Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή υπέρ των Ελλήνων μελισσοκόμων


Βρυξέλλες, 01/9/2017
Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή υπέρ των Ελλήνων μελισσοκόμων
Σημαντική παρέμβαση υπέρ των Ελλήνων μελισσοκόμων έκανε χθες 31/8/2017 ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την στήριξη του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές καθώς και στα νησιά της Ε.Ε.
 Όμως οι τιμές του μελιού έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση στην Ε.Ε. που φτάνει και στο 50% λόγω των αθρόων εισαγωγών μελιού και μάλιστα νοθευμένου κυρίως από την Κίνα αλλά και την Ουκρανία και την Τουρκία.
Απαιτείται λοιπόν η λήψη μέτρων για την προστασία των μελισσοκόμων και των καταναλωτών από τις αθέμιτες πρακτικές μια και η αγορά έχει πλημμυρίσει από νοθευμένο μέλι από την Κίνα, την Ουκρανία και την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε τη λήψη μέτρων για απαγόρευση εισαγωγών νοθευμένου μελιού στην ΕΕ και τη θέσπιση διαδικασίας ιχνηλασιμότητας, ετικετοποίησης και σήμανσης ούτως ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές το περιεχόμενο και την προέλευση του εισαγόμενου μελιού.
 Ο Νότης Μαριάς ο οποίος ήταν και ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη συζήτηση της Έκθεσης «Προοπτικές και προκλήσεις για τον μελισσοκομικό τομέα στην ΕΕ» ζήτησε την λήψη μέτρων ενίσχυσης των μελισσοκόμων και ιδίως των Ελλήνων μελισσοκόμων που έχουν πληγεί από τη φορομπηχτική πολιτική της τρόικας και την αύξηση της τιμής των εφοδίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς πρότεινε:
1.Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αρρώστιας της βαρόασης που πλήττει τις μέλισσες, οι οποίες επιπλέον κινδυνεύουν με αφανισμό από τα φυτοφάρμακα και τις σφήκες.
2.Ενίσχυση για ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου με χρηματοδότηση για παραγωγή βασιλισσών και αγορά μελισσοσμηνών.
3.Εφαρμοσμένη έρευνα προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες αρρώστιες που πλήττουν τις μέλισσες.
4.Χρηματοδότηση της εποχιακής μετακίνησης των μελισσοκόμων.
5.Χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης των μελισσοκόμων.
6.Εισοδηματικές ενισχύσεις για τους μελισσοκόμους.
7.Χαρακτηρισμό του μελιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
 Απαντώντας ο Εισηγητής της Έκθεσης Ευρωβουλευτής Nobert Erdos επισήμανε ότι θα κάνει δεκτές τις προτάσεις του Νότη Μαριά για την ενίσχυση των μελισσοκόμων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών καθώς εκεί το εισόδημα όσων ασχολούνται με την μελισσοκομία είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
  

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη