Ελλάδα-Ισραήλ 65-56: Πρωταθλητές Ευρώπης με το σπαθί τους!

Η Εθνική Νέων επικράτησε του Ισραήλ στον τελικό του Eurobasket U20 και κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία της το χρυσό μετάλλιο 

Η Ελλάδα ξανά στο θρόνο της! Για 3η φορά στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ, κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε επίπεδο Νέων με την φουρνιά των 96αρηδων και 97αρηδων να εξελίσσεται ως μία από τις πλέον πετυχημένες.


Κι όμως ο σημερινός τελικός δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς το άγχος ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο... Όταν κατάφεραν να βάλουν σε μια σειρά τις σκέψεις τους και να τιθασεύσουν το «θέλω» τους, τότε (απ)έδειξαν για μια ακόμη φορά την ποιότητα τους. Η Εθνική ομάδα των Νέων στην τελευταία της παράσταση, μπορεί να μπήκε με καθυστέρηση δέκα λεπτών, αλλά όταν το έκανε δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει αυτόν τον αγώνα.

Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου παίρνοντας και την απαραίτητη ώθηση από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το κλειστό «Δυο Αοράκια» στο Ηράκλειο, λύγισαν το μαχητικό Ισραήλ και κατέκτησαν πανάξια τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Όπως ακριβώς είχε κάνει αυτή η φουρνιά το 2015, όταν είχε κατακτήσει τον ίδιο τίτλο, αλλά σε επίπεδο Εφήβων.

Νευρικό ξεκίνημα
Η εκκίνηση του αγώνα ήταν εφιαλτική για την ελληνική ομάδα. Το υπερβολικό άγχος φάνηκε από τις πρώτες επιθέσεις (δύο εύκολα χαμένα λέι απ) και οι δαίμονες Ισραηλινοί προηγήθηκαν με 0-5.

Το πρώτο ελληνικό καλάθι ήρθε από τον Καρρά (3’50’’ μετά την έναρξη του αγώνα), αλλά από το 6’ έως το 7’30’’ ήρθαν τρία τρίποντα από τους Ισραηλινούς για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο 2-14!!!

Κι ενώ η Εθνική έμοιαζε βραχυκυκλωμένη, στο τελευταίο λεπτό ο Δίπλαρος με 5 πόντους (3/4 βολές και καλάθι μετά από κλέψιμο) μας έβαλε ξανά στο παιχνίδι και ξύπνησε τον κόσμο.

Κι όταν οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ για τη β’ περίοδο, το σκηνικό είχε αλλάξει. Η γαλανόλευκη μπήκε επιτέλους στο ματς και με άμυνα για σεμινάριο ο τελικός έγινε ξανά ντέρμπι.

Ξέσπασε και δεν κοίταξε ξανά πίσω
Μπορεί να χρειάστηκαν και πάλι δυόμιση λεπτά για να σκοράρουμε, αλλά πετύχαμε το πρώτο μας τρίποντο με τον Δίπλαρο, ο οποίος έκανε το 2 στα 2 στην επόμενη επίθεση διαμορφώνοντας το 15-16 και με νέο τρίποντο του Κόνιαρη στο 16’40’’ προηγηθήκαμε με 18-16!!! Κι έκτοτε δεν ξανακοιτάξαμε πίσω.

Το Ισραήλ δεν είχε σκοράρει για 6 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα και το έκανε τότε με 2 βολές του Μπλατ (18-18). Οι Ισραηλινοί ισοφάρισαν 20-20 και 23-23 όμως το τρίποντο του Κόνιαρη στο τέλος του ημιχρόνου μας έστειλε στα αποδυτήρια με το σκορ στο 26-23.

Ο Κόνιαρης ξεκίνησε το β’ ημίχρονο όπως τελείωσε το πρώτο, με δύο σερί τρίποντα (32-25) και με νέο τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου στο 23’30’’ η διαφορά έγινε για πρώτη φορά διψήφια (37-25). Πλέον η άμυνα των Ισραηλινών δεν μπορούσε να μας δυσκολέψει και το ζητούμενο ήταν να τιθασέψουμε τον ενθουσιασμό μας. Αρχικά δεν τα καταφέραμε, με τους Ισραηλινούς να επιστρέφουν μειώνοντας σε 39-33 στο 25’30’’.

Ο τελικός φάνηκε να ξαναγίνεται ντέρμπι, με τους Ισραηλινούς να μη μας αφήνουν να ξεφύγουμε, αλλά να μην μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο από τους 4 πόντους. Κάτι που έκαναν στο φινάλε της 3ης περιόδου μειώνοντας σε 45-41, αλλά ο Δίπλαρος τους έκοψε τα πόδια καθώς με τρίποντο σε νεκρό χρόνο από τα δέκα μέτρα διαμόρφωσε το 48-41!

Η αγωνία βρισκόταν στο… κόκκινο, τα λάθη διαδέχονταν το έναν μετά το άλλο κι από τις δύο πλευρές κι η Εθνική βρήκε τον «μικρό ήρωα» που χρειάζονταν εκείνη τη στιγμή στο πρόσωπο του Χρηστίδη. Ο σέντερ του Άρη με τέσσερις πόντους και ένα κλέψιμο μας επέτρεψε να ανεβάζουμε τη διαφορά στους 10 (53-43) και να πιστέψουμε ότι ο τελικός τελείωσε στο 35’ όταν ο Μπλατ χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Ο Λούντζης έβαλε και τις 3 βολές, ο Κόνιαρης ευστόχησε στο τρίποντο και το σκορ έφτασε στο 59-43.

Πριν το καταλάβουμε όμως το Ισραήλ μείωσε στους 11 (στο 36’), αλλά παρά τα
συνεχόμενα λάθη μας δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Πλέον και η κούραση έπαιζε το ρόλο της, αλλά παίζοντας έξυπνα οι Έλληνες διεθνείς κράτησαν τη διαφορά και με την κόρνα της λήξης όλοι μαζί αγκαλιασμένοι πανηγύρισαν την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής.

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23,  48-41,  65-56.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 12 (2), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μουράτος 3, Τάταρης.
ΙΣΡΑΗΛ (Κάτας): Άρτζι 7 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10 (7 ασ., 6 λαθ.), Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7 (1), Κόπερμπεργκ 5 (7 ριμπ.), Νάτσια, Ζούσμαν 23 (5 τρίπ., 7 ριμπ.).


protothema.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη