Συχνοί πονοκέφαλοι: μήπως ξεκινούν από τον αυχένα σας;

 Υποφέρεται και εσείς από πονοκεφάλους;
Συχνοί πονοκέφαλοι: μήπως ξεκινούν από τον αυχένα σας;

Συνήθεις αιτίες του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση του οργανισμού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πονοκέφαλος οφείλεται στην αυξημένη πίεση που ασκείται στον αυχένα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από την κακή στάση σώματος.

Η πολύωρη κάμψη του αυχένα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνότατα σε όσους κάνουν δουλειά γραφείου, έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματίζονται «κόμποι» στους μύες του αυχένα. Από τους κόμπους αυτούς απελευθερώνονται χημικές ουσίες που κάνουν τα νεύρα πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Ο επακόλουθος πόνος (αντανακλαστικός πόνος) γίνεται αισθητός στην περιοχή του κεφαλιού και το συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου ονομάζεται κεφαλαλγία τάσης. Πρόκειται για ένα αίσθημα σφιξίματος και πίεσης και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 80% όλων των περιστατικών κεφαλαλγίας τάσης οφείλεται στους μύες του αυχένα.

Αίτια αυχενογενή πονοκεφάλου

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές οφείλετε στο υπέρμετρο φορτίο στο οποίο εκτίθενται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα . Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λάθος στάση ( λάθος στάση στο διάβασμα ή στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα, την άρση μεγάλων φορτίων, τη λάθος στάση στον ύπνο, το άγχος ή μετά από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.

Διάγνωση αυχενογενή πονοκέφαλου

Η  υποκειμενική (λήψη  ιστορικού) και αντικειμενική (κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του αυχενογενή πονοκέφαλου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν.

Tι μπορείτε να κάνετε:

Σε αυτής της μορφής τους πονοκεφάλους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η φυσιοθεραπεία και οι μαλάξεις από ειδικό.

Tα παυσίπονα και τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την αυχεναλγία. Eπίσης, συχνά χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ηρεμιστικά.

Aποφύγετε όσο μπορείτε το στρες, που επιδεινώνει την κατάσταση.

Aν υποφέρετε από αυχενικό σύνδρομο, αποφύγετε τα σπορ που απαιτούν μυϊκή ένταση, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Για να προλάβετε τον πόνο, είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που κάθεστε. Φροντίστε να κάθεστε έτσι ώστε η πλάτη και ο αυχένας να υποστηρίζονται από την καρέκλα.

Φορέστε κολάρο αν ο πόνος είναι έντονος. Tο κολάρο κρατάει σταθερό και ζεστό τον αυχένα, με αποτέλεσμα συχνά να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

www.onmed.gr

medlabgr.blogspot.com

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη