Γιώργος Παγουρόπουλος: Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ένα σαθρό και χρηματοβόρο οικοδόμημα

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ένα σαθρό και χρηματοβόρο οικοδόμημα

Τα τελευταία χρόνια οι έλληνες γεωτεχνικοί καλούνται να υπηρετήσουν ένα έργο που τους υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερο και τους απομονώνει από το επιστημονικό τους αντικείμενο. Η κάκιστη παροχή υπηρεσίας, που προς στιγμήν μοιάζει με σανίδα σωτηρίας για τους  άνεργους γεωτεχνικούς, είναι ο δρόμος που τους οδηγεί στο περιθώριο, σε εργασιακές συνθήκες αβεβαιότητας κι ανασφάλειας, για τον λόγο ότι η παραγωγική διαδικασία και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αισιοδοξία για το μέλλον και το συνολικό καλό ενός τόπου. Αντ’ αυτού ο έλληνας γεωτεχνικός, απλά συμπληρώνει αιτήσεις του ΟΣΔΕ για λογαριασμό των αγροτών, λες και δεν θα μπορούσε μόνος του ο αγρότης να συμπληρώσει την αίτησή του για να πάρει την ενίσχυση που δικαιούται! Εκπονεί «μελέτες» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τα περίφημα «σχέδια  βελτίωσης» με ανύπαρκτες καλλιέργειες , με μοναδικό σκοπό την τυπική και χωρίς ουσία νομιμοποίηση για τις έμμεσες ενισχύσεις. «Υποβοηθά», τους αγρότες να αιτούνται την βιολογική παραγωγή των προϊόντων τους «στα χαρτιά», να εφαρμόζουν τους κανόνες της «απονιτροποίησης»  και συνταγογραφούν «αγοράζοντας»  software για τον υπολογιστή του καταστήματός τους, χωρίς καν να υπάρχει η υποχρέωση της επίσκεψης  στον αγρό! Αλλά και η «ηλεκτρονική καταγραφή» των πωλήσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων προς τους αγρότες δεν είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία και λειτουργεί, μονοσήμαντα και αποκλειστικά, προς την κατεύθυνση της πληροφόρησης και της διευκόλυνσης των μονοπωλίων και των εταιρειών εισαγωγής αγροχημικών στην χώρα μας και συνεπώς εις βάρος της κοινωνίας των ανθρώπων. Σε ότι αφορά στην επιμόρφωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι τεράστιας  σημασίας, διότι  σχετίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και  την υγεία των πολιτών. Θα πρέπει όμως  να εμβαθύνει και να εξαντλείται  στην επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων και να μην αρκείται στο παράβολο της διενέργειας των εξετάσεων. Μάλιστα η ύλη της πρώτης ενότητας των «επιμορφωτικών σεμιναρίων» είναι παραπλανητική και, όπως παρουσιάζεται, υποκρύπτει την πραγματικότητα και μάλλον εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρίες γεωργικών φαρμάκων,  παρά προστατεύει το περιβάλλον, την ποιότητα των προϊόντων και την υγεία των πολιτών. Η  αξιολόγηση, για παράδειγμα, των επιπτώσεων της χρήσης  φυτοφαρμάκων στον καταναλωτή και στο περιβάλλον, σε ορισμένες καλλιέργειες οι οποίες όμως δεν έχουν «αρκετά δυναμικό μάρκετινγκ», γνωστές ως «ήσσονος σημασίας», εναπόκειται απλά και μόνο στον … αιτούντα την άδεια, γεωργικό συνεταιρισμό η κατάστημα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων ! 

Κι ενώ ο ευρωπαίος γεωτεχνικός, δημιουργεί τις ποικιλίες του μέλλοντος, σχεδιάζει  γεωργικά μηχανήματα εφοδιασμένα με δορυφορικά συστήματα, βελτιώνει φυλές των ζώων, ελέγχει με drones τις καλλιέργειες και πολλά ακόμη, το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων,  δημιουργεί «παρασιτικές» θέσεις εργασίας στην πλάτη των αγροτών, όπως είναι ο πρόσφατος θεσμός του «γεωργικού συμβούλου» που με χρήματα των αγροτών , τα κοινοτικά δηλαδή κονδύλια, ο έλληνας γεωτεχνικός απλά .…συμβουλεύει τους γεωργούς. Εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στην χώρα μας, για να εξισορροπήσουν το γεωργικό εισόδημα που πλήττεται από τις αθρόες εισαγωγές πάμφθηνων αγαθών από τρίτες χώρες, αντί να πηγαίνουν στους αγρότες, πηγαίνουν στις τσέπες νομικών προσώπων, που έχουν βαπτισθεί με την βοήθεια της νομοθεσίας, «αγρότες»! Νομικά πρόσωπα,  που  ποτέ δεν είχαν σχέση με την κτηνοτροφία ή την γεωργία, υφαρπάζουν  τα παραπάνω ποσά και δεσμεύοντας τεράστιες ορεινές εκτάσεις βοσκοτόπων, στερούν από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους τις άμεσες  ενισχύσεις  για τα κοπάδια τους, υποχρεώνοντάς τους ουσιαστικά να αγοράσουν, τα δικαιώματα από αυτούς, σε …τιμές ευκαιρίας!  «Άυλοι τίτλοι», βαπτίστηκαν οι άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, τα λεγόμενα «δικαιώματα» και ως «άυλοι τίτλοι» στην συνέχεια «μεταβιβάζονται», δηλαδή πωλούνται σε ενδιαφερόμενους, με την βοήθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ρόλο «μεσίτη». Πάμπολλες οι αγγελίες για αγορά και ζήτηση δικαιωμάτων σε αγροτικές εφημερίδες. Και όλα αυτά  σε καθεστώς αδιαφάνειας, ανομίας και τυχοδιωκτισμού, χωρίς έστω και τυπικά το κράτος να λαμβάνει ένα ευρώ φόρο από αυτές τις μεταβιβάσεις… Βέβαια η διαφάνεια στις διαδικασίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  είναι γνωστό σε όλους ότι είναι μια ανεφάρμοστη έννοια, με την πρόφαση πάντα του απορρήτου των «προσωπικών δεδομένων», το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για την άμεση πληροφόρηση και διευκόλυνση των μονοπωλίων, των εταιρειών και των ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτές γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο τις αγοραπωλησίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οικονομικά στοιχεία των αγροτών, την ρευστότητά τους κτλ. τις ποσότητες και τις τιμές των εισαγωγών και εξαγωγών, με την Τράπεζα Πειραιώς σε κυρίαρχο θέση στο ΔΣ του GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μπροστά σε όλα αυτά βέβαια, οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι, είναι απλά οι θεατές του παραλόγου και της ιδιωτικοποίησης του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έχει περάσει με πολύ «ψιλά γράμματα», δίχως να έχει προβληματίσει τους «ψαγμένους συνδικαλιστές» κι ακόμη περισσότερο την διοίκηση του Επιμελητηρίου. Δεν είναι άξιο απορίας;  Το Υπουργείο, με την θεσμοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων, την παραχώρηση νευραλγικών και στρατηγικής σημασίας τομέων,  έχει παραδώσει τα κλειδιά της διαχείρισης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, περιθωριοποιώντας και υποβαθμίζοντας τον ρόλο του γεωτεχνικού. Επιτρέπει την διείσδυση εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων στην προσωπική ζωή ακόμη και στο απόρρητο προσωπικών δεδομένων και στις βάσεις δεδομένων των πάντων στον γεωργικό χώρο. «Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι πλέον δομικός λίθος του όλου συστήματος» όπως άλλωστε έχει καταγραφεί από τα χείλη του διευθύνοντος συμβούλου της.  Με λίγα λόγια, οι ίδιοι οι κρατικοί παράγοντες, οι συνεταιρισμοί κτλ με την βοήθεια των «συνδικαλιστών γεωτεχνικών», οδηγούν τους αγρότες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι ενώ το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων  πλήρωσε   ιδιωτική εταιρία, την NEUROPUBLIC A.E  ( θυγατρική της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ !) για ένα δύσχρηστο πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατάθεσης της αίτησης ενίσχυσης,  ανέθεσε  στην ίδια την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και την πανελλαδική «υποβοήθηση» των αγροτών στην συμπλήρωση της αίτησης !! έναντι αδρού τιμήματος. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνουμε τον αγρότη να πληρώνει για την σύνταξη αυτής της αίτησης!  Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  αμφισβητώντας ουσιαστικά την αξιοπιστία του ελληνικού ΟΣΔΕ, καταλόγισε στην Ελληνική Δημοκρατία ένα προκαταβολικό  πρόστιμο ύψους  17 εκατομμυρίων ευρώ έναντι, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα του «λάθους» που αφορά στην υπερεκτίμηση της μέγιστης επιλέξιμης έκτασης που καταχωρήθηκε στο ελληνικό ΣΑΑ, οδηγώντας σε παράτυπες πληρωμές προς «δικαιούχους» και που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει. 

Και το γεωτεχνικό επιμελητήριο, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εναρμονισμένο προς όλες αυτές τις πρακτικές, ολοκληρώνει αυτή την καταστροφική για την ανάπτυξη πολιτική, με την ένοχη σιωπή και τη συμμετοχή του σ’ αυτά τα άθλια κερδοσκοπικά παιγνίδια. Αν και πρόκειται για νομοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου δεν αποτελεί παρά ένα σαθρό και χρηματοβόρο οικοδόμημα και τα τελευταία χρόνια, οι διοικήσεις ζημίωσαν το ταμείο, με σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συγκαλέσουν την γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, χωρίς να απολογηθούν ή να δώσουν λογαριασμό σε κανένα. Και συνεχίζουν οι «εκλεγμένες» διοικήσεις να διοικούν το επιμελητήριο με το 6% του συνόλου των γεωτεχνικών με την μέθοδο της ανεξόφλητης συνδρομής και να αναλώνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, δαπανώντας  τεράστια κονδύλια σε διοικητικά έξοδα, μισθούς, σε «διαδικτυακές επιμορφώσεις» του γεωτεχνικού κόσμου και άλλα παρόμοια, κατασπαταλώντας τις συνδρομές και τα πενιχρά πλέον έσοδα του ισχυρότερου κάποτε ταμείου, καθηλώνοντας τους γεωτεχνικούς στις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος και υποχρεώνοντας τον ελληνικό λαό να πληρώνει τα σπασμένα.



Γιώργος Αιμ. Παγουρόπουλος              Έσλιν 27    Λαμία              pagouropoulosjiorgos.blogspot.gr




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη