Μ. Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μια λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης σε ό,τι έχει να κάνει με το όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης  του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση ανάμεσα στον κ. Νίμιτς και τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι), ξεκίνησε στις 17.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19.00 (ώρα Ελλάδας). Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστική μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και είπε ότι κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων οι οποίες -όπως σημείωσε- δεν είναι καινούργιες, προκειμένου οι προτάσεις αυτές να μεταφερθούν στις δύο κυβερνήσεις με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Πάντως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε, επίσης, πως «είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση» σημείωσε.
Επανέλαβε, ακόμη, πως «όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο» και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει θέληση και στις δύο χώρες να βρεθεί μία λύση σε αυτή την διένεξη».
«Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα οδηγήσουν αμφότερες της κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για μία λύση», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών.

 eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη