Τραγωδία στο Άδενδρο: Tέσσερις νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

Ένας πολυτραυματίας κατέληξε το πρωί - Δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και τέσσερα με ελαφρά τραύματα - Από θαύμα γλύτωσαν δύο αλλοδαποί όταν το τρένο πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το σπίτι τους- Μέχρι την Παρασκευή το πόρισμα για τα αίτια
Στους τρεις ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Άδενδρου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Παπανικολάου, Κωνσταντίνου Εμμάνουηλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος αμαξοστοιχίας, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος κατέληξε σήμερα το πρωί.

Τα άλλα δύο θύματα είναι ο 46χρονος μηχανοδηγός του τρένου, ο οποίος πέθανε ακαριαία και ένας 74χρονος επιβάτης.
Δυο τραυματίες είναι σε βαριά κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις φέρουν ελαφρά τραύματα.
Εξαιρετικά δύσκολος ο απεγκλωβισμός

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως η χθεσινή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις».

Δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει και σήμερα στο σημείο, ενώ γίνονται και προσπάθειες επιδιόρθωσης της γραμμής. «Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για πυρασφάλεια, γιατί υπάρχει διαρροή καυσίμου. Τον χώρο τον έχουμε ελέγξει πλήρως, δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος άλλος (εγκλωβισμένος). Βάλαμε και ειδικό σκύλο της ΕΜΑΚ στις έρευνες», επισήμανε ο κ. Πουλτίδης.

Όπως έγινε γνωστό, στον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.
Επίσης, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.

Αναζητούνται τα αίτια

Ο εισαγγελέας έχει αντλήσει όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία για αξιολόγηση και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας. Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.

Σύμφωνα με ανεπίσημες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το υπουργείο και τον ΟΣΕ, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο συρμός. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο 46χρονος μηχανοδηγός, αν και άνηκε στη νέα γενιά του οργανισμού που προσλήφθηκε το 2004, διέθετε αρκετή εμπειρία.

Οι εικόνες υπό το φως της ημέρας είναι συγκλονιστικές... Όπως βλέπετε, στα εναέρια πλάνα από το σημείο της τραγωδίας, το τραίνο βρίσκεται εξ' ολοκλήρου έξω από τις ράγες, ενώ τα πρώτα βαγόνια είναι σχεδόν διαλυμένα.

Στο μεταξύ έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και αναζητούν τα αίτια του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας. Προς το παρόν εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο σημείο, ενώ εξετάζονται και μάρτυρες -επιβάτες του μοιραίου τρένου.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που χθες δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «...να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».


Το χρονικό της πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας στην οικία

Τύχη βουνό είχαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: "Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, στο σημείο της τραγωδίας, με τους μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους δύο νεκρούς κατά την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και τέσσερις βάσει της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

"Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε", υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας "είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν".

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως "ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο" και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: "αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει".

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:"Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος". Ο ίδιος επισήμανε δε ότι στο σημείο βρίσκεται και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.
Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν, με τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έγινε στα 200 μέτρα από το 'Αδενδρο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Αυτοί είναι οι τρεις νεκροί της τραγωδίας στο Άδενδρο

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου όταν για άγνωστη αιτία αμαξοστοιχία του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε στην περιοχή του Άδενδρου, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσά τους και ο 46χρονος μηχανοδηγός, Ματθαίος Καλόπουλος ο οποίος έχασε τη ζωή του ακαριαία από τη σφοδρή σύγκρουση.

«Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε για την οικογένεια της έλξης καθώς από χθες το βράδυ  δεν βρίσκεται κοντά μας ένας αδελφικός φίλος και συνάδελφος που έχασε την ζωή του στο καθήκον. Τα λόγια τούτες τις ώρες είναι περιττά, όλοι γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Μάνθος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.  Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να τον έχουμε πάντα στην μνήμη και στην καρδιά μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ!»’. Με αυτό τον τρόπο οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους που μόλις στα 46 του χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Την ζωή του έχασε και ο προϊστάμενος Κίνησης Αριστείδη Καλαμπαλίκης.

Συγκλονισμένος από το τραγικό δυστύχημα φίλος και συνάδελφος του προϊστάμενου της αμαξοστοιχίας αποχαιρετά τον άτυχο Αριστείδη Καλαμπαλίκη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook αναρτώντας μία φωτογραφία του και γράφοντας το παρακάτω μήνυμα: «Ένας φίλος και Συναδέλφος έφυγε πριν από λίγο. .Ο Αριστείδης ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ  Προϊστάμενος  Αμαξ/χιων θύμα του χθεσινού τραγικού Συμβάντος στο Αδενδρον Δυστυχώς υπέκυψε στα πολυτραυματα του..Καλό σου ταξίδι ΆΡΗ. .Εδώ κάτω εμείς που μείναμε ωφειλουμε να ουρλιαξουμε και να φωνάξουμε ότι δεν είμαστε Αριθμοί ότι δεν μας αντιμετοπιζουν ως Πρέπει ή εργοδοσία και οι κυβερνήσεις ότι Φίλε Άρη και Μανθο δεν επιστρέψετε ποτέ από την δουλειά σας στην  οικογένεια σας ότι δεν καταφέρατε να πάρετε Μεροκάματο Γιατί; Τώρα πρέπει να μπουν όλα επί τάπητος. .Αιώνια σας ή μνήμη».

Ο Δημήτρης Μικρόπουλος είναι το τρίτο θύμα της χθεσινής τραγωδίας στο Άδενδρο.

Ο άτυχος γιατρός έχασε τη ζωή του όταν η αμαξοστοιχία του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.

Ο Δημήτρης Μικρόπουλος επιβιβάστηκε στο συρμό με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όμως το ταξίδι του κατέληξε στη γειτονιά των αγγέλων.

Ο άτυχος γιατρός ήταν επιμελητής Α Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας Χαλκιδικής και είχε εκλεχθεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό των ΑΝΕΛ στη Χαλκιδική.

«Μεγαλη η απωλεια σημερα για  την Χαλκιδικη ,την Κασσανδρα , τον ιατρικο κοσμο και το Κινημα των Ανεξαρτητων Ελληνων .  Ο ανθρωπος , ο γιατρος , ο αγωνιστης , ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ , αφησε την τελευταια του πνοη στο δυστυχημα με το τραινο . ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ των ανεξαρτητων ελληνων χαλκιδικης από το 2012 εδινε συνεχως το αγωνιστικο του παρων σε κάθε καλεσμα του κινηματος  και της κοινωνιας , σε κάθε καλεσμα απλων ανθρωπων για τα  καθημερινα τους προβληματα Θελω να εκφρασω ως επικεφαλης του ψηφοδελτιου της Χαλκιδικης του κινηματος των ανεξαρτητων ελληνων , την βαθεια μου θλιψη και τα συλλυπητηρια μου στην οικογενεια του φιλου και αδελφου Δημητρη.

 Δημήτρη για μας δεν έφυγες , συνεχιζεις να ζεις και να υπαρχεις», γράφει φίλος του Δημήτρη Μικρόπουλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

"Καλό ταξίδι στον αγαπητό ιατρό, συνάδελφο Δημοτικό Σύμβουλο και συνεργάτη μας στην Επιτροπη Τουρισμού του Δημου Κασσάνδρας, Δημήτριος Μικρόπουλοςπου έφυγε ξαφνικά απο κοντά μας ταξιδευοντας με το μοιραίο τρένο που εκτροχιάστηκε χτες .Τα λόγια ειναι φτωχά για να εκφράσουν την οδυνη μας. Ο Δημητρης υπήρξε λαμπρός επιστήμων, εξαιρετικός συναδελφος στην αυτοδιοίκηση και τρυφερός ανθρωπος πάντα διπλα στην αναγκη του Ανθρωπου. Λυπαμαι. Λυπαμαι πολύ. Και θα θυμαμαι οποτε του τηλεφωνουσα  για τα θεματα μας που ελεγε : Ελα Μαρια μου. Αυτο το "μου" ρε συ Δημητρη ηταν τοσο οικειο,τοσο καθησυχαστικό,τοσο υποστηρικτικό και τρυφερο απο εκεινα που δυσκολα βρισκεις στο χώρο της Αυτοδιοικησης...", έγραψε κάποιος άλλος.

Την ίδια ώρα με σχετικό δελτίο Τύπου αποχαιρέτησαν οι ΑΝΕΛ το στέλεχος τους: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο  Άδενδρο Θεσσαλονίκης και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και το στέλεχος του Κινήματός μας, Δημήτρης Μικρόπουλος, και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είναι αυτονόητο ότι θα ριχθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».

Μνήμες από ατύχημα που είχε συμβεί στο ίδιο σημείο πριν δέκα χρόνια

Το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό τρένου το βράδυ του Σαββάτου με τρεις νεκρούς και  εφτά τραυματίες έφερε σε πολλούς μνήμες από ένα ατύχημα που είχε συμβεί πριν από δέκα χρόνια περίπου στο ίδιο σημείο, όταν τρένο είχε εκτροχιαστεί στη θέση Άδενδρο, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουν θύματα. Τότε είχε χτιστεί και ένα εκκλησάκι. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, ο σταθμός στο συγκεκριμένο σημείο είναι ανενεργός εδώ και πάρα πολλά  χρόνια και πως αν υπήρχε ανθρώπινο δυναμικό ίσως να είχε αποφευχθεί το μοιραίο.

Την ώρα που οι συγγενείς και φίλοι των τριών νεκρών θρηνούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι τραυματισμένοι που επέζησαν βρίσκονται σε νοσοκομεία για την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων τους. Μια από τους τραυματίες είναι και η Β.Α. η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Συγγενής της γυναίκας μίλησε στο protothema.gr για την κατάσταση της υγείας της και όπως επισήμανε «γλίτωσε από θαύμα».

«Ευτυχώς ο κίνδυνος για την υγεία της έχει φύγει όπως μας είπαν οι γιατροί. Έχει σοβαρά τραύματα αλλά με τον καιρό θα επουλωθούν. Σώθηκε από θαύμα αυτό είναι το μόνο που έχουμε να πουμε. Τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό της και θα της σταθούμε μέχρι να γίνει εντελώς καλά».


Περισσότερα στο: http://www.protothema.gr/greece/article/679180/agnosta-ta-aitia-tis-tragodias-sto-adendro-duo-nekroi-treis-sovara-traumaties/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη