Επίσκεψη αντιπροσωπίας του ΚΔΕΠ - ΔΕΗ στο CERN

Στις 16 Δεκ 2016 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη αντιπροσωπίας του ΚΔΕΠ στο CERN. Το πρωί έγινε ξενάγηση και παρουσίαση των εγκαταστάσεων  των υπεραγώγιμων ηλεκτρομαγνητών του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων LHC (Large Hadron Collider).

Μετά το γεύμα υπήρξε ένα μίνι συνέδριο με πρώτο ομιλητή τον κ.  Κώστα Φουντά, καθηγητή πυρηνικής φυσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ανώτερο επίσημο επιστημονικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στο CERN αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια υπήρξε παρουσίαση του ΚΔΕΠ και της ΔΕΗ από τον Dr Ιωάννη Ζώη του ΚΔΕΠ.

 Κατόπιν μίλησαν διάφοροι αξιωματούχοι του CERN και ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση  για πιθανή συμμετοχή του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ στο Hi Luminosity Project του CERN που αφορά την αναβάθμιση του LHC στον τομέα της αύξησης της φωτεινότητας του επιταχυντή (αυτό σημαίνει καλύτερα εστιασμένες δέσμες πρωτονίων ώστε να επιτυγχάνονται περισσότερα συμβάντα στις συγκρούσεις). Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ειδικού τύπου συγκολλήσεις που απαιτούνται στους νέου τύπου ηλεκτρομαγνήτες που θα διπλασιάσουν την ένταση του παραγόμενου μαγνητικού πεδίου.

Η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954. Η συμφωνία των κρατών μελών για την χρηματοδότηση του CERN στηρίζεται σε ανταποδοτική βάση. Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας ο ισολογισμός είναι αρνητικός: Τα συνολικά οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από το CERN  συνιστούν ένα μικρό κλάσμα (γύρω στο 1/5) της συνδρομής της χώρας. Η ΔΕΗ Α.Ε. ως η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας προσπαθεί να συμβάλει στην βελτίωση του ελλειμματικού εθνικού ισοζυγίου και να αποκτήσει πρόσβαση στις πολλές τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται στο CERN.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη