«Οι Πατέρες της Εκκλησίας», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Οι Πατέρες της Εκκλησίας
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


    Μετά το μήνα των Προφητών (Δεκέμβριος), ακολουθεί ο μήνας των Πατέρων (Ιανουάριος). Στην εποχή της υποβάθμισης των αξιών, της γενικής αναστάτωσης και του αποπροσανατολισμού, οι Πατέρες μάς διδάσκουν την αξία της εσωτερικής ζωής, της πνευματικής άσκησης και της περισυλλογής. Το χαρακτηριστικό τους είναι ένας βαθύς ανθρωπισμός και η βάση της παιδαγωγικής τους θεωρίας είναι η αγάπη.
    Στο σύγχρονο κατακλυσμό που η αξία «άνθρωπος» έχει ευτελισθεί και που απειλούνται τα πνευματικά βάθρα του πολιτισμού μας, η χριστιανική Ανθρωπολογία έχει να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι οι μοναδικοί αυθεντικοί ερμηνευτές της Αγίας Γραφής, η πατερική Ανθρωπολογία είναι το οδηγητικό φως που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη λύση των προβλημάτων της αγωγής, που ταλανίζουν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικούς και τους οδηγούν συχνά στην αμηχανία, στην απελπισία, στο αδιέξοδο.
    Η στροφή προς τους Πατέρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη της εποχής μας. Βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της και την επιβάλλουν η σύγχρονη Παιδαγωγική και Ψυχολογία και η καθημερινή πρακτική. «Η σύγχρονη σκέψη δεν άρχισε δυστυχώς ακόμη να αναζητεί τη συμφωνία της Ψυχολογίας με το πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας» (ψυχίατρος Igor Caruso) και «οι Πατέρες της Εκκλησίας έλαβαν τον άνθρωπο από εκεί που τον άφησαν οι άλλοι, οι σοφοί του κόσμου, για να τον οδηγήσουν εκεί που δεν εφαντάζονταν οι άλλοι» (καθηγητής Σορβόννης H.I. Marrou).
    Στο πλούσιο συγγραφικό και παιδαγωγικό έργο των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας βρίσκουμε πολυάριθμες γνώμες και απαντήσεις που καλύπτουν διαχρονικά όλες τις πτυχές των μεγάλων προβλημάτων της αγωγής, ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της επανάστασης των νέων και των ναρκωτικών, που η άσκηση της αγωγής έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και οι γονείς περνούν μαρτυρικές ώρες.
    Είναι μια πραγματικότητα που ζει όποιος έχει την καλή διάθεση να σκύψει πάνω από τα κείμενα των αγίων Πατέρων, που παραμένουν οι επαγωγικότεροι διδάσκαλοι και δημιουργούν συμφόρηση σκέψεων και επαλλήλων εντυπώσεων μέσα μας.
kostasmitsios@yahoo.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη