Header Ads

Ανοιχτή πρόσκληση στο Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας για την οργανωτική ενοποίηση των Εργατικών Κέντρων

Ανοιχτή πρόσκληση στο Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας για την οργανωτική ενοποίηση των Εργατικών Κέντρων
Συνάδελφοι,
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, ενώ οι διεργασίες επικεντρώνονται πλέον στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία στην πλήρη τους «ανάπτυξη» θα εφαρμόζονται μετά το έτος 2018. Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και κουαρτέτο μεθοδεύουν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, όπου η έμφαση δίνεται στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και στην πλήρη κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης» (βέτο).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αντιλαϊκό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ή πάνω από 3,6 δισ. ευρώ, θα είναι ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στα μέτρα της ενίσχυσης της φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια και στην παραπέρα μείωση των συντάξεων (από 1,8 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φοροληστείας, οι επόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες). Το συγκεκριμένο «πακέτο» σχεδιάζεται να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να ισχύσει από τα επόμενα χρόνια και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «θετική» έκβαση στους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και τυχόν «υπεραποδόσεις» των αντιλαϊκών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπερκάλυψη των αντιλαϊκών πλάνων δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει τη «μη εφαρμογή» των μέτρων ούτε βέβαια και την ακύρωσή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.
Κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, στη βάση της συμφωνημένης αντιλαϊκής πολιτικής, και αυτό ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης.
«Η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις», τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές προβλέψεις» του 2017, δίνοντας το στίγμα της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και τα κράτη - μέλη τους.
Πράγματι, η αναιμική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με διάφορους αστάθμητους παράγοντες στην παγκόσμια οικονομία, προκαλεί προβληματισμό στα αστικά επιτελεία, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν προβλέπει στην έκθεσή της ότι για πρώτη φορά από το 2008, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα καταγράψουν αυξητικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ τους.
Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι συντάκτες της έκθεσης δεν έχουν ίχνος αβεβαιότητας και αμφιβολίας, αυτό είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Αυτή θεωρείται δεδομένη και αναγκαία, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, προκειμένου «στους αβέβαιους καιρούς, να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές και ικανές να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες», όπως δήλωσε τις προάλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι γι' αυτόν το σκοπό «απαιτείται συνεχής προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά και με απόλυτα καθαρό τρόπο, τα επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης προδιαγράφουν την επίθεση διαρκείας απέναντι στους λαούς, ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου.
Δηλαδή, είτε σε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης είτε σε συνθήκες υποχώρησης και κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι «ένα το κρατούμενο», στο φόντο και των ανταγωνισμών γύρω από το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και στο πλαίσιο της διαπάλης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις αγορές.
Επιπλέον, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει ειδικές αναφορές σε οικονομίες, όπως η ελληνική, που τις χαρακτηρίζει το «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά το εύρος και τους ρυθμούς των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με το επιχείρημα ότι οι οικονομίες αυτές πρέπει να γίνουν «πιο ανθεκτικές στους οικονομικούς κλυδωνισμούς».
Σε αυτό το φόντο προβάλλει η ομοβροντία με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα μέτρα που συζητιούνται τώρα (ομαδικές απολύσεις, παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, παραπέρα μείωση των συντάξεων), προβλέπεται να εφαρμοστούν ανεξάρτητα από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που περιέχονται στις συμφωνίες κυβέρνησης - κουαρτέτου και ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην εφαρμογή τους «βρέξει - χιονίσει», προβλέπεται ως «αντιστάθμισμα» η νομοθέτηση «αναπτυξιακών μέτρων», όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο!
Δηλαδή, η φοροαφαίμαξη και οι ανατροπές στα Εργασιακά θα ενταθούν «προληπτικά», κι αν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το κεφάλαιο θα βγει διπλά κερδισμένο, επειδή θα αποσπάσει και νέες μειώσεις στους συντελεστές με τους οποίους φορολογείται, στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει και πάει λέγοντας.
Αυτό είναι το σχέδιο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του. Διέξοδος επομένως για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς χειραφέτηση από τους στόχους και τη στρατηγική του κεφαλαίου, χωρίς οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε η Εργατική Τάξη ενιαία πρέπει να αντιδράσει. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας  παίρνοντας υπόψη  την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εργατικό κίνημα του Νομού μας μετά την διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και την δημιουργία δύο νέων Εργατικών κέντρων συνεχίζει της προσπάθειες στο δρόμο της ιδρυτικής του διακήρυξης  για  μια ενιαία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, είναι καιρός να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οργανωτική δομή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο Νομό.
Στην Συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 ομόφωνα αποφασίσαμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στοΕργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, στα Σωματεία και στους εργαζόμενους για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση  του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο Νομό με τις παρακάτω προϋποθέσεις.
1. Καμιά συμμετοχή του  Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος  σε προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια κλπ. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας  για τον λόγο διάλυσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.
2. Διασφάλιση των αρχαιρεσιών των Σωματείων  όπως προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82, με έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών από οργανωτική επιτροπή των Εργατικών Κέντρων.
3.Οργανωτική ενοποίηση των 2,3, η 4, κλαδικών Σωματείων που υπάρχουν κατά κλάδο, με στόχο ένα κλαδικό Σωματείο κατά κλάδο και ένα κατά επιχείρηση.
4. Για την οργανωτική ενοποίηση των δύο εργατικών Κέντρων.
Με την παραπάνω πρόταση επιδιώκουμε την οργανωτική ενοποίηση  των  Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων κλαδικών Σωματείων. Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του Νομού μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.
Ø Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
Ø Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Να μην καθιερώσει σωματεία - φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα κάνουν "like" μέσω internet ή θα ψηφίζουν με επιστολές, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.
Ø Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.