«Βοήθεια στο σπίτι»: «Δουλεύουμε από το 2002-2003 χωρίς μία μέρα κενό»


«Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” καλύπτουμε εδώ και χρόνια ζωτικές κοινωνικές ανάγκες, πάγιες και διαρκείς, και γι’ αυτό ζητούμε τη μονιμοποίησή μας», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι» νομού Αττικής, Σοφία Κολιζέρα. Στο πρόγραμμα σήμερα απασχολούνται 3.400 εργαζόμενοι πανελλαδικά και φροντίζουν 100.000 - 150.000 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Η κυρία Κολιζέρα αντιμετωπίζει θετικά αλλά και με επιφύλαξη τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για μονιμοποίηση των συναδέλφων της. «Πρόκειται για κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, να δούμε εάν θα το προχωρήσει και η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εμείς δουλεύουμε από το 2002-03 οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, με συνεχείς αλλεπάλληλες συμβάσεις, χωρίς μία μέρα κενό. Οι προσλήψεις μας έχουν γίνει μέσω ΑΣΕΠ», τονίζει.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε το 2002 βασισμένο σε ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό μετά την πρώτη τριετία να χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Τελικά, η χρηματοδότηση από εθνικά κονδύλια ξεκίνησε το 2011 (σήμερα το πρόγραμμα καλύπτεται από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, τον ΑΚΑΓΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία). «Η μονιμοποίησή μας δεν είναι μόνο μια πράξη δικαιοσύνης, αλλά θα οδηγήσει και σε ανάπτυξη του προγράμματος. Επίσης, δεν θα έχει επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί και σήμερα πληρωνόμαστε με βάση το ενιαίο μισθολόγιο», σημειώνει η κ. Κολιζέρα. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκτιμηθεί από την κοινωνία ως εντελώς απαραίτητα, καθώς καλύπτει ανάγκες γερόντων ή και ατόμων με ειδικές ανάγκες, που σε άλλη περίπτωση θα αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Από καθοδήγηση για τη λήψη επιδομάτων και βασική νοσηλευτική στήριξη (μέτρηση πίεσης και ζαχάρου, ενεσοθεραπεία κ.λπ.) μέχρι ατομική υγιεινή, φροντίδα στην κατάκλιση, καθαριότητα και ψώνια, οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελούν στήριγμα.

Με βάση τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει ο υπουργός και με αναφορά σε υπηρεσία περίπου δέκα ετών, οι συμβασιούχοι που μπορεί να περιληφθούν στη ρύθμιση είναι κυρίως οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», η φροντίδα ηλικιωμένων, εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθαρίστριες, γυμναστές και μουσικοί κ.λπ., σύμφωνα με όσα υπολογίζουν συνδικαλιστές από τον κλάδο των ΟΤΑ. Δύσκολα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, καθώς η προϋπηρεσία τους συνήθως δεν ξεπερνά τα δύο έτη. Με βάση αυτή την εκτίμηση, υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς προκύπτει ο αριθμός των 30.000 συμβασιούχων, για τον οποίο μιλάει ο υπουργός.

«Χωρίς διακρίσεις»

«Εργαζόμενοι που υποστηρίζουν με το έργο τους την κοινωνία, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να μονιμοποιηθούν, να πάψει η πολύχρονη ομηρία τους και μάλιστα χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις στο εσωτερικό τους», υπογραμμίζει ο Νίκος Μπινιώρης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Παιανίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ.

του Γιάννη Ελαφρού | Kathimerini

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη