Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μαζικές διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στο Δήμο Καρύστου

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μαζικές διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στο Δήμο Καρύστου
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για τις μαζικές διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στο Δήμο Καρύστου.

Το μήνα Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Καρύστου και του Μαρμαρίου εκατοντάδες διακοπές ρεύματος που στην πλειοψηφία τους αφορούν σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ από 1η ως 19 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 279 διακοπές ρεύματος (ενδεικτικά το Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν 23).
Οι διακοπές ρεύματος σταμάτησαν προσωρινά τη βδομάδα 23 με 27 Οκτώβρη μόνο κάτω από τη διαμαρτυρία και κινητοποίηση των συλλόγων και κατοίκων της Καρύστου και του Μαρμαρίου. Ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά από τις 30 Οκτώβρη.
Και αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τι σημαίνει η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ώρα που σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας, λαϊκά σπίτια μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ένταση του φαινομένου των διακοπών ρεύματος, η ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελούν τη συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Πολιτική που προωθεί τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως προωθούσαν και οι προηγούμενες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον φανερό πως η «απελευθέρωση» αφορά τα κέρδη των μονοπωλίων που εκτινάχτηκαν και όχι το δικαίωμα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών. Η «απελευθέρωση» αφορά την παροχή φθηνού ρεύματος σε βιομήχανους και την ίδια ώρα να κόβεται το ρεύμα σε μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη που τους έχει φορτώσει συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων. Η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας οδηγεί σε κολοσσιαία κέρδη για τα ενεργειακά μονοπώλια σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:
1.    Ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
2.    Ώστε να μειωθούν δραστικά τα υπέρογκα χρέη των λαϊκών στρωμάτων, που προέκυψαν λόγω των υπέρογκων τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας και να μεταφερθούν τα βάρη στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια και καταγράφουν τεράστια κέρδη. Καθώς και τι μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστεί φθηνό και επαρκές ρεύμα για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων εξαλείφοντας την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Βουλευτής

Νίκος Καραθανασόπουλος


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη