Απολογισμός δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017

Συνοπτική περιγραφή της δράσης
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας - Περιήγηση εντός και εκτός της διαχρονικής οχύρωσης στον λόφο του Κάστρου της Λαμίας - Ξενάγηση στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό
της Παναγίας Αρχοντικής

Η δράση είχε ως σημείο εκκίνησης την είσοδο του κτηρίου, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου που περικλείεται από την οχύρωση επάνω στον λόφο του Κάστρου της Λαμίας. Στο σημείο εκκίνησης έγινε αναφορά στο νόημα της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, τόσο στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στην οποία εκτίθενται ευρήματα από τους νεολιθικούς έως και τους υστερορωμαϊκούς χρόνους από ολόκληρη την Φθιώτιδα, όσο και στον χώρο της περιοδικής έκθεσης που λειτουργεί κατά το διάστημα αυτό στο Μουσείο, στην οποία εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές της πρώην ΙΔ΄ ΕΠΚΑ κατά την δεκαετία 2004-2014 στην Φθιώτιδα, τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων δημόσιων έργων.
Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο ακολούθησε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο που περικλείεται από την διαχρονική οχύρωση στον λόφο του Κάστρου και ξενάγηση σχετική με τις περιόδους κατοίκησης του λόφου του Κάστρου από τους προϊστορικούς έως και τους οθωμανικούς και νεότερους χρόνους και τις φάσεις ανακατασκευής της οχύρωσης.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιήγηση γύρω από την βόρεια και ανατολική εξωτερική πλευρά της οχύρωσης έως και την ευρύτερη περιοχή της νότιας πύλης της οχύρωσης. Δυτικότερα από την πύλη αυτή και στα νότια αυτής βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αρχοντικής, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην νότια πλαγιά του λόφου του Κάστρου. Ο Ναός, ο οποίος αποτελεί το παλαιότερο και σημαντικότερο μεταβυζαντινό μνημείο στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, με σημαντικές τοιχογραφίες και εικόνες δύο φάσεων κατασκευής του μεταξύ του 17ου και 18ου αι., αποτέλεσε το καταληκτήριο σημείο της περιήγησης, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
25 Μαΐου - 28 Μαΐου 2017
                                                                       

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που οι φορείς διοργάνωσαν εκδηλώσεις σε περισσότερους από έναν χώρους της αρμοδιότητάς τους, παρακαλούμε για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ανά χώρο εκδήλωσης.

1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΟΡΕΑ
Ονομασία: ΕΦΑΦΕ
Ταχυδρομική διεύθυνση: Κάστρο Λαμίας, 35100 - Λαμία
Τηλέφωνο: 2231029992
e-mail: efafeu@culture.gr
Υπεύθυνη δράσεων: Ελένη Φρούσσου, Αρχαιολόγος

2. Χώρος υλοποίησης:
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας - Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος της οχύρωσης (Κάστρο Λαμίας) - Ιερός Ναός Παναγίας Αρχοντικής

3. Συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση της δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Συνεργασία με την Διεύθυνση Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας

4. Είδος και χρονική διάρκεια εκδηλώσεων / δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
                    Ημερομηνία
                                     /ες           
Είδος εκδήλωσης

Θεματική περιήγηση

Πεζοπορία

Συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με λεωφορείο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Διαλέξεις / ομιλίες

Μουσικές εκδηλώσεις

Άλλο +

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχοντικής και ξενάγηση - περιήγηση στο εσωτερικό και εξωτερικό της διαχρονικής οχύρωσης στον λόφο του Κάστρου Λαμίας.

5. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σχεδιάσατε κάποια δράση στοχεύοντας σε συγκεκριμένη ομάδα-κοινού. Αν ναι, παρακαλούμε σημειώστε.
Ενήλικες                                   Χ
Οικογένειες
Μαθητές / Σπουδαστές         Χ
ΑμεΑ
Τρίτης Ηλικίας
Άλλες

6. Πόσοι επισκέπτες συμμετείχαν, κατά την εκτίμησή σας, στις εκδηλώσεις;
Συνολικά: 102
Μαθητές:  75

7. Παρατηρήσεις - Λοιπά σχόλια:

Οι δράσεις προγραμματίσθηκαν για την Πέμπτη, 25-05-2017, και απευθύνθηκαν σε μαθητές Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης και σε ευρωπαίους εκπαιδευτικούς της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης, οι οποίοι βρέθηκαν στην Φθιώτιδα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, και για την Κυριακή, 28-05-2017, και απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό. Οι δράσεις της Πέμπτης, 25-05-2017, είχαν συμμετοχή και πλήρη επιτυχία, ενώ οι δράσεις της Κυριακής, 28-05-2017, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της καταρρακτώδους βροχής και της μη προσέλευσης κοινού για τον λόγο αυτό.


Παρακαλούμε να μας αποστείλετε επίσης:
  • Συνοπτική περιγραφή των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, για την σύνταξη του τεύχους απολογισμού (έως 2 σελίδες για την κάθε εκδήλωση)
  •  Φωτογραφικό υλικό / ενημερωτικό υλικό / υλικό προβολής, κατά προτίμηση σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας













Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη