Ευρύτερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αμπελουργία προωθεί η εθνική διεπαγγελματική οίνου

Ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα προωθεί η Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Διεπαγγελματικής Οίνου με τη συμμετοχή της ΚΕΟΣΟΕ και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Χαιρετισμό απηύθυνε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ ο Γεν. Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Δρ. Ι. Βογιατζής, ενώ δηλώσεις στον ΑγροΤύπο παραχώρησε ο νέος πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, κ. Βαγγέλης Αργύρης. Όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης: «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό εθνικό σχέδιο και να βρούμε τα εργαλεία σε συνεργασία με το κράτος και την Ε.Ε. ώστε να πάμε από τη στρατηγική στον σχεδιασμό».
Ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την αμπελουργία με εξαμελή επιτροπή
Στη σημερινή συνάντηση κοινοποιήθηκε έγγραφο που αποτελεί επί της ουσίας ένα προσχέδιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για την ελληνική αμπελουργία. Οι βασικοί άξονες που αφορούν στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο, σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι: 

α) Διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αμπελουργίας (αριθμός και μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, κόστος παραγωγής, εισροές, κοινωνικό κόστος)

β) Αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών και κλώνων αμπέλου
γ) Παραγωγή γνήσιου, υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού
δ) Εφαρμογή των δεδομένων αναπτυξιακής αμπελουργίας για την παραγωγή σταφυλιών ποιότητας

ε) Καινοτομίες, επενδύσεις

στ) Αμπελοοινική έρευνα, ανθρώπινο δυναμικό

ζ) Πολιτική γης, κληρονομικό δίκαιο, διαδοχή

η) Εξυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου του αμπελοοινικού τομέα.

Πρώτιστος στόχος, σύμφωνα με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ, αποτελεί η διερεύνηση και βελτίωση των παραμέτρων που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Βαγγέλης Αργύρης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι στόχος του είναι κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του να συμβάλλει στη δρομολόγηση ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για τον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να αφήσει παρακαταθήκη στον κλάδο για θεμελιωθεί μια πορεία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Για την ανάληψη της προεδρίας ανέφερε ότι: «Είναι μια πρόκληση και τιμή για μένα η πρόταση της ΚΕΟΣΟΕ, δηλαδή των συνεταιριστικών οργανώσεων. Είναι τιμή να υπηρετήσω μια οργάνωση που είχα τη δυνατότητα να βάλω την υπογραφή μου στη σύστασή της ως υφυπουργός Γεωργίας».
Όπως διευκρίνισε στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διεθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης:«εδώ και δύο μήνες έχει συγκροτηθεί μια εξαμελής επιτροπή από ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ με στόχο να καταλήξει στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να εκπονηθεί στη συνέχεια ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν να αναζητηθούν κονδύλια από κάποιο μέτρο του ΠΑΑ για μελέτες που είναι απαραίτητες για την εκπόνηση του σχεδίου.
Διαρκής μείωση των ελληνικών αμπελώνων, σημαντικό εργαλείο η αναδιάρθρωση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε το πρόβλημα της σημαντικής μείωσης του ελληνικού αμπελώνα τις τελευταίες δεκατίες. Μάλιστα όπως σημείωσε σε τοποθέτησή του ο κ. Δ. Γραμματικός, προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του ΥπΑΑΤ η μείωση εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα από το 1984 έως το 2015 ανήλθε σε 28%. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «κάθε χρόνο φυτεύονται εκτάσεις 3.000 στρεμμάτων τη στιγμή που εγκαταλείπονται ή χάνονται εκτάσεις 5.000 - 7.000 στρεμμάτων». «Σήμερα ο ελληνικός αμπελώνας, αριθμεί 627.000 στρέμματα» ανέφερε ο κ. Γραμματικός, προσθέτοντας ότι υπάρχει σίγουρη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνα έως το 2020. «Πρόκειται για ένα εργαλείο με απορροφητικότητα άνω του 98%» διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αναδιαρθρωθεί στη χώρα μας 100.000 στρέμματα αμπελώνα.
Ως προς τη διάρθρωση των εκμεταλλεύσεων ανάλογα με την έκτασή τους σύμφωνα με το στέλεχος του ΥπΑΑΤ:
  • το 81% είναι από 0 - 5 στρέμματα
  • το 16% είναι από 5-20 στρέμματα
  • μόλις το 2,5% είναι από 20 έως 50 στρέμματα
  • άνω των 100 στρεμμάτων υπάρχουν 113 εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα
  • άνω των 2.000 στρεμμάτων υπάρχουν 2 εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με τα παραπάνω η μέση εκμετάλλευση σε πανελλαδικό επίπεδο φθάνει τα 4,13 στρέμματα σε όλη τη χώρα.
Να αλλάξει η λογική χορήγησης αδειών φύτευσης, πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ
Το πρόβλημα της κυριαρχίας των μικρών εκμεταλλεύσεων τέθηκε και από τους αμπελουργούς, μέλη της ΕΔΟΑΟ οι οποίοι αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που δημιουργεί το υφιστάμενο κληρονομικό δίκαιο. Παρέμβαση έκανε ο νέος πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Βαγγέλης Αργύρης αναφερόμενος σε μια δική του πρόταση για την ενίσχυση των βιώσιμων αμπελοοινικών εκμεταλλεύσεων που θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες σε έκταση από τις υφιστάμενες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός απαιτεί τόλμη. Τόλμη χρειάζεται το να αποφασίσεις να ορίσεις τη βιωσιμότητα σε επίπεδο αμπελοοινικών περιοχών». Αυτό όπως είπε ο κ. Αργύρης σημαίνει ότι ο διαμοιρασμός των αδειών φύτευσης απαιτεί μία διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να δούμε ανά ευρύτερη περιοχή τι στρέμματα απαιτούνται για να καταστούν βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις π.χ. τη μια χρονιά να δοθούν τα απαιτούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία, την επόμενη χρονιά στην Κρήτη κ.ο.κ.». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την τοποθέτηση αυτή τον λόγο πήρε ο κ. Τσιλιλής ο οποίος ανέφερε ότι «εάν εφαρμοζόταν αυτή η προσέγγιση στη χορήγηση αδειών φύτευσης θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος».
Χ. Κασίμης: χρηματοδότηση μέσω ΠΑΑ για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα

Στην ανάγκη επίσπευσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον οίνο στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης. Ο ίδιος εξέφρασε τη διαπίστωση ότι το τμήμα του ΥπΑΑΤ που ασχολείται με τον αμπελοοινικό κλάδο χρειάζεται επιπλέον στελέχωση. Τόνισε επίσης ότι σε επίπεδο ΚΑΠ «όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε για ζητήματα του κλάδου». Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Κασίμης  μίλησε για το «Μέτρο Συνεργασίας και Καινοτομίας», ένα πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% των εξόδων των επιχειρησιακών ομάδων και 60-90% του εκάστοτε πρότζεκτ. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ «σε αυτό το πρόγραμμα ανοίγονται δυνατότητες χρηματοδότησης της επιχειρησιακής ομάδας του στρατηγικού σχεδιασμού».
Να σημειωθεί ότι όπως διευκρίνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κορδοπάτης στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης, το εν λόγω μέτρο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
 agrotypos.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη