Header Ads

Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Μεθοδεύσεις παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Τη στάση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που τους καλεί σε απολογία, σε μια προφανή προσπάθεια να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση τους, καταγγέλλουν με επιστολή τους οι Π. Πολίτης και Σ. Ανδριώτης, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εγκαλεί τους δύο συνδικαλιστές για απουσία από τα τμήματά τους σε μέρα που εργαζόμενοι σε εργολάβο βρίσκονταν σε κινητοποίηση και ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές ήταν στο πλευρό τους!

Στην επιστολή τους οι δύο συνδικαλιστές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση της εταιρείας όχι μόνο γνώρισε πού βρίσκονταν, «όχι μόνο δεν επικοινωνήσατε μαζί μας όπως ήσασταν υποχρεωμένοι, αλλά ακόμη και όταν η διαμαρτυρία έληξε, με δική σας εντολή δεν αφήσατε να μπουν μέσα για εργασία οι εργαζόμενοι, μαζί τους και εμείς. Επομένως ο λόγος που μας ζητάτε να απολογηθούμε είναι κατασκευασμένος από εσάς τους ίδιους. επιδιώκοντας να παρεμποδίσετε την συνδικαλιστική μας δράση και να περάσετε κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους.

Αναδεικνύοντας τις συνεχόμενες μεθοδεύσεις της διοίκησης απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, υπογραμμίζουν:

«Η τακτική σας για το συγκεκριμένο θέμα με την πρόσκληση για απολογία είναι συνέχεια:

Ø Της εντολής που έχετε δώσει στους φύλακες να καταγράφουν τα ονόματα εργαζομένων που συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις του Συνδικάτου μας.
Ø Της εντολής σας να απολυθούν από την εργολαβία Καρατσώλη οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν διότι ήταν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.
Ø Της ενέργειάς σας δυο φορές μέχρι σήμερα να ξεκρεμαστεί το πανό του Συνδικάτου μας που αναγράφει "Πάρτε πίσω τις απολύσεις".
Ø Της άρνησής σας να δοθούν οι ωροκτυπήσεις στους απολυμένους συναδέλφους που προσκομίζοντάς τες στις αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι εργάζονταν ανασφάλιστοι.
Ø Της άσκησης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που απήργησαν στις 29/8/17 - μια απεργία που σας γνωστοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή - να δηλωθούν απόντες αντί απεργοί.
Ø Των εκδικητικών μέτρων ενάντια σε συναδέλφους μας που διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν απλήρωτοι, ενώ συνάδελφοί μας είχαν κάνει προγραμματισμένα το ρεπό τους για να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, με εντολή σας τους κόψανε, χτυπώντας τους έτσι οικονομικά».

Οι δύο συνδικαλιστές εργάτες τονίζουν: «Ημασταν μαζί με τους συνάδελφους μας που ήταν απλήρωτοι και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Οχι μόνο γιατί είμαστε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου μας, θα το ξανακάνουμε κυρίως γιατί έτσι λέει η συνείδησή μας, είμαστε εργάτες και έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, έχουμε κάνει επιλογή ζωής τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας, της εργατικής τάξης».

Σε επιστολή τους προς τη διοίκηση σημειώνουν:
«Θέμα: “Απάντηση στην πρόσκληση απολογίας που μας στείλατε”.
Κύριοι,
Τη Δευτέρα 25-09-2017 λάβαμε πρόσκληση από το γραφείο προσωπικού της ΛΑΡΚΟ με την οποία μας ζητάτε εντός 3 ημερών να απολογηθούμε, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ΛΑΡΚΟ για το γεγονός ότι την Παρασκευή 15-09-2017 δεν παρουσιαστήκαμε στα τμήματα εργασίας μας, Σ.Γ και Σ2 αντίστοιχα, ενώ οι κάρτες ωροκτύπησης χτυπήθηκαν κανονικά στις 6 π.μ.
Ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ ο πρώτος και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ ο δεύτερος, θα μπορούσαμε να στείλουμε έγγραφο συνδικαλιστικής άδειας και να δικαιολογήσουμε τη μη παρουσία μας στα τμήματά μας. Όμως δεν θα το κάνουμε για τους εξής λόγους:
1. Την Παρασκευή 15-09-17 ώρα 06.30 λάβατε επιστολή στο email της Διεύθυνσης του ΣΕΛ και της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, επιστολή που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους και με την οποία ενημερώναμε ως Συνδικάτο Μετάλλου πως τα μέλη μας στην εργολαβία της ΛΑΡΚΟ ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ , από το πρωί της ίδιας μέρας, έχουν χτυπήσει την κάρτα ωροκτύπησης, είναι συγκεντρωμένοι στην Πύλη του εργοστασίου και διαμαρτύρονται αναμένοντας απάντησή σας για το πότε θα τους καταβληθεί η καθυστερημένη μισθοδοσία τους.
Άρα για το πού βρισκόμασταν και οι δύο μας ήσασταν ενημερωμένοι επίσημα, μιας και την επιστολή που λάβατε την έχουμε υπογράψει ως πρόεδρος και γραμματέας του ΔΣ.
2. Εκτός από εσάς, στις 15/09/2017 το πρωί στις 06.00, ενημερώσαμε όλους τους εργαζόμενους που άλλαξαν βάρδια, τους υπεύθυνους των τμημάτων μας και την ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ.
Άρα για το πού ήμασταν δεν γνωρίζατε μόνο εσείς, γνώριζε ο κάθε αρμόδιος, γνώριζαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.
3. Παρά το γεγονός ότι σας καλούσαμε εγγράφως να μας απαντήσετε για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, εσείς για να απαξιώσετε τη διαμαρτυρία μας, δεν επικοινωνήσατε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Άρα όχι μόνο γνωρίζατε πού βρισκόμασταν, αλλά συνειδητά, αν και είχατε την ευθύνη, αποφύγατε την επικοινωνία μαζί μας.
4. Στις 15/09/2017, γύρω στις 10.00, εφόσον μέσα από διαπραγματεύσεις που είχαμε με τον εργολάβο οι εργαζόμενοι κατάφεραν να τους δοθεί έναντι μισθοδοσίας, πήραμε τηλέφωνο στα τμήματα και τους δηλώσαμε πως "η διαμαρτυρία έληξε, πάμε στις εργασίες μας". Η απάντηση όμως των τμημάτων και του εργολάβου ήταν "να μην πάει κανείς για δουλειά, με εντολή της Διεύθυνσης της ΛΑΡΚΟ θεωρούνται απόντες και πρέπει να φύγουν από το χώρο". Μετά από αυτή την εξέλιξη χτυπήσαμε την κάρτα μας στην έξοδο και φύγαμε μαζί με τους εργαζόμενους που εσείς διώξατε.
Άρα όχι μόνο γνωρίζατε πού ήμασταν όπως γνώριζαν οι πάντες, όχι μόνο δεν επικοινωνήσατε μαζί μας όπως ήσασταν υποχρεωμένοι, αλλά ακόμη και όταν η διαμαρτυρία έληξε, με δική σας εντολή δεν αφήσατε να μπουν μέσα για εργασία οι εργαζόμενοι, μαζί τους και εμείς. Επομένως ο λόγος που μας ζητάτε να απολογηθούμε είναι κατασκευασμένος από εσάς τους ίδιους, επιδιώκοντας να παρεμποδίσετε τη συνδικαλιστική μας δράση και να περάσετε κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους.
Κύριοι,
Η τακτική σας για το συγκεκριμένο θέμα με την πρόσκληση για απολογία είναι συνέχεια:
Ø  Της εντολής που έχετε δώσει στους φύλακες να καταγράφουν τα ονόματα εργαζομένων που συμμετέχουν στις ΓΣ του Συνδικάτου μας.
Ø  Της εντολής σας να απολυθούν από την εργολαβία Καρατσώλη οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν διότι ήταν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.
Ø  Της ενέργειάς σας δυο φορές μέχρι σήμερα να ξεκρεμαστεί το πανό του Συνδικάτου μας που αναγράφει "Πάρτε πίσω τις απολύσεις".
Ø  Της άρνησής σας να δοθούν οι ωροκτυπήσεις στους απολυμένους συναδέλφους που προσκομίζοντάς τες στις αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι εργάζονταν ανασφάλιστοι.
Ø  Της άσκησης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που απέργησαν στις 29/8/17 -μια απεργία που σας γνωστοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή- να δηλωθούν απόντες αντί απεργοί.
Ø  Των εκδικητικών μέτρων ενάντια σε συναδέλφους μας που διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν απλήρωτοι ενώ συνάδελφοί μας είχαν κάνει προγραμματισμένα το ρεπό τους για να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, με εντολή σας τους κόψανε, χτυπώντας τους έτσι οικονομικά.
Με βάση όσα σας εκθέτουμε παραπάνω δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε την κατηγορία που μας προσάπτεται ότι δεν παρουσιαστήκαμε στα τμήματά μας στις 15/9/17.
Ήμασταν μαζί με τους συνάδελφους μας που ήταν απλήρωτοι και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Όχι μόνο γιατί είμαστε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου μας, θα το ξανακάνουμε κυρίως γιατί έτσι λέει η συνείδησή μας, είμαστε εργάτες και έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, έχουμε κάνει επιλογή ζωής τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας, της εργατικής τάξης.
Για αυτό το λόγο άλλωστε και κατά το παρελθόν με εντολή προηγούμενων διοικήσεων και διευθύνσεων έχουμε απολυθεί και διωχθεί και οι δυο μας για τη συνδικαλιστική και πολιτική μας δράση.

Την παρούσα απάντησή μας στην πρόσκληση για απολογία, την δημοσιοποιούμε και καλούμε σε συνέχεια της καταγγελίας που γνωστοποίησε το Συνδικάτο Μετάλλου στις 15/9/17 προς όλους τους αρμόδιους, να παρέμβουν στην υπό κρατική ευθύνη επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ και να απολογηθούν αυτοί που καταπατούν κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Από το Blogger.