Οξυτενή κονδυλώματα: Βάλτε τώρα τέλος στην εξάπλωσή τους

Οξυτενή κονδυλώματα: Βάλτε τώρα τέλος στην εξάπλωσή τους

Η μεγάλη αύξηση των κονδυλωμάτων τα τελευταία χρόνια - ειδικά κάθε καλοκαίρι, οπότε πολλοί νέοι άνθρωποι επιδίδονται σε περισσότερες συνευρέσεις της μιας βραδιάς (one night stand) - καλεί σε επαγρύπνηση όλους όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί και «φλερτάρουν» με τον κίνδυνο, αλλάζοντας συνεχώς ερωτικούς συντρόφους ή κάνοντας σεξ χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) σχετίζεται με τον ιό HPV, που ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Την αύξηση στα περιστατικά κονδυλωμάτων αποδεικνύει και η πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από τα «Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality». Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων του όρου «κονδυλώματα» στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google κατά την τελευταία τριετία.

«Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 35% από το 2013 έως το 2016, ένα ποσοστό που μαρτυρά την εξάπλωση των κονδυλωμάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τη θεραπεία τους», εξηγεί ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής των «Δερματολογικών Ιατρείων IQ - Intensive Quality», και προσθέτει: «Αντίστοιχη αύξηση της τάξεως του 40% παρουσιάστηκε και στον αριθμό των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των «Δερματολογικών Ιατρείων IQ – Intensive Quality» κατά την τριετία 2014-2016.
Σημαντικοί παράγοντες, που έχουν ευνοήσει την εξάπλωση των κονδυλωμάτων, είναι η απελευθέρωση των ερωτικών πρακτικών (συχνές εναλλαγές συντρόφων, συνευρέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συνευρέσεις μεταξύ πολλών ατόμων, κτλ), καθώς και οι συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών».
Στη… διάδοση του σεξ χωρίς προφυλάξεις συντελεί και ένα νέο φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, που ονομάζεται stealthing και οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών κονδυλωμάτων, πέρα, βέβαια, από τις ανεπιθύμητες κυήσεις και τα άλλα προβλήματα που συνεπάγεται η αιφνίδια απαλλαγή από το προφυλακτικό την ώρα της ερωτικής πράξης.
Σε σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Columbia Journal of Gender and Law», αποκαλύπτεται ότι το stealthing αναδεικνύεται σε μία επικίνδυνη πρακτική, που έχει αρχίσει να γίνεται «μόδα» και παρατηρείται κυρίως ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, που είναι ενεργοί σεξουαλικά.
«Αν και δεν θεωρείται ακόμη αναγνωρισμένο είδος σεξουαλικής κακομεταχείρισης, μοιάζει να προκύπτει από τον ίδιο μισογυνισμό και την απουσία σεβασμού, που προκύπτει, για παράδειγμα, σε έναν βιασμό, και αναμφισβήτητα ευνοεί τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς, που δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πλήρης θεραπεία των κονδυλωμάτων.
«Στην πληγείσα περιοχή μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του ιού HPV. Έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται σχεδόν για το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 95% των καρκίνων του πρωκτού, το 65% των καρκίνων του κόλπου, το 50% των καρκίνων του αιδοίου και το 35% των καρκίνων του πέους».
Σύμφωνα με τον ειδικό δερματολόγο - αφροδισιολόγο, η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων βασίζεται στη χρήση του εξελιγμένου Laser CO2. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:
•    πραγματοποιείται χωρίς πόνο,
•    γίνεται πάντα με τοπική αναισθησία και μόνο,
•    εξαλείφει σε μία, μόνο, συνεδρία όλες τις βλάβες, που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και τις λεγόμενες υποκλινικές, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι,
•    επιτυγχάνει ταχεία επούλωση,
•    δεν αφήνει σημάδια ή υποχρωμίες, όπως συμβαίνει με τις μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας,
•    αφήνει τη θεραπευμένη περιοχή αισθητικά άριστη και ομοιόχρωμη,
•    επιτρέπει την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Έστω κι έτσι υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει ότι άπαξ και εμφανίσει κονδυλώματα, αυτά θα επανέρχονται δια βίου.

«Είναι μύθος ότι τα κονδυλώματα θα παρουσιάζονται για πάντα στον οργανισμό. Με τη σωστή και με τη λεπτομερειακή θεραπεία, που εξαλείφει ακόμα και τις υποκλινικές βλάβες, το ιϊκό φορτίο των κονδυλωμάτων ελαχιστοποιείται και τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υπερνικήσει τον ιό.
Με τη στενή ιατρική παρακολούθηση για μια χρονική περίοδο 8-9 μηνών, αλλά και με την εξέταση του/της ερωτικού/ής συντρόφου, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης.
Στην περίπτωση μιας σταθερής σχέσης είναι καθοριστικής σημασίας να προβαίνουν σε θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, διαφορετικά θα επαναλαμβάνεται το φαινόμενο επαναμόλυνσης του ενός από τον άλλον» καταλήγει ο ειδικός.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://stopkondylomata.com.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη