Header Ads

3ο Διήμερο της Ο.Π Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, 18-19 Μαρτίου-Βόρεια Εύβοια

Η Ο.Π Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ σε συνέχεια των επιτυχημένων προηγούμενων Διημέρων (Καρπενήσι, Παρνασσός), πραγματοποιεί το 3ο Ιστορικό Διήμερο στις 18-19 Μαρτίου, αυτή τη φορά στη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια έδρασε το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ που είχε τη δική του συμβολή στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού. Ταγματάρχης ήταν  ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης).   

Ξεκίνησε με 59 μαχητές που με εντολή του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ, πέρασαν το Νοέμβρη του 1947 από την Πελασγία Φθιώτιδας στο Μαραθιά Εύβοιας. Παρά τις δυσκολίες η  μικρή ομάδα αυτών των μαχητών ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στο νησί. Σημαντικό κομμάτι του Ευβοιώτικου λαού στήριξε έμπρακτα τον ΔΣΕ. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά καθώς αυτό κομμάτι είχε μακροχρόνιους δεσμούς αίματος με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού μας. Πολλοί εντάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ σαν μαχητές, ενώ οι κάτοικοι των χωριών ενίσχυαν με την παράδοση απαραίτητων ειδών όπως τρόφιμα, ρούχα ακόμα και ζώα.

Οι ήρωες μαχητές του ΔΣΕ δεν γεννήθηκαν απλά ήρωες

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό τους πηγάζει από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή  που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους ενώ δίνει τα πλούτη και  τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει στη θέση του σε μια άλλη κοινωνία που θα την  επιβάλλει ο  ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια που ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του. 

Από το Διήμερο επιδιώκουμε λοιπόν η αλύγιστη στάση στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος, να αποτελέσει έμπνευση και δίδαγμα για την πάλη μας στο σήμερα και στο αύριο.

Το πρόγραμμα του 3ου Ιστορικού Διημέρου στις 18-19 Μάρτη έχει ως εξής:

Σάββατο 18 Μαρτίου:

9.30 πμ: Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη όπου θα γίνει συζήτηση για την μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών το 1977. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί δρώμενο αφιερωμένο στο 8ωρο.

12:00 πμ: Πορεία στο κέντρο της Ιστιαίας που θα καταλήξει στο παλιό αστυνομικό τμήμα που εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση του ΔΣΕ στην Εύβοια.

5:30 μμ: Επίσκεψη στο μνημείο του Βλαχούτσικου. Στις 6:μμ οι μαθητές θα παίξουν "Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού" στη Λίμνη Ευβοίας.

8.30 μμ: Συνεστίαση στον Αγιόκαμπο με  κεντρική πολιτική ομιλία από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής  Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. 
Θα παρουσιαστεί συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών της περιοχής από την περίοδο της ένοπλης ταξικής πάλης 1940-1949 που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής  Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ    

Κυριακή 19 Μαρτίου:

10:30 πμ: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Ανάποδος.

12:00 πμ: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του Ανάποδου όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το Διήμερο θα κλείσει με γλέντι το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Προκόπι.

Τηλέφωνο συμμετοχής: 6976835185

Ώρες Αναχώρησης:

Χαλκίδα 8:00 πμ
Λαμία 7:00 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.