Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κήπο απ' ότι ο Αύγουστος που είναι μάλλον ένας από τους πλέον αδιάφορους στη διάρκεια της χρονιάς. Καταρχήν, μας εισάγει στο φθινόπωρο που σημαίνει ότι έρχονται τα πρωτοβρόχια για να δροσίσουν το ξεραμένο από τις ζέστες του καλοκαιριού χώμα. Επιπλέον, σηματοδοτεί μία σειρά από δουλειές που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας μετά τη σχετική στατικότητα των δύο τελευταίων καλοκαιρινών μηνών.
Ας δούμε λοιπόν τις βασικές εργασίες που έχουμε να κάνουμε σε κήπο και γλάστρες την περίοδο του Σεπτεμβρίου:
► Πότισμα:
Ελαττώνουμε τα ποτίσματα που είχαν ενταθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Προσοχή μόνο: επειδή και ο Σεπτέμβρης κρύβει συχνά κάποιες πολύ ζεστές ημέρες, παρακολουθούμε καθημερινά τη θερμοκρασία και ρυθμίζουμε το πότισμα των φυτών μας ανάλογα.
Κλάδεμα:
Ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο μήνας των ριζικών κλαδεμάτων αλλά μήνας μικροεπεμβάσεων και κλαδέματος μορφοποίησης σε δέντρα και λουλούδια. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα χρυσάνθεμα που βρίσκονται λίγο πριν τη τελική ευθεία της ανθοφορίας τους, κάνουμε κάποιες προσεκτικές παρεμβάσεις με το κλαδευτήρι μας ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε.
► Φύτεμα:
Το Σεπτέμβριο φυτεύουμε μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, ραδίκια αλλά και ανοιξιάτικους βολβούς. Καλύτερη περίοδος για το φύτεμα είναι οι τελευταίες ημέρες του μήνα όταν η θερμοκρασία θα έχει αρχίσει να παίρνει σταθερά την κάτω βόλτα.
► Καθάρισμα κήπου:
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ξερά φύλλα που βρίσκονται στον κήπο μας αλλά και τους καρπούς από οπωροφόρα που καρποφόρησαν το προηγούμενο διάστημα (όπως οι συκιές) και έχουν πέσει στο χώμα. Εάν δεν το κάνουμε, οι βροχές που θ' ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν μία μάλλον δυσάρεστη κατάσταση στον κήπο μας.
► Γκαζόν:
Μειώνουμε τη συχνότητα των ποτισμάτων στο γκαζόν μας (παρακολουθώντας πάντα τη διακύμανση της θερμοκρασίας), ρίχνουμε λίπασμα και κάνουμε το τελευταίο γερό κούρεμα.
► Αποθήκη:
Για όσους διαθέτουν κήπο στο εξοχικό τους κι όχι στη μόνιμη κατοικία τους, ο Σεπτέμβριος είναι πιθανότατα ο τελευταίος μήνας που θα έχουν τακτική παρουσία σε αυτό. Για το λόγο αυτό ακριβώς, είναι και ο μήνας που θα πρέπει να κάνουν ένα καλό καθάρισμα και τακτοποίηση στην αποθήκη τους ενόψει του χειμώνα φροντίζοντας μόνο να μείνουν σε άμεση πρόσβαση τα εργαλεία εκείνα του κήπου που θεωρούν ότι θα χρειαστούν και τους επόμενους μήνες. 
Δεν ξεχνάμε:  
i. τα εργαλεία που θα χρησιμοποίησουμε ξανά την άνοιξη δεν τα αποθηκεύουμε προτού τα καθαρίσουμε καλά. Ένα καλοσυντηρημένο εργαλείο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κυρίως κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του.
ii. τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη, μαζεύουμε κι αποθηκεύουμε και τα ηλιακά φωτιστικά που πιθανόν να έχουμε στον κήπο μας. Η παραμονή τους σε αυτόν τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα δεν θα προσφέρει τίποτε σημαντικό από πλευράς φωτισμού. Προτού δε τα τοποθετήσουμε στο αντίστοιχο ράφι της αποθήκης μας, τα καθαρίζουμε σχολαστικά και δεν παραλείπουμε ν' αφαιρέσουμε τις μπαταρίες.

http://praktikesidees.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη