Μαθητές από την Ζακυνθο στο Δίστομο, για ένα μάθημα κατά του πολέμου!

Μαθητές από την Ζακυνθο στο Δίστομο, για ένα μάθημα κατά του πολέμου!
Από την Ζάκυνθο και με επικεφαλής την Διστομίτισα δασκάλα τους των Αγγλικων Γενοβεφα Παπανικολάου (του Τάσου Χρηστιά), επισκεφθηκαν το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, 67 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου με έξι συνολικά εκπαιδευτικούς, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!
Καθηλωμένα τα παιδιά,είδαν το βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων στην αίθουσα προβολών, παρακολούθησαν την ξενάγηση στις αίθουσες με τις φωτογραφίες των 228 θυμάτων της Σφαγής και άκουσαν το χρονικό μέσα από το σύνολο των ντοκουμέντων που συνθέτουν την έκθεση- όλα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχαν διαμορφωσει οι δάσκαλοί τους. Ακουσαν, με τον τρόπο που πρέπει, οτι αναμεσα στους άμαχους σφαγιασθέντες ηταν και 57 παιδια και εφηβοι , απο λιγων μηνών μωρά μεχρι 17 ετων...Ηταν γεροι και εγκυες, γιαγιάδες και άρρωστοι,κατάκοιτοι...
Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη σχολειου από την Ζάκυνθο αυτή τις προάλλες- πέρυσι ήταν εδω το 6ο Δημοτικο Σχολειο. Φέτος όμως το σχολειο από το ομορφο νησι του Ιονίου ηταν το 3ο και ειχε ως Αρχηγό της εκπαιδευτικής εκδρομης - που περιελάμβανε το Βαγονετο στην Αμφισσα και το Μοναστήρι του Οσιου Λουκά διπλα μας- την επί 24 χρόνια καθηγητρια Αγγλικων στην Ζακυνθο,την Διστομίτισα Γενοβεφα.Παπανικολάου:<<Ηταν μια επιθυμία πολλών χρόνων να οργανώσω αυτή την εκδρομή, και να φερω τους μαθητές μου εδώ,>> μας ειπε συγκινημενη.<< Συνδυάσαμε την επετειο της 28ης Οκτωβριου με την επίσκεψη στο Μαρτυρικό Διστομο,για να δουνε τα παιδια και να συζητήσουμε τις συνέπειες του Πολέμου και του Ναζισμού. Και ακόμα για να δουνε τα παιδια τι σημαινει ακριβως πόλεμος,που τον ακουνε καθε μερα πως συμβαινει δίπλα και γυρω μας και δεν δινουμε την σημασια που πρέπει>>.

Και τα εκπαιδευτηρια Γιαννόπουλου

Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών από την Ζακυνθο ήταν εξαιρετική - και δεν ειναι η μονη. Τις προάλλες ηταν εδω για αντιστοιχο λογο το 3 Γυμνασιο/Λυκειο Γλυφαδας και την Πέμπτη ερχονται για να κανουν εδω την γιορτη της 28ης Οκτωβριου, τα ιδιωτικα εκπαιδευτηρια Γιαννόπουλου: Εχουν ετοιμάσει, με την βοήθεια μελών του Μουσειου, του Πολιτισμικου Συλλόγου και του Προέδρου του Τοπικου Συμβουλίου Διστόμου, μια πολυωρη εκδήλωση με βιωματικά στοιχεία και δρασεις τοσο στο χωρο του Μαυσωλειο οσο και με περιξγηση Μνημης στην κωμοπολή μας και φυσικα ξεναγηση στο Μουσειο.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη