
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την προτεινόμενη διάταξη, η σύνταξη χηρείας να πέσει κάτω από τα 360 ευρώ. Πιο ειδικά, βάσει της νέας ρύθμισης το κατώτατο όριο της σύνταξης.
Το όριο των 360 ευρώ αφορά σε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, ενώ εάν έχουν συμπληρωθεί 20 έτη ασφάλισης του θανόντος, το ποσό φτάνει στα 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα. Επιπλέον, βάση της σχετικής τροπολογίας:
- Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, δηλαδή κάθε τέκνο θα παίρνει από 360 ευρώ -384 ευρώ.
- Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
- Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Μία χήρα δικαιούται να λάβει το 50% της σύνταξης του θανόντος συζύγου της μόνο εφόσον έχει κλείσει τα 55 έτη της.
Αν είναι μικρότερη από 55 ετών, η χήρα θα λάβει το 50% της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου για 3 έτη, από τη στιγμή,όμως,μόνο που θα κλείσει τα 55 έτη. Όταν περάσουν τα 3 έτη, δηλαδή αφού κλείσει τα 57 έτη, της θα χάσει τη σύνταξη χηρείας και θα την ξαναπάρει αφού κλείσει τα 67 έτη.
insurancedaily.gr