Μέρκελ στηρίζει Σόιμπλε μετά τη συμφωνία της Μάλτας - Βολές βουλευτών του CDU κατά Τσίπρα

Βερολίνο, του Παντελή Βαλασόπουλου, enikos.gr

Νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου διαφαίνεται, μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συνέδεσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με την ελάφρυνση του χρέους, ενώ επιτέθηκε και κατά όσων θέλουν επιστροφή στο 2015 και Grexit (εννοώντας τον Σόιμπλε, χωρίς να τον κατονομάζει).

Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και των Χριστιανοκοινωνιστών.

Όπως δήλωσε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Ραμσάουερ στην εφημερίδα Bild «ελπίζω πως ο κ. Σόιμπλε θα κρατήσει σκληρή θέση», ενώ ο Έκαρτ Ρέμπεργκ, ειδικός για οικονομικά θέματα του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως «η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σοβαρή. Ο κ. Τσίπρας έχει κοντή μνήμη. Την Παρασκευή υπήρξε μια συμφωνία στην Μάλτα και την Κυριακή θέτει όρους για την εφαρμογή της».

Την ίδια ώρα με επίσημη ανακοίνωση της η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την σκληρή του στάση, ειδικά σε ότι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αυτή που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αναφέρεται πως «για να δοθούν νέα κεφάλαια, το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει για την οικονομική συμμετοχή του. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γερμανία, ώστε να δοθεί νέα χρηματοδότηση. Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε «διαφορετικά θα ήταν μια ριζική διαφοροποίηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία δεν θα συμβαδίζει με την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, με συνέπεια την ακύρωση του ελληνικού προγράμματος». Επίσης όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε «τα περιθώρια ελάφρυνσης του χρέους με την μορφή που τα ζητά το ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένα».

Στο Βερολίνο δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συμφωνίας στην Μάλτα, καθώς πέρασαν βασικοί τους στόχοι, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος να σημειωθεί πως οι συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου Μέρκελ, εδώ και καιρό διαβαθμίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα ως απόλυτα εμπιστευτικές, έπειτα από συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο πλευρών.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη