Γιάννης Σαρακιώτης: «Όχι στη διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.»

Γιάννης Σαρακιώτης: «Όχι στη διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.»
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην εκπομπή της Ε.ΡΤ. «Απευθείας» με παρουσιαστές τη Μάριον Μιχελιδάκη και το Νίκο Μερτζάνη. Η συζήτηση του κ. Σαρακιώτη με τους δύο δημοσιογράφους περιστράφηκε γύρω από το φλέγον ζήτημα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και το θέμα της κάλυψης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος ανά την επικράτεια, με αφορμή την πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε ότι:
«Σε τέτοια μείζονα εθνικά ζητήματα η εξωτερική πολιτική δε χαράσσεται μέσω συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων. Πρωτίστως απαιτείται διαπραγματευτική ικανότητα και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς, τις ικανότητες και τις γνώσεις του οποίου επί του ζητήματος δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Απαιτούνται επίσης συμμαχίες και η χώρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, καθώς έχει πραγματοποιήσει άλματα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Αναφέρομαι στη «Σύνοδο του Νότου», όπου είδαμε μια πτωχευμένη χώρα – όπως η Ελλάδα του 2015 – να δημιουργεί ένα θεσμό μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος απαιτείται νηφαλιότητα, την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση και καλό θα ήταν να επιδείξει και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόμενη το θεσμικό ρόλο της […] Στην εξωτερική πολιτική δεν μπορούμε να έχουμε παλινωδίες και ορθά ακολουθείται η γραμμή της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, όπως αυτή χαράχθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Εν τέλει, θα θέλαμε το σκοπιανό να γίνει το νέο κυπριακό; Σκοπεύουμε στην επίλυση ή προτιμούμε τη διαιώνιση
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, ότι η χώρα έχει προσέλθει απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση και προχωρά βιαστικά, σχολιάζοντας σε σκωπτικό ύφος:
«Η Νέα Δημοκρατία πόσο καλά προετοίμασε το ζήτημα, για να το λύσει, επί 25 χρόνια; Ποια θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή επίλυσης; Μετά από 5, 10, 20 χρόνια; Θυμόμαστε πολύ καλά τις διενέξεις Μητσοτάκη-Σαμαρά. Αυτοί, που δημιούργησαν το ζήτημα, δεν μπορούν να έρχονται σε θέση κατηγόρου, ενώ έχει εδραιωθεί μία κατάσταση αρνητική για τη χώρα μας, με δική τους υπαιτιότητα […] Προσωπικά δεν ένιωσα υπερήφανος όταν, το 2014 άκουγα την κυρία Μέρκελ μπροστά στον κύριο Σαμαρά στη συνέντευξη τύπου, να αποκαλεί πολλές φορές τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;»
Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην επίκαιρη ερώτηση, την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, κατόπιν σχετικής ερώτησης του κ. Μερτζάνη:
«Όταν επικοινώνησα με τους Δημάρχους της Φθιώτιδας, δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των χωριών, τα οποία δεν καλύπτονται με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Ορεινές περιοχές του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Μακρακώμης-Σπερχειάδας, αλλά ακόμη και πεδινές περιοχές όπως η Μαλεσίνα και η Λάρυμνα, δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Όπως μου απάντησε ο κ. Παππάς, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη