Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας για την ενοποίηση των ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας παρακολουθεί με έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις εξελίξεις και διεργασίες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 Εξελίξεις, που έχουν ως επίκεντρο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας, αλλά ουσιαστικά  εντάσσονται στο νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση, ο όποιος έρχεται να συνεχίσει ό,τι άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 
 Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός μας δεν περιορίζεται σε ζητήματα χωροταξίας, ούτε χαρακτηρίζεται από τοπικιστικές αντιλήψεις. Αντίθετα πηγάζει από την βαθιά έγνοια μας για την μόρφωση και το μέλλον των παιδιών της εργατικής τάξης.
 Το γεγονός και μόνο, ότι το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τις κατευθύνσεις που επιχειρεί να επιβάλει. Κατευθύνσεις, που εξυπηρετούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΑ, για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς να νοιάζεται για τις πραγματικές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.
 Στοχεύει δηλαδή, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Να συνδέσει την ανώτατη εκπαίδευση με τους αναπτυξιακούς και εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου. Να επιφέρει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την πρόσβαση σε αυτήν των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
 Με τον ίδιο προβληματισμό παρακολουθούμε τη στάση και τις θέσεις που εκφράζει η πλειοψηφία των τοπικών παραγόντων, με αφορμή τις εξελίξεις και κυρίως την πρόταση του υπουργείου παιδείας για ενοποίηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Θέσεις και απόψεις που χαρακτηρίζονται κυρίως από τοπικιστικές αντιλήψεις και που παράλληλα αποκρύπτουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς αλλά και την ίδια την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 Μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της χρηματοδότησης, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, την ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων και των εργαστηρίων, την απουσία φοιτητικών εστιών, την επιβάρυνση του κόστους των συγγραμμάτων στους σπουδαστές και φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης προς και από τις σχολές τους.
 Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος για τις σπουδές των παιδιών τους. Κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, είτε την διακοπή της φοίτησης, είτε την αναζήτηση παράλληλης απασχόλησης, κάτω από συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης.
 Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αντιπαλέψουμε τόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και κάθε προσπάθεια που κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση.
 Δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για εκπαιδευτικά ιδρύματα  που θα είναι προσβάσιμα στα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών θα κινούνται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη