Ενθρονίστηκε στην Λαμία ο νέος Μητροπολίτης ΓΟΧ κ. Γερόντιος

 του Θωμά Αναστασιάδη.
      Σύμφωνα με το Ορθόδοξο τυπικό, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά τα διακεκανονισμένα παλαιόθεν, έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου 2017 στις 7 το απόγευμα, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου νέου Μητροπολίτη ΓΟΧ Φθιώτιδος και Θαυμακού κ.Γεροντίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στην Λαμία, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρόνισης, επί παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Μακαρίου. Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ.Ευθύμιος, Κορίνθου  κ.Παγκράτιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Περιστεράς κ. Μακάριος, Καισαρείας κ.Τιμόθεος, Πέτρας κ.Δαβίδ, Χριστουπόλεως κ. Ιάκωβος, Ανδρούσης κ.Καλλίστρατος (Κύπρου), Κυκλάδων κ.Σάββας, Ρωγών κ.Δωρόθεος. Επίσης παραβρέθηκαν πλειάδα κληρικών, μοναχών, μοναζουσών, εκπρόσωποι των Πολιτικών και Δημοτικών Αρχών της Λαμίας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος,

  Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν, στην πλησίον του Καθεδρικού ναού πλατεία, ο Μακαριώτατος κ.Μακάριος συνοδευόμενος από την Ιερά Σύνοδο, τον πιστό λαό, τους κληρικούς και λοιπούς ρασοφόρους. Ακολούθως και κατά την εκκλησιαστική τάξη, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ναό, προπορευομένων ιερόπαιδων με λάβαρα, μοναζουσών, ρασοφόρων κ.τ.λ., και του ενθρονιζομένου ευλογούντος.

  Στον Ναό, μετά την σχετική δέηση, τον νέο Μητροπολίτη κ.Γερόντιο, προσφώνησε κατάλληλα ο Αρχιεπίσκοπος κ.Μακάριος: <<διαδέχεσαι τον μακαριστό άγιο Ιεράρχη κυρό Καλλίνικο, ο οποίος για περισσότερα από 50 χρόνια αγωνίστηκε στην Φθιώτιδα υπέρ της Ορθοδοξίας και το έργο του είναι πανθομολογούμενο, ακόμη και από εκείνους που τον πίκραναν και τον επολέμησαν. Σήμερα η Επαρχία σου είναι διάσπαρτη από ναούς και μοναστήρια του ιερού μας αγώνα, τα οποία φέρουν την σφραγίδα του μακαριστού Προκατόχου σου. Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά και παρακαταθήκη, καλείσαι να διαχειριστείς και να διαποιμάνεις ως ο νέος Μητροπολίτης της τοπικής Εκκλησίας>>.

Στην συνέχεια, ανάμεσα στ΄άλλα, ευχήθηκε  στον Σεβασμιώτατο να έχει την άνωθεν βοήθεια για επιτυχή, μακρά και πολύκαρπη  ποιμαντορία προς δόξαν Θεού, και προς όφελος του πιστού λαού που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.

Στη συνέχεια τον προσφώνησαν, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες, π.Ιωαννίκιος εκ μέρους του κλήρου της Μητρόπολης και ο π.Πέτρος εκ μέρους των μοναστικών Ταγμάτων της εκκλησιαστικής επαρχίας. Τέλος εκ μέρους του πιστού λαού της Θεοσώστου Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Θαυμακού, τον καλωσόρισε ο πρόεδρος της θρησκευτικής κοινότητας Λαμίας κ.Σωτήριος Αντωνόπουλος.

    Στο πέρας  του τελετουργικού, ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης κ.Γερόντιος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν και όσους παρίστανται στην λαμπρή τελετή της ενθρόνισης, εξεφώνησε τον επιβατήριο και ενθρονιστήριο λόγο του, υποσχόμενος συνάμα ότι θα τηρήσει και θα διαφυλάξει τα πατροπαράδοτα, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Παράδοση του πατρώου εκκλησιαστικού εορτολογίου και ημερολογίου.

   Ο νέος Μητροπολίτης των ΓΟΧ στην Λαμία κ.Γερόντιος, αναλαμβάνει σε ηλικία 46 ετών, τα νέα του αρχιερατικά  καθήκοντα της διαποίμανσης των Ορθοδόξων Χριστιανών που ακολουθούν το παλαιό {Ιουλιανό} ημερολόγιο στην Φθιώτιδα  και στα παραρτήματα της ευρύτερης περιοχής  της Κεντρικής Ελλάδος, εις διαδοχήν του κοιμηθέντος προσφάτως γέροντά του και ενθρόνως ταφέντος μακαριστού Μητροπολίτη Καλλινίκου.
   Ακολούθησε κέρασμα στην παρακείμενη αίθουσα της Μητρόπολης  προς όλους τους παρισταμένους οι οποίοι ευχήθηκαν τα δέοντα στον νέο Ποιμενάρχη κ.Γερόντιο.








 







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη