Μ-Λ ΚΚΕ: Όχι στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό. Ένα Εργατικό Κέντρο στη Φθιώτιδα.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά
Όχι στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό. Ένα Εργατικό Κέντρο στη Φθιώτιδα.
131 χρόνια μετά τη μεγάλη απεργία του Σικάγου, την 1η Μάη του 1886, με κύριο αίτημα το οχτάωρο, η εργατική τάξη και οι λαοί διεθνώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λυσσαλέα επίθεση που, στο έδαφος της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, ξεθεμελιώνει εργατολαϊκά δικαιώματα, καταπατά δημοκρατικές ελευθερίες, ερημώνει χώρες και λαούς, εκβιάζει και ετοιμάζει νέες πολεμικές εκστρατείες.
9 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η οποία ακόμη σοβεί, ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει επικίνδυνα. Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τους κατακτητικούς τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την περικύκλωση των βασικών τους ανταγωνιστών, για την παγκόσμια ηγεμονία. Σε μια σειρά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, με αποκορύφωμα την κατερειπωμένη Συρία, συγκρούονται μια χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες (κυρίως ΗΠΑ, Ρωσία, αλλά και Γαλλία, Μ. Βρετανία, κλπ), ισοπεδώνοντας πόλεις και χωριά, σπρώχνοντας στο δρόμο της προσφυγιάς εκατομμύρια εξαθλιωμένους ανθρώπους.
Με την άνοδο της φιλοπόλεμης κλίκας του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, τη Γερμανία να ηγεμονεύει στην ΕΕ που μαστίζεται από την κρίση, το Brexit να κλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τη σκληρή λιτότητα και το προσφυγικό να δίνουν ώθηση στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Γηραιά ήπειρο, τη Ρωσία να υπερασπίζεται και να διεκδικεί ζωτικό χώρο, την Κίνα να απειλεί την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ, οξύνονται επικίνδυνα οι μεταξύ τους αντιθέσεις και νέα μέτωπα προστίθενται στη Β. Κορέα και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Στην πατρίδα μας, η εργατική τάξη και ο λαός της βρίσκονται για 7 χρόνια στα δεσμά των μνημονίων που χάλκευσαν οι ιμπεριαλιστές δανειστές και αποδέχθηκαν η ντόπια ολιγαρχία και οι κυβερνήσεις της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  παρά την «αντιμνημονιακή» της προπαγάνδα, φόρτωσε το λαό και την εργατική τάξη με το 3ο μνημόνιο, ενώ μπροστά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αποδέχεται πειθήνια μια νέα σειρά βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.
Η κυβέρνηση συνομολογεί ένα νέο μνημόνιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, με «φύλο συκής» κάποιες υποσχέσεις για μελλοντική ρύθμιση του χρέους. Έχει συμφωνήσει στο νέο πετσόκομμα των συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, τη μείωση του αφορολόγητου για εισοδήματα ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχειας, την παγίωση και επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα (με την αναστολή επαναφοράς των ΣΣΕ, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κλπ), το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την υπαγωγή όλης της δημόσιας περιουσίας στο νέο υπερταμείο ξεπουλήματος και την άμεση ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ. Με τους δανειστές να ζητούν επίσης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο, κλπ.
Στην γειτονία μας που φλέγεται, από την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, ως τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, η κυβέρνηση εκχωρεί την εθνική κυριαρχία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εμπλέκει τη χώρα μας στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, εκλιπαρώντας για πολιτική και οικονομική στήριξη.
Και ενώ θα περίμενε κανείς μπροστά σε αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση τα συνδικάτα και το ευρύτερο εργατολαϊκό κίνημα να βρίσκονται στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών κυρίως σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και στις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, επικρατεί πλήρη παραλυσία. Αντί να οργανώνεται ο αγώνας των εργαζομένων για την απόκρουση των νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, αντί να επικρατεί αναβρασμός στα συνδικάτα για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, αντί να γίνονται συσκέψεις σωματείων και γενικές συνελεύσεις, επικρατεί ακινησία και αφωνία, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι από τη ΓΣΣΕ δεν υπάρχει ούτε μια ανακοίνωση καταγγελίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.
Στη Φθιώτιδα αυτή η άσχημη κατάσταση εκδηλώνεται πιο έντονα, ως αποτέλεσμα της διάσπασης που έχει επέλθει στο συνδικαλιστικό κίνημα  στο νομό, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και τη δημιουργία δύο εργατικών κέντρων με κοινή έδρα την Λαμία, μετά τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (για «μαϊμού» σεμινάρια επιμόρφωσης εργαζομένων), με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σε αυτό. Σεμινάρια για τα οποία έχουν επιδικασθεί από το ΣΔΟΕ πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τα οποία λειτούργησαν και ως όχημα για τον εκμαυλισμό της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων και την αλλοίωση των συσχετισμών στα σωματεία, προς όφελος των συγκεκριμένων παρατάξεων. Μια κατάσταση στο σ.κ. που όμοια της δεν υπάρχει σε όλη την χώρα.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία πρώτα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας (ΕΚΛ) από 8 σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ εκκίνησε αυτή τη διάσπαση, γιατί διαπνέονταν από λογική ηγεμονισμού και μικροκομματικών σχεδιασμών από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, για τη κάλυψη του κενού που άφησε η διάλυση του ΕΚΦ, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα σωματεία.  Η στάση αυτή του ΠΑΜΕ είναι συνέχεια της γνωστής τακτικής του, των ξεχωριστών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων που ακολουθεί. Η διάσπαση διαμορφώθηκε τελικά με τη δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ) από άλλα σωματεία του νομού, που ελέγχονται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, αφού και αυτές δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια ενότητας, καλυπτόμενες πίσω από τις κινήσεις του ΠΑΜΕ, για τις δικές τους συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.
Αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης είναι και τα ξεχωριστά καλέσματα, από τα δύο εργατικά κέντρα, για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, σε διαφορετικές πλατείες της Λαμίας. Αντί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση εργαζομένων, σε μια κοινή συγκέντρωση, όπου κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστική παράταξη, κάθε πολιτική οργάνωση, με τις θέσεις και τα συνθήματα της θα προπαγάνδιζε τις απόψεις της, καλούνται οι εργαζόμενοι και ο λαός να επιλέξουν ανάμεσα στη συγκέντρωση του ΕΚΛ και του ΕΚΠΕΦ. Σε αυτή την κατάσταση κάποιοι (όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θεωρούν ότι η απάντηση είμαι μια τρίτη συγκέντρωση, επιτείνοντας τη διάσπαση των κινητοποιήσεων.
Μια ανάλογη κατάσταση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του νομού και σε μια επόμενη γενική απεργία ή κινητοποίηση. Αυτή είναι μια διαλυτική κατάσταση για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ενισχύει την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα σωματεία και τα συνδικάτα, οδηγεί σε απογοήτευση και απομαζικοποίηση των αγώνων.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία του νομού να δραστηριοποιηθούν για να υπάρξει ένα Εργατικό Κέντρο στη Φθιώτιδα.
Καλούμε να πιέσουν για να γίνει μία κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και στο μέλλον να αποτραπούν διασπασμένες κινητοποιήσεις.
Η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην ταξική ενότητα και όχι στην διαίρεση και τα διαλυτικά φαινόμενα. Απαιτείται η ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη διάσπαση.
Παλεύουμε:
  • Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ & ΕΕ. Έξω οι βάσεις από τη χώρα.
  • Για να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
  • Για την ταξική ανασυγκρότηση του σ.κ. ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες και τις διασπαστικές λογικές.
 
Κ.Ο. Φθιώτιδας
25/04/2017

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη