Ανοιχτή Διαβούλευση στο ΤΕΕ της Τεχνικής Οδηγίας για τον Οδοφωτισμό

Ανοιχτή Διαβούλευση στο ΤΕΕ της Τεχνικής Οδηγίας για τον Οδοφωτισμό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) με τίτλο «Οδηγίες Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού», για την οποία ανακοινώνει σήμερα τη διεξαγωγή ανοιχτής διαβούλευσης. Το κείμενο του σχεδίου της ΤΟΤΕΕ είναι ανηρτημένο στην ειδική ιστοσελίδα του ΤΕΕ:
http://web.tee.gr/diavoulefsi/
και η διαβούλευση αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 και θα λήξει την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017.

Το ΤΕΕ - ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας - έχει συνδράμει καθοριστικά σε ανάλογα θέματα που αφορούν στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα της Χώρας μας, όπως οι Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. για τα κτίρια, το Παρατηρητήριο Ενέργειας του ΤΕΕ, η λειτουργία του ως Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Η αναγκαιότητα εκπόνησης της ΤΟΤΕΕ «Οδηγίες Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού» προκύπτει από τις επιστημονικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές, και οικονομικές πτυχές που συνδέονται με την τέχνη και επιστήμη του φωτισμού οδών , πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.
Ειδικότερα οι:
•    θεσμικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  (Κλιματική Αλλαγή, Εξοικονόμηση Ενέργειας κοκ)
•    ανάγκες των φορέων υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης ( Κεντρική-Γενική  Κυβέρνηση και ΟΤΑ Α & Β Βαθμού) αλλά και των φορέων χρηματοδότησης  τέτοιων έργων ( εθνικοί, κοινοτικοί, χρηματοπιστωτικοί)
•    απαιτήσεις για οδική ασφάλεια και αισθητική αναβάθμιση των πόλεων
επιβάλλουν την ύπαρξη τεχνικών οδηγιών που θα συντελούν στην επίτευξη του βέλτιστου τεχνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματος.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Κάθε έργο που γίνεται στη χώρα πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε επιστημονικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Για να το πω απλά: πρέπει να συμφέρει και να γίνεται σωστά. Και να αντέχει στο χρόνο. Λόγω της έμφασης που δίνει η χώρα αλλά και το ΤΕΕ και οι μηχανικοί στην εξοικονόμηση ενέργειας, πολλά έργα οδοφωτισμού θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του ρόλου του ως τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας αλλά και της αρμοδιότητάς του να μεριμνά για κάθε επαγγελματικό και επιστημονικό θέμα που επηρεάζει τις επιστήμες του μηχανικού και τα έργα στη χώρα, ανέλαβε πρωτοβουλία να συντάξει τεχνική οδηγία για τον οδοφωτισμό, μέσα από εξειδικευμένη ομάδα εργασίας, την οποία θερμά ευχαριστώ για τη συμβολή της. Η ΤΟΤΕΕ για τον Οδοφωτισμό θα αποτελέσει ένα χρήσιμο μεθοδολογικό εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο, το οποίο βασίζεται στα ισχύοντα Εθνικά και Ευρωπαϊκά πρότυπα. Προσκαλώ όλους τους ειδικούς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να διαβάσει την ΤΟΤΕΕ και να συμμετέχει στο διάλογο για την τελική της μορφή και περιεχόμενο.»

Στόχοι της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. είναι:
•    Να καλύψει το κενό που προκύπτει από την έλλειψη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας υλοποίησης έργων οδοφωτισμού.
•    Να δώσει συστάσεις σχετικές με το σχεδιασμό και τον έλεγχο εγκαταστάσεων οδοφωτισμού, ώστε να καθορισθούν οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης στα κρίσιμα στάδια υλοποίησης ενός έργου οδοφωτισμού.
•    Να αποτελέσει ένα καθημερινό εργαλείο όλων των συντελεστών που συνεργάζονται για την υλοποίηση ενός έργου οδοφωτισμού.

Απευθύνεται – ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - σε :
•    Φορείς του Δημοσίου Τομέα που υλοποιούν έργα οδοφωτισμού.
•    Φορείς Χρηματοδότησης και γενικά στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα.
•    Μελετητές, Ερευνητές και Συμβούλους.
•    Επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα που προσφέρουν λύσεις οδοφωτισμού.

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση, με την αποστολή σχολίων, προτάσεων ή/και απόψεων, οι οποίες θα ληφθούν υπόψιν για την έκδοση του τελικού κειμένου, μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΕ:
http://web.tee.gr/diavoulefsi/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη