Αλ. Τσίπρας: Επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλη τη χώρα - «Κοντά σε διευθέτηση του χρέους»

Από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τη σειρά επισκέψεων που θα κάνει στα υπουργεία, μετά από τη συμφωνία με τους δανειστές για την αξιολόγηση.
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επέκταση, από το Σεπτέμβριο, του θεσμού του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία), ενώ προανήγγειλε και τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με στόχο να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22. Ακόμη έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών από το Σεπτέμβριο στο οποίο θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε βασικό πυλώνα τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως από 4 ετών και πάνω κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, είπε πως τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και ότι θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), κάνοντας γνωστό πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού. Ανακοίνωσε, παράλληλα, πως το Σεπτέμβριο θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων.
Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου για ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, με κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Όπως είπε, αυτή η αναβάθμιση σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες, που με τη σειρά του σημαίνει ότι το εθνικό απολυτήριο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. «Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», ανέφερε και σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν δομές που θα δίνουν διπλώματα επαγγελματικών προσόντων σε τελειόφοιτους επαγγελματικών λυκείων.
«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο και τόνισε πως «στα χρόνια της κρίσης η παιδεία έγινε στόχος συντονισμένης επίθεσης, με επιδίωξη τη μετατροπή της εμπορεύσιμο προϊόν», ενώ πρόσθεσε πως η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουν δικαίωμα πρόσβασης.
Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στην παιδεία, είπε ότι «και φέτος τα σχολεία θα ξεκινήσουν στην ώρα τους με επάρκεια σε βιβλία και σε έμψυχο δυναμικό».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι ξεκινάει έναν κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με στόχο τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου και την πιο άμεση συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων.

«Κοντά σε ουσιαστική διευθέτηση του χρέους»
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και την αισιοδοξία του για το θέμα τους χρέους. «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους και αυτή αφορά τη ρητή υποχρέωση των εταίρων μας, γιατί εμείς έχουμε βγει από το κάδρο, η μπάλα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε πως γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και θα γίνονται έως τις 22 Μαΐου στο Eurogroup. Ακόμη, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, προσθέτοντας πως είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την προκαταρκτική συμφωνία με τους θεσμούς ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι «είναι η πρώτη φορά που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων την επόμενη περίοδο υπό τον όρο ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους». 
Ακόμη, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα τα ζήτησε το ΔΝΤ για να προσθέσει: «Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η απαίτηση τέτοιων μέτρων». «Είμαστε προσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαΐου και για κλείσιμο της αξιολόγησης και για τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού. «Κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό, στόχος είναι τώρα να τρέξουμε και όχι να αλλάζουμε τα σχήματα, να τρέξουμε όσο περισσότερο μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη