«Το παραμύθι της δήθεν κατάργησης των μνημονίων», του Νότη Μαριά

Αθήνα, 24/7/2017.
Άρθρο του Νότη Μαριά
«Το παραμύθι της δήθεν κατάργησης των μνημονίων.
Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η κυβέρνηση με ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο επιχειρεί να πείσει τον φτωχοποιημένο από τα μνημόνια Ελληνικό λαό ότι σύντομα δήθεν θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια. Σαν πρώτο δείγμα κραδαίνει την περίφημη έξοδο της χώρας στις αγορές, έξοδο η οποία αναβλήθηκε τελικά εν τη γενέσει της μετά από την κόκκινη κάρτα που έβγαλαν στην  κυβέρνηση, ΔΝΤ και Ντράγκι. Και όλα αυτά παρότι η κυβέρνηση είχε ήδη αναθέσει σε έξι τράπεζες την έκδοση του περίφημου Ελληνικού ομολόγου. Επρόκειτο για τις τράπεζες Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, BNP Paribas, Goldman Sachs και HSBC (Ναυτεμπορική 20/7/2017).
Σε δεύτερο στάδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να καταδείξει σε όλους τους τόνους ότι τα μνημόνια θα λάβουν τέλος με τη λήξη του Προγράμματος βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Και όλα αυτά βέβαια παρότι έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα από το 2019, σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι το 2060. Μια αέναη δηλαδή σκληρή λιτότητα. Επιπλέον το Κατοχικό Ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έχει διάρκεια 99 έτη. Αφού λοιπόν τα μνημόνια δήθεν θα καταργηθούν εντός του 2018 και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα άραγε η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταργήσει όλες τις παραπάνω μνημονιακές δεσμεύσεις που θα ισχύσουν επί δεκαετίες;
Παραταύτα η συγκυβέρνηση συνεχίζει τη λογική του δήθεν success story και δεν λέει κουβέντα για τα 24,7 δις ευρώ που τελικά περισσεύουν από το τρίτο δανειακό πακέτο όπως άλλωστε προκύπτει και από πρόσφατο σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως έχουμε επισημάνει το ζήτημα είναι απλό. Είτε θα μειωθούν τα μνημονιακά μέτρα κατά 30% αφού οι δανειστές δίνουν μόνο το 70% του τρίτου δανείου, είτε θα δοθεί το ποσό των 24,7 δις ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που όπως έχουμε πει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τη δημιουργία ενός Δημοσίου Ταμείου για Κόκκινα Δάνεια και τα υπόλοιπα 6,2 δις ευρώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας αλλά και για την κεφαλαιοποίηση της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επιπλέον η συγκυβέρνηση προσπαθεί να περάσει και το μήνυμα ότι η αντίθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων έχει πλέον καταργηθεί.
Η πολιτική διαίρεση μνημονίου και αντιμνημονίου θα υπάρχει στη χώρα μας όσο υπάρχουν και εφαρμόζονται μνημόνια. Το μνημόνιο όπως έχω επισημάνει ήδη από το 2011 στο βιβλίο μου «Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος. Πειραματόζωον η Ελλάς» είναι ένα θεσμικό υβρίδιο μέσα από το οποίο περνάει η ξένη εξάρτηση και η μετατροπή της Πατρίδας μας σε αποικία χρέους. Μέσω των μνημονίων οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές ελέγχουν κάθε πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική έκφανση της Ελληνικής κοινωνίας με στόχο την λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕSM, χώρα η οποία έχει δανειστεί από τον Οργανισμό αυτόν παραμένει σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας έως ότου εξοφλήσει το 75% των χρεών της. Επομένως αν δεν ανατραπούν από τον λαό μας, τα μνημόνια θα ισχύσουν για αρκετές δεκαετίες και το Κατοχικό Ταμείο για 99 χρόνια!!!
Είναι λοιπόν και παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική η αντίθεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι ένα συνεπές αντιμνημονιακό Κόμμα που παλεύει απέναντι στην τρόικα και τους ντόπιους βαστάζους της. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να παλεύουμε αταλάντευτα μέχρι να πετάξουμε τους δανειστές έξω από την Πατρίδα μας. Και όλα αυτά παρότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα μνημονιακά τους έργα προσπαθούν να ευτελίσουν το αντιμνημονιακό φρόνημα του λαού μας και να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση. Δεν πρόκειται όμως να τα καταφέρουν και σύντομα θα το αντιληφθούν.  
Τα όρια μεταξύ της μνημονιακής πολιτικής που επιβάλλεται από τους «δανειστές», με σκοπό να φτωχοποιήσουν τη χώρα μας και της εθνικής, πατριωτικής και αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», είναι απολύτως σαφή και ξεκάθαρα.
Οι θέσεις μας για τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους αλλά για την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι γνωστές είναι αντιμνημονιακές, είναι θέσεις που μπορούν να φέρουν προοπτική και ευημερία.
Βέβαια οι δανειστές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους αξιοποιούν και ενισχύουν τις πάσης φύσεως μνημονιακές φωνές με σκοπό να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα μνημόνια ήταν και είναι μονόδρομος. Θέλουν δηλαδή να κάνουν το παράλογο να φαντάζει λογικό.
Εμείς, όμως, και χιλιάδες Έλληνες πολίτες που καθημερινά γίνονται περισσότεροι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διέξοδος η οποία εκφράζεται μέσα από το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».»

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη