Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                               Λαμία   72 - 2017
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ                                                                    
Πλατεία Διάκου 1  ΤΚ 35100  ΛΑΜΙΑ
Τηλ. - Fax 2231028807                                                                     
Email : elmelami@otenet.gr & elmefth@gmail.com        
            
Για τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια
Το υπουργείο Παιδείας με μια αιφνιδιαστική εγκύκλιο, μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, ζητά από τους συλλόγους διδασκόντων των Γυμνασίων να προχωρήσουν υποχρεωτικά στην υλοποίηση Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», θέτοντας μάλιστα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται για μια αποσπασματική και μεμονωμένη κίνηση αλλά μέρος ενός συνόλου μέτρων (μαζί με τις Δημιουργικές Εργασίες στα ΓΕΛ,  τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ κ.α.) που εντάσσονται στα γενικότερα σχέδια των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση, όπως περιγράφονται με τα πορίσματα των επιτροπών Λιάκου και Γαβρόγλου σε αντιστοιχία με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ.
Η φετινή Θεματική Εβδομάδα εστιάζει σε τρεις άξονες: τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και τις έμφυλες ταυτότητες. Προφανώς τα θέματα που προτείνονται είναι σοβαρότατα για τη εφηβική και προεφηβική ηλικία, είναι κοντά στις ανησυχίες και τις ανάγκες της, είναι ζητήματα που προβληματίζουν τους μαθητές, παρά το ότι φαντάζουν υποκριτικά, από την πλευρά των κυβερνώντων, όταν σήμερα στα σχολεία υπάρχουν φαινόμενα υποσιτισμού, διαμόρφωση κουλτούρας όλων των μορφών εξαρτήσεων  και η προστασία της μητρότητας, η ισοτιμία των δύο φύλων και η μείωση της ταξικής εκμετάλλευσης των γυναικών είναι ζητούμενο.
Να θυμίσουμε όμως ότι οι ενότητες που καλύπτει η Θεματική Εβδομάδα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, είναι αντικείμενο διαφόρων μαθημάτων που διδάσκονται στο Γυμνάσιο, ανάμεσά τους η Οικιακή Οικονομία και η Βιολογία των οποίων οι ώρες μειώθηκαν από φέτος. Ακόμα αρκετά από τα ζητήματα αυτά ήταν ενταγμένα στο μάθημα των Βιωματικών Δράσεων, το οποίο καταργήθηκε από το υπουργείο και βέβαια να θυμίσουμε και την αφαίρεση της δίωρης μείωσης του ωραρίου σε όσους υλοποιούσαν διάφορα προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματα - ανάμεσα σε άλλα - και τα παραπάνω. Δεν πέρασε πολύς καιρός που η μείωση της Φυσικής Αγωγής συνοδεύτηκε από την καθιέρωση ημέρας αθλητισμού και τα προγράμματα «ευ ζην» για τη φυσική κατάσταση των παιδιών και εφήβων.
Έρχεται λοιπόν το υπουργείο, προφανώς στα πλαίσια των περικοπών και της εξοικονόμησης προσωπικού, να μετατρέψει βασικές ενότητες μαθημάτων σε «προγράμματα», «ημέρες» και «εβδομάδες», αποκόπτοντάς τες από το διδακτικό αντικείμενο. Προσπαθεί δηλαδή να στριμώξει μέσα σε μία εβδομάδα μια σειρά από θέματα που θα μπορούσαν να προσεγγίζονται μέσα στα διάφορα μαθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Να προσθέσουμε ότι το υπουργείο με την παραπάνω εγκύκλιο έρχεται στα μέσα της χρονιάς να ανατρέψει τον όποιο προγραμματισμό έχουν κάνει οι σύλλογοι διδασκόντων και ο κάθε εκπαιδευτικός και να προσθέσει και άλλα γραφειοκρατικά και διοικητικά καθήκοντα σε βάρος του παιδαγωγικού και διδακτικού τους έργου. Επιπλέον, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο όλος σχεδιασμός της Θεματικής Εβδομάδας παραπέμπει σε διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της εισβολής διαφόρων Μ.Κ.Ο. στα προγράμματα και το περιεχόμενο του σχολείου. Γι αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να πάρει θέση απέναντι σ’ αυτήν την αντιδραστική και αντιεπιστημονική ιδεολογία που προβάλλεται.
Με βάση τα παραπάνω :
ü  Απαιτούμε από το υπουργείο να αποσύρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Θεματικής Εβδομάδας
ü  Καλούμε την ΟΛΜΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους που δεν θα υλοποιήσουν ή θα διαχειριστούν διαφορετικά την οργάνωση των δραστηριοτήτων

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


        Γιάννης Αλιμήσης                                                       Τάσος Αρμυριώτης


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη