Δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα δύο χρόνια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα δύο χρόνια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
20 Μαρτίου 2018

Να σταματήσουν οι πολιτικές του εγκλωβισμού και της δυστυχίας

Τη στιγμή που η ΕΕ θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία επειδή μείωσε τις αφίξεις στις ελληνικές ακτές, κλείνει ερμητικά τα μάτια στις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι.
 
 «Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη σε χιλιάδες ανθρώπους και να καταστρατηγήσουν την ίδια την έννοια του ασύλου αποφασίζοντας την επιστροφή στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη. Έκτοτε, οι ιατρικές ομάδες μας στην Ελλάδα βλέπουν τη δίχως τέλος δυστυχία και απόγνωση των χιλιάδων αντρών, γυναικών και παιδιών που συνεχίζουν να φτάνουν στις ελληνικές ακτές και είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Αυτοί πληρώνουν το πραγματικό τίμημα αυτής της απαράδεκτης  συμφωνίας.

Οι κλινικές μας κατακλύζονται από απελπισμένους ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο και τη βία οι οποίοι φοβούνται ότι θα τους στείλουν πίσω και έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα έχουν ποτέ μια φυσιολογική ζωή αυτοί και τα παιδιά τους.

Κάθε μέρα οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζουν τραύματα, ψυχικά και σωματικά, που δημιούργησαν ή επιδείνωσαν αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές. Μετά τις συνεδρίες, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στείλουν τους ανθρώπους πίσω στις σκηνές, τα υπερπλήρη κοντέινερ και την αδιέξοδη κατάσταση που προκαλεί αυτή τη δυστυχία. Αυτός ο αβάσταχτος φαύλος κύκλος είναι το success story για το οποίο η ΕΕ συνεχίζει να πανηγυρίζει;

Σήμερα και κάθε μέρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουμε να είμαστε απολύτως αντίθετοι σε μια συμφωνία που δεν βελτιώνει την προστασία και τη βοήθεια εκείνων που υποφέρουν, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι προκαλεί εσκεμμένα δυστυχία σε όσους διασχίζουν τη θάλασσα, με το σκεπτικό ότι αυτό θα αποτρέψει όσους θέλουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι. Αυτό όχι μόνο είναι απάνθρωπο, αλλά δεν έχει και αποτέλεσμα. Καθώς δεν έχουν εναλλακτικές, πολλές οικογένειες από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συνεχίζουν να ρισκάρουν τα πάντα σε καθημερινή βάση για να φτάσουν στις ελληνικές ακτές.

Δεν θα πάψουμε να ζητάμε από την ΕΕ και τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν αυτή την κυνική στρατηγική ανάσχεσης, να σταματήσουν να επιδεινώνουν την υγεία των ασθενών μας και να σεβαστούν την αξιοπρέπειά τους» δηλώνει ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη