Ηλίας Παλιαλέξης: Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ή Κεντρικής Ελλάδας;

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ή Κεντρικής Ελλάδας;

    Επανέρχεται το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Όμως για πρώτη φορά, ο υπεύθυνος φορέας, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σοβαρό διάλογο. Λείπουν, οι ενιαίοι κανόνες για όλη τη χώρα καθώς και ο ξεκάθαρος στόχος. Ως εκ τούτου οι συζητήσεις γίνονται με πολλά αν και ασαφείς παραδοχές.
    Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η περιφέρεια και η Λαμία αναζητούν τη θέση τους. Ξεκάθαρα  οι δρόμοι είναι δύο.
 Πρώτος δρόμος η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας  και
 δεύτερος δρόμος η διεύρυνση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην πόλη της Λαμίας με τη συμπλήρωση της Σχολής Θετικών Επιστημών με νέα Τμήματα και με τη λειτουργία μιας ακόμη Σχολής. Και αναφέρομαι στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γιατί η θέση του ΑΤΕΙ παραμένει ακόμη ασαφής.
Από τη μία μεριά η βούληση της κυβέρνησης για συγχώνευσης ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από την άλλη η θέληση του ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας για διακριτό ρόλο, προφανώς κεντρικό, στο «χτίσιμο» του νέου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
    Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Λαμιέων, φάνηκε το πλεόνασμα των τακτικισμών με στόχο την απόκτηση οφελών από την όποια εξέλιξη, παρά στο πώς πραγματικά θα ωφεληθεί η περιοχή.
Υπήρξε, όμως, για πρώτη φορά, η δημόσια παραδοχή, από τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων, ότι η επιλογή της περιόδου 2013- 2014, να μπει η Λαμία στο Πανεπιστημιακό χάρτη με τη Σχολή Θετικών Επιστημών ( δύο τμήματα στις Νέες Τεχνολογίες ) και επιπροσθέτως στην Έρευνα και την Καινοτομία υπήρξε ορθή
    Συμπερασματικά, είτε επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας  στον παρόντα χρόνο κάτι που θέλουμε όλοι, ή ενισχυθεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιοχή μας με νέες Σχολές και Τμήματα, η στήριξη από την τοπική και περιφερειακή κοινωνία και των φορέων τους θα πρέπει να είναι συνεχής.
Επιβάλλεται ο κάθε φορέας τοπικής εξουσίας να αναλάβει δράση και χωρίς περιστροφές να δημιουργεί τις προϋποθέσεις και να επιλύει τα προβλήματα που ο ίδιος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του μπορεί να επιλύσει.
 Άλλωστε η ευθύνη και της αυτοδιοίκησης  διαπιστώθηκε σχεδόν από όλους και ιδιαίτερα τονίστηκε από τον ίδιο τον κ. Περιφερειάρχη.
   Το εγχείρημα η Λαμία να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο πεδίο των Θετικών Επιστημών και των νέων τεχνολογιών, μπορεί να συμπληρωθεί αν επανέλθει και υποστηριχθεί η πρότασή μας για την ίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Λαμίας Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δημοτικό -Γυμνάσιο- Λύκειο), τα οποία θα συνεργάζονται με την πανεπιστημιακή δομή της περιοχής μας.

                       ΗΛΙΑΣ ΠΑΛΙΑΛΕΞΗΣ
                       Εκπαιδευτικός-πρώην Περιφερειακός Δ/ντής
                                    Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς  Ελλάδας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη