Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθυκοίλου Φθιώτιδος εγκαινίασε το «Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής και Παράδοσης» (Φωτό)

Εγκαίνια «Κέντρου Ιστορικής Διαδρομής και Παράδοσης» του Βαθυκοίλου Φθιώτιδος
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθυκοίλου με ιδιαίτερη τιμή και χαρά εγκαινίασε το «Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής και Παράδοσης» την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017,
 Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Ευθύμιος Καραΐσκος, οι αντιδήμαρχοι Επαμεινώνδας Ζαρογιάννης και Χριστόφορος Αχινιώτης, η δημοτική σύμβουλος κα Σπυροκώστα - Βόρρη Αικατερίνη, ο πρόεδρος τοπικού διαμερίσματος Βαθυκοίλου κος Γιάννακας Δημήτριος, ο πρώην Δήμαρχος Πελασγίας και δάσκαλος του σχολείου του Βαθυκοίλου κος Τιμπλαλέξης Χρήστος, ο φιλόλογος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κος Δημήτριος Νάτσιος και φυσικά φίλοι, κάτοικοι και συντοπίτες του Βαθυκοίλου.

Το «Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής και Παράδοσης»που στόχο έχει να διαφυλάξει, αλλά και να προβάλλει, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχο­λείο και φιλοξενεί παλιές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή των κα­τοί­κων της Σουβάλας (παλιά ονομασία του χωριού), αξιόλογη και πλούσια συλλογή μικρών και μεγά­λων αντικειμένων που σχετίζονται με τις παλιές γεωργικές ασχολίες, είδη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και οικιακό εξοπλισμό καθώς και ό,τι αφορά την «προίκα της νύφης».

Κι όλα… ξεχειλίζουν από αναμνήσεις ενώ στη θέα τους, οι δωρητές έβλεπαν τους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά παραμένουν πάντα «ζωντανοί» στη σκέψη τους.

“Είναι κάποιες στιγμές που το συναίσθημα που σου δημιουργούν οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, δεν σε αφήνουν να λειτουργήσεις ως πολιτικό πρόσωπο. Είναι οι ίδιες στιγμές, που τα χρώματα και τα χώματα, οι μυρωδιές και τα μέρη που έζησες μικρός, που έπαιξες, γέλασες και έκλαψες ως μικρό παιδί παρακάμπτουν τις ομιλίες και το τυπικό σκέλος εγκαινίων και εκδηλώσεων.

Σήμερα βρέθηκα στο μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στο Βαθύκοιλο, όπου παρευρέθηκα στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Διαδρομής και Παράδοσης για το οποίο τόσο μόχθησαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος όσο και όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Ένα κέντρο που πλέον στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, και το οποίο από εδώ και στο εξής αντί να προσφέρει κλασσική μόρφωση στα παιδιά θα προσφέρει βαθιά πολιτιστική γνώση πατριδογνωσίας και λαογραφίας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμπατριώτες μου και σε όλους όσους συνετέλεσαν στο να γίνει ένα όνειρο χρόνων… πραγματικότητα”

Αυτά ήταν τα λόγια, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, «γέννημα θρέμμα Βαθυκοίλου» κο Ευθύμιο Καραΐσκο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αριστίνδην αντιδήμαρχος κος Επαμεινώνδας Ζαρογιάννης συ­νε­χάρη όλους όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία του κέντρου και μί­λησε με εξόχως επαινετικά λόγια για την όλη προσπάθεια, ενώ ο αντιδήμαρχος κος Χριστόφορος Αχινιώτης χαρακτήρισε ως ξεχωριστή και σημαντική τη μέρα αυτή, όχι μόνο για το χωριό και τους κατοίκους του αλλά και για όλο τον Δήμο.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κος Δημήτριος Νάτσιος δήλωσε υπερήφανος που παρευρέθηκε στα εγκαί­νια ενός τόσο όμορφου παραδοσιακού κέντρου, έδωσε κι αυτός τα συγχαρητήριά του στους δημιουργούς του και ανέφερε με λίγα λόγια την ιστορία του χωριού, της Σουβάλας.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών ,τιμητικών πλακετών ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για την προσφορά τους στους αγώνες του έθνους στους Απόστολο Βαλωμένο, Φώτιο Κατσαούνο και Δημήτριο Κατσαούνο.

Τέλος ο σύλλογος αναφέρει ότι η προσπάθεια εμπλουτισμού του Κέντρου με νέα εκθέματα συνεχίζεται.

Από την μεγάλη μέρα του χωριού δεν έλειψε και η προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών όπως κατσαμάκι, πασπαλά, πίτες γλυκές και αλμυρές, ραβανί, λουκούμια κλπ. σε όλους τους επισκέπτες από τα μέλη του συλλόγου και από τις γυναίκες του χωριού. Παράλληλα οι τοπικοί παραγωγοί πρόσφεραν κρασί και τσίπουρο διαφόρων ποικιλιών.

Η μοναδική αυτή εκδήλωση έκλεισε μουσικά με το παραδοσιακό χορευτικό του συλλόγου του Βαθυκοίλου και του παιδικού τμήματος Ραχών.

 



 




























Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη