Ομιλία Βουλευτή Ιωάννη Σαρακιώτη επί του νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

Ομιλία Βουλευτή Ιωάννη Σαρακιώτη επί του νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»
Ακούγοντας, προ ολίγου, τον κ. Φωτήλα να μιλάει για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, αναρωτήθηκα αν θυμάται τις εποχές του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας κορυφαίο στέλεχος τυγχάνει να είναι κουμπάρος του πατέρα της κας Λεπέν, του γνήσιου ακροδεξιού. Θυμηθείτε που βρίσκεστε, κ. Φωτήλα, σας δικαιολογούμε, σας το συγχωρούμε, είναι περίοδος προσαρμογής.
Συζητάμε, σήμερα, ένα σχέδιο νόμου – σταθμό στην προσπάθεια της χώρας να εξυγιάνει και να επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία της, να δώσει δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους της παραγωγής και της υγιούς επιχειρηματικότητας οι οποίοι δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά απλώς ατύχησαν και απέτυχαν εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
«Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει σωσίβιο για την αγορά, αφού ουσιαστικά θα δώσει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές, τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε όσες δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πάνω σε νέες βάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Τα παραπάνω λόγια δεν είναι δικά μου ούτε ανήκουν σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Ανήκουν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλειο Κορκίδη και θεωρώ ότι συνιστούν μία άριστη σύνοψη της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επιχειρηματίες, καθόλα φερέγγυοι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, βρέθηκαν μετά το 2010 να χρωστούν και πολλές φορές να οδηγούν τις επιχειρήσεις τους σε πτώχευση. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απαντήσεις. Αν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο δανεισμός από τους Θεσμούς και η εν γένει παθητική στάση δίχως τις απαραίτητες επικουρικές ενέργειες από πλευράς των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Βεβαίως, η τήρηση του προγράμματος αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη, αλλά η χώρα οφείλει να κάνει και βήματα μπροστά υιοθετώντας μία επιθετικότερη στρατηγική όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και τη διόρθωση των συνεπειών από την πολυετή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία, μάλιστα, υπήρξε και άγονη επί πολλά έτη με πλασματικά πλεονάσματα και δίχως το παραμικρό κοινωνικό πρόσημο.
Προκαλεί δε εντύπωση ότι εμείς που κατηγορούμαστε επανειλημμένως για κρατισμό, εμείς φέρνουμε προς ψήφιση το παρόν νομοσχέδιο τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να μας απαντήσετε εσείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είστε φιλελεύθεροι, γιατί επιμένετε οι υγιείς επιχειρηματίες να παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο.
Προφανώς, θεωρείτε ότι κάνατε το χρέος σας προς «το ιδεώδες της ελεύθερης οικονομίας» με τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ας απουσιάζει το κράτος. Παραγωγικός ιστός, όμως, θα υπάρχει από κάτω; Τι κάνατε γι’ αυτό όλα αυτά τα χρόνια; Ένα νόμο στον οποίο υπήχθησαν 3 επιχειρήσεις κατά τρόπο φωτογραφικό, θα μπορούσε να πει κάποιος.
Το παρόν σχέδιο νόμου παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις σε διάστημα 10 ετών, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
Περιλαμβάνει το σύνολο των πιστωτών όπως τράπεζες, ΟΤΑ, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές προστατεύοντας παράλληλα τις απαιτήσεις των μικρών πιστωτών, παρέχοντας δικλείδες εντοπισμού των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» και εγγυώμενο την εκκίνηση της διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
Αντιστοίχως, προστατεύονται οι οφειλέτες με το σαφή χρονικό προσδιορισμό της αναστολής από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον τους, τον ορισμό σαφών χρονοδιαγραμμάτων τήρησης της διαδικασίας και την υλοποίησή της από ειδικό πληροφοριακό σύστημα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιχαρακωθεί η διαδικασία καθώς, πέραν από το οικονομικό πρόσημο, υπάρχει κατ’ αρχήν εκείνο της δικαιοσύνης και της ηθικής νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του συμβιβασμού.
Το παρόν σχέδιο νόμου αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου του μεγέθους τους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Τονίζω ιδιαίτερα την εμβέλεια καθώς, στο παρελθόν, είχαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες – όπως εκείνη από πλευράς του Υπουργού κ. Δένδια – οι οποίες «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» καμία επιχείρηση, έγιναν για να γίνουν.
Δεν αφορούσαν κανέναν, δεν έδωσαν καμία ανάσα, εξυπηρέτησαν μόνο τη συγγραφή πανηγυρικών δελτίων τύπου κατά την ημέρα ψήφισης του νόμου. Η μετέπειτα πορεία ούτε ενδιέφερε ούτε απασχόλησε κάποιον από τους «ικανούς» και «αποτελεσματικούς» συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.
Επ’ αυτού ακριβώς έγκειται το διακύβευμα της ενεργητικής υλοποίησης του προγράμματος: οι νόμοι οφείλουν να γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση, παρακολουθείται και εκτιμάται η εκτέλεσή τους. Ας δούμε τι θα αποδώσει το σχέδιο νόμου των σημερινών «ανικάνων» και «ερασιτεχνών» και θα είμαστε εδώ να το αξιολογήσουμε. Εξάλλου, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, «ένας νόμος δεν κρίνεται από τις προθέσεις του, αλλά από τα αποτελέσματά του». Φαντάζομαι ότι δεν ήταν σπόντα για τα αποτελέσματα του νόμου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων αποτελεί κορωνίδα των προσπαθειών να βγει η χώρα από την κρίση. Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος συνιστά προϋπόθεση για τον ερχομό της ανάπτυξης και το τέλος των ημερών της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σας καλώ να αφήσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα φθηνά επιχειρήματα όπως το πρωτάκουστο ότι «δεν ψηφίζουμε γιατί το νομοσχέδιο άργησε να έρθει» και να στηρίξουμε το παρόν σχέδιο νόμου ως μια εξ αντικειμένου θετική πρωτοβουλία.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη