«Brain remain», γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Brain remain
*Γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ειδήσεις" στις 10/5
Χιλιάδες νέοι στην χώρα μας έφυγαν για το εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Χιλιάδες, επίσης, νέοι, παρέμειναν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αντέξουν τη φορολογική και ασφαλιστική επίθεση που δέχονται προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν στην χώρα, να παράξουν και να κάνουν οικογένεια. Η Πολιτεία έχει ένα ιερό χρέος: αυτούς που παραμένουν και δίνουν τα πάντα για την χώρα τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο πρέπει να τους αγκαλιάσει. Έμπρακτα και άμεσα. Να συνάψει μαζί τους ένα εθνικό συμβόλαιο “brain remain” (παραμονής στην χώρα).
Πως θα γίνει αυτό; Αντί να τους αφαιμάζει το εισόδημα από το πρώτο ευρώ θα πρέπει σε όσους νέους εκκινούν μια επιχείρηση/γραφείο υπηρεσιών να δίδεται χρόνος ώστε αυτή να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και, στη συνέχεια, να αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ικανότητα πληρωμής. Η κινητροδότηση των νέων επαγγελματιών είναι κομβικού χαρακτήρα για την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η ύπαρξη εκπτώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος, αντί να εξετάζεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εισφορών, όπως ομολόγησε η αρμόδια Υπουργός!
Κάποιες προτάσεις που τίθενται συχνά από επιστημονικές ενώσεις νέων επιστημόνων είναι ενδεικτικά
  • Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για νέους επιστήμονες μέχρι 5ετία (κριτήριο τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και όχι η ηλικία)
  • Κλιμακωτός φόρος για μετά το αφορολόγητο όριο ώστε να κινητροδοτείται ο νέος στο να παράξει και όχι να καθίσταται απαγορευτική η παραγωγή πλούτου.
  • Δυνατότητα έκπτωσης όλων των εξόδων σύστασης και λειτουργίας καινούργιου γραφείου (start-up cost) από το φορολογητέο εισόδημα του οικονομικού έτους σύστασης και των 4 επόμενων (για να γίνεται διασπορά της φορολογικής ζημίας και συμψηφισμός της με τα φορολογητέα κέρδη των επόμενων ετών)
  • Δυνατότητα έκπτωσης μη εκπιπτόμενων από την φορολογία εισοδήματος για τους πέραν της 5ετίας επαγγελματίες δαπανών (π.χ. κάρτες επιβίβασης σε ΜΜΜ, επιστημονικά συγγράμματα κ.λπ.).
Μια, όμως, μεγάλη ευκαιρία για την χώρα ώστε να ξεμπλοκάρει παραγωγικές δυνάμεις είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η σύνδεσή της με την έρευνα, την καινοτομία και την αγορά εργασίας. Είναι πραγματικά κρίμα για μια χώρα που έχει πρωτοστατήσει στις επιστήμες παγκοσμίως και έχει θαυμαστές των επιστημών της ανά τον κόσμο να επιδεικνύει τέτοια εσωστρέφεια στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά το υψηλό επίπεδο του ακαδημαϊκού της προσωπικού.
Η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας πρέπει να είναι μια αυτονόητη πρόοδος για την έμπρακτη βοήθεια των νέων ανθρώπων. Δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν χώρα χωρίς τη διασύνδεση πανεπιστημίων - ιδιωτικού τομέα και ενδεχομένως πιστωτικών πηγών (ΕΣΠΑ-εγγύησεις μείωσης επιτοκίου-επιχορήγηση καινοτομίας-βλ.Επιχειρηματική Επιχορήγηση Νεοφυών Εταιρειών στη Γερμανία-φορολογικά κίνητρα-Βλ. έκπτωση φόρου για έρευνα και πειραματισμό στις ΗΠΑ, Ελάφρυνση φόρου για Έρευνα και Ανάπτυξη στο Ην.Βασίλειο).
Στην χώρα δεν θα δοθούν πολλές ευκαιρίες ακόμα. Η έμπρακτη στήριξη των νέων που μάχονται σε αντίξοες συνθήκες είναι ζωτικού χαρακτήρα για το μέλλον της πατρίδας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη