουν διατεθεί πάνω από 350.000 €.  Τα ποσά αυτά διατέθηκαν για να μην παραμείνουν εκτεθειμένα κρίσιμα σημεία που δημιουργούν τις πλημμύρες.
  Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του Συνεδρίαση  ενέκρινε, δύο έργα, των 600.000€ το καθένα, τα οποία θα διατεθούν για να γίνουν παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε, να μετριάσουμε τις πιθανότητες για ζημιές τον επόμενο χειμώνα.
Θέλω να σημειώσω όμως ότι τα έργα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και δεν έχουν καμία σχέση με έναν ευρύτερο προγραμματισμό για τον Σπερχειό.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό στο τελικό του τμήμα και στους χειμάρρους, ύψους 1.215.522,14 €, με σύμβαση που υπογράφηκε το Νοέμβρη του 2014, που είναι η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση που γίνεται στο Σπερχειό ποταμό μετά από πολλά χρόνια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι η εργολαβία παραμένει ουσιαστικά στάσιμη εξαιτίας των μεγάλων περικοπών των πόρων από τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει σε όλους τους τόνους αλλά ιδιαίτερα για τον Σπερχειό το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Εν κατακλείδι, υπάρχει θέμα συντονισμού και ευθύνης που πρέπει να λυθεί μια για πάντα για να σταματήσει η άναρχη παρέμβαση από οποιοδήποτε φορέα, ενώ υφίσταται θέμα έλλειψης πόρων για να συνεχιστούν παρεμβάσεις, να καταστούν  περισσότερο ουσιαστικές και να προγραμματιστούν νέες.»

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη