Καρδιακή ανακοπή: Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές σε δημόσιους χώρους σώζουν ζωές. Υπάρχουν στην Φθιώτιδα? Υπάρχουν στην Λαμία?

Καρδιακή ανακοπή: Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές σε δημόσιους χώρους σώζουν ζωές.
Υπάρχουν στην Φθιώτιδα? Υπάρχουν στην Λαμία?

Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
 Καρδιολόγος, FESC
Αν.Γραμμ. Ινστιτούτου Επιστημ. Ερευνών του Πανελλήνιου.Ιατρ. Συλλόγου
τ.Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Την Παρασκευή και το Σάββατο 17-18 Νοεμβρίου, διοργανώνεται στην Λαμία το  5ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ώρες 16.00-19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας (Συνεδριακό Κέντρο)-οδός Λεωνίδου, εκπαιδευτές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  θα πραγματοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας, πολίτες και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δυστυχώς κάθε χρόνο 7.000-8.000 άνθρωποι στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο- καρδιακή ανακοπή. 
Υπολογίζεται ότι ποσοστό 20%-25% των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παρευρισκόμενους πολίτες αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης έως το 40%.
Δηλαδή 3.000 Έλληνες μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο.
 Η μάχη για τη ζωή κερδίζεται ή χάνεται στα 3-5 πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή, όσο διάστημα δηλαδή αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και παροχή ρεύματος από αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή μέσω φωνητικών εντολών.

Η πολιτεία έχει ήδη νομοθετήσει (ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007- Υ4Α/οικ.15576) την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδιστών σε πολυσύχναστους χώρους
 (Αεροδρόμια, Λιμάνια - Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο,Δημόσιες Υπηρεσίες,Τράπεζες - Αεροπλάνα, Πλοία - Αθλητικά κέντρα - Ξενοδοχεία, Σχολεία - Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων - Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.
Επιλέγονται χώροι όπου κυκλοφορούν περισσότερα από 250 άτομα, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών , επί περίπου 16 ώρες ημερησίως).
Ήδη ανά την Ελλάδα υπάρχει ευαισθητοποίηση και τοποθετήθηκαν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές σε πολλούς χώρους με παράλληλη εκπαίδευση αρκετών συμπολιτών μας
(πχ Περιφέρεια Ηπείρου 70 απινιδιστές, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, κλπ).

Ανάλογη ευαισθητοποίηση περιμένει και ο πληθυσμός του νομού Φθιώτιδας και των δήμων του όπου συνολικά για 200.000 κατοίκους οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές σε δημόσιους χώρους-συμπεριλαμβανομένων των ιαματικών λουτρών και των πολυάριθμων παραλιών όπου κάθε καλοκαίρι καταγράφονται πολλοί αιφνίδιοι θάνατοι- είναι λιγότεροι από 10 εκ των οποίων οι 4 στην Λαμία
(Δημαρχείο, Πολιτιστικό Κέντρο, Δημοτικό Στάδιο, ΚΕΥΠ), όταν οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες!!

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και επιπλέον η ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ περισσότερο από 1.200 ευρώ που κοστίζει κάθε αυτόματος απινιδιστής.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι),άλλοι φορείς (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία,ξενοδοχεία,σταθμοί λεωφορείων,κλπ όπου διακινούνται καθημερινά πολλοί άνθρωποι) αλλά και οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό πρέπει να ευαισθητοποιηθούν άμεσα και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σώζοντας ζωές, τοποθετώντας αυτόματους τεχνητούς απινιδιστές σε πολυσύχναστα σημεία και εκπαιδεύοντας κατάλληλα τους πολίτες.


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη