Επιστημονική Ημερίδα: «Με αφετηρία το παρελθόν: Μνήμες και αφηγήσεις ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων, από το Μεγάλο και το Μικρό Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού»

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Δομοκός, 10.04.2017

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Με αφετηρία το παρελθόν: Μνήμες και αφηγήσεις ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων, από το Μεγάλο και το Μικρό Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού»

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Δομοκού και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος "Ανατολικής Ρωμυλίας" Νέου Μοναστηριού σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Προφορικής Ιστορίας – Ελένη Μούτσιου (Ιστορικός), Μαριάνα Κουρσάρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος) και Μαρία Διαμαντή (Ιστορικός), διοργανώνουν Ημερίδα προκειμένου να συζητηθούν και να αναλυθούν θέματα που αφορούν την προφορική ιστορία, τη μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα του Νέο Μοναστηριού Δομοκού.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν επιστημονικά τεκμήρια της έρευνας η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο: Ιανουάριος 2016 - Οκτώβριος 2016. Ο κύριος στόχος ήταν να διασωθεί μια διαφορετική ερμηνεία για την ιστορία και το παρελθόν. Μια ιστορία όχι τόσο επίσημη και δημόσια, όσο κοινωνική και ανθρώπινη, η οποία είναι γραμμένη βαθιά μέσα στη ψυχή και στην καρδιά των προσφύγων της 2ης γενιάς. Πρόκειται για μια διαφορετική ιστορία όπως την προσεγγίζουν οι αφηγητές μέσω της μνήμης και όπως την έχουν βιώσει στα πλαίσια της καθημερινότητας και των διαφόρων εκδηλώσεων της ζωής. Επιδιώκεται με αυτόν τον τρόπο, να έρθει στο φως η λεγόμενη “ιστορία από κάτω”, έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την προφορική ιστορία.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 17/04/2017 και ώρα 17:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Θεσσαλιώτιδας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού (αίθουσα Αικατερίνης Κυπαρίσσης – Αποστολίκας). Στο τέλος του προγράμματος, θα απονεμηθεί το οπτικοακουστικό υλικό στους συμμετέχοντες - αφηγητές της έρευνας.
E-mail επικοινωνίας: mariannakoursari@gmail.com

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη