Έλαβαν τέλος οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές

Τη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έλαβαν τέλος οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του σωματείου μας για τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές. 

Το τριήμερο 15 με 17 Σεπτεμβρίου προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε το ανεξίτηλο στίγμα που άφησαν οι Δελφικές Εορτές στη συλλογική μνήμη και πρακτική των ανθρώπων που έμεναν μόνιμα στους Δελφούς και την γύρω περιοχή. Πώς βίωσαν οι κάτοικοι της εποχής τις Δελφικές Εορτές. Προσπαθήσαμε να ανασυνθέσουμε την παρουσία και συμμετοχή των ντόπιων μέσα από μία πολυμορφική εκδήλωση μνήμης και γνώσης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Δελφών και τη τοπική κοινότητα Δελφών για την αδειοδότηση της εκδήλωσης. Το πρόεδρο της ΤΚ Δελφών κ. Λεωνίδα Σακελαρίου για την υποστήριξή του όλου εγχειρήματος, τη κ. Κρυσταλία Κώνστα για τις ώρες παραμονής της στην οικία προκειμένου να είναι ανοιχτή. 

1η μέρα, Παρασκευή 15/9/2017, Δελφοί 
Παρουσιάστηκε η έκθεση του Γίωργου Ξένου “οι διερχόμενοι” στην οικία Σικελιανού. Προλόγησε την έκθεση η κ. Αθανασία Ψάλτη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος.Προβλήθηκε εκπαιδευτικό προγράμμα με τίτλο “Στη γειτονία της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού” από την εκπαιδευτικό κ. Μαριέττα Σταύρου. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κ. Γιώργο Ξένο για τη δωρεάν διάθεση της έκθεσης “οι διερχόμενοι”, τη κ. Αθανασία Ψάλτη που προλόγισε την έκθεση. Το κ. Σπύρο Μαυρόπουλο για την ασφαλή μεταφορά της συλλογής και τη βοήθεια του συνολικά. Την εκπαιδευτικό κ. Μαριέττα Σταύρου για την εξαιρετική της παρουσίαση. Τον αντιδήμαρχο Δελφών κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο για τη παρουσία του 

2η μέρα, Σάββατο 16/9/2017, Δελφοί 
Παρουσιάστηκε η έκθεση χαρακτικής με θέμα το Προμηθέα Δεσμώτη από την ιδιωτική συλλογή κ Λ. Κουρσούμη στην οικία Σικελιανού, με τη φωνή των Σικελιανων από σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο της συλλογής Γ. Χριστόπουλου. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κ. Λεωνίδα Κουρσούμη για τη δωρεάν διάθεση της συλλογής του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τη κ. Αγάπη Χατζή για τη παρουσίαση της για την εικαστική τέχνη, τη ζωγραφική και των χαρακτικών.

3η μέρα, Κυριακή 17/9/2017, 
Αράχωβα – Δελφοί 
Πραγματοποιήθηκε ελεύθερος αγώνας δρόμου από Αράχωβα προς Δελφούς με εκκίνηση το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας και τερματισμό την οικία Σικελιανού. Βράβεύσαμε τους συμμετεχόντες και τον Αθλητικό σύλλογο Δεσφίνας “Ο Ησαΐας” καθώς και το πολιτιστικό σύλλογο Δεσφίνας “Η Πρόοδος”.

Πραγματοποιήθηκε ομιλία για την υφαντική δραστηριότητα των Αραχωβιτών και τη Δ.Ε. και την επιρροή των ΔΕ στην ευρύτερη περιοχή. Στο μουσείο Σικελιανού με ελεύθερη είσοδο και οι 2 εκθέσεις εντός και εκτός της οικίας ήταν προσβάσιμες για όλους. Παρουσιάστηκε δρώμενο του χορευτικού συλλόγου Δελφών, “Η Λεκαριά”, τέλος προσφέρθηκε κοντοσούβλι, πίτες και κρασί σε όλους τους συμμετέχοντες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο για τη παρουσία του, τον Αθλητικό σύλλογο Δεσφίνας “Ο Ησαΐας” καθώς και το πολιτιστικό σύλλογο Δεσφίνας “Η Πρόοδος” για τη τιμή που μας έκαναν να τρέξουν τιμώντας έτσι τη πρώτη ομάδα δρομέων από την Δεσφίνα στις ΔΕ.

Τέλος μεγάλες ευχαριστίες για την φιλοξενία, στα ξενοδοχεία Λέφας και Σίβυλλα. Στο κ. Ιωάννη Παπαθανασίου για τη συνολική του βοήθεια. Τη κ. Γεωργία Κοτοπούλη για τα στεφάνια και για όλη της τη προσπάθεια στις εκδηλώσεις.

Συνεργαστήκαμε και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους
ΑΣ Απόλλων Δελφών
ΣΧΟ Αράχωβας
Χορευτικό σύλλογο Δελφών “Η Λεκαριά” 
Σύλλογο Ξενοδόχων Δελφών.
 
 










 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη