Η Έναρξη των Εργασιών του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαΐου το απόγευμα, η έναρξη του 2ου Πανελληνίου  Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, μετέβη στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής, όπου και ετέλεσε τον αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β', του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, του Γραμματέως της  Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολυκάρπου Μπόγρη, των Δημάρχων Τανάγρας και Ωροπού καθώς και των συνέδρων -  εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

            Μετά την ακολουθία του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος απηύθυνε χαιρετισμό και στην προσφώνησή του χαρακτηριστικά ανέφερε:

Μακαριώτατε,

Θεοφιλέστατε,

Κύριε Γενικέ Γραμματεύ Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας

Κύριοι Δήμαρχοι,

Αγαπητοί μας συνεργάτες, Ιερείς, Νέοι και Νέες.

            «Με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, πραγματοποιούμε για δεύτερη χρονιά το Συνέδριο τούτο των στελεχών των Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων, αυτή τη φορά στις φιλόξενες Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

            Η εμπειρία της πρώτης συναντήσεως των στελεχών μας προέτρεψε να επαναλάβουμε την προσπάθεια αυτή με την πεποίθηση ότι θα αυξήσουμε τις γνώσεις μας και θα εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες μας για μία πιο αποτελεσματική προσφορά στα παιδιά και στους εφήβους των Κατασκηνώσεων της Εκκλησίας μας. Μιλάμε για μια προσφορά σε πολλές χιλιάδες παιδιά, από πολλές εκατοντάδες στελέχη, φοιτητές, νέους επιστήμονες και εργαζομένους, που θυσιάζουν τις διακοπές τους και εντάσσονται στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας υπέρ της Νεότητος.

            Όλοι έχουμε περάσει από κάποια κατασκήνωση και όλοι γνωρίζουμε ότι δέκα μέρες στις Κατασκηνώσεις της Εκκλησίας ισοδυναμούν με πολλές ώρες μαθημάτων στο Κατηχητικό Σχολείο.

            Η Μόνιμη Συνοδική Επιτροπή Νεότητος παρά την οικονομική κρίση και τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, έχει κατορθώσει με τη συνδρομή των Ιερών Μητροπόλεων και εν προκειμένω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να δραστηριοποιείται με τη διοργάνωση Ημερίδων και Συνεδρίων μέσω των οποίων τροφοδοτεί τα στελέχη Νεότητος της Εκκλησίας μας με τα απαραίτητα εφόδια γνώσεων και εμπειριών δια την διαπαιδαγώγηση της Νεότητος.

            Η Μόνιμη Συνοδική Επιτροπή Νεότητος με την ακάματη φροντίδα του Γραμματέως αυτής Αρχιμ. Πολυκάρπου Μπόγρη ετοίμασε ένα ευχάριστο και μεστό τριήμερο πρόγραμμα με κατάλληλες για το θέμα εισηγήσεις και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα σας οικοδομήσουν και θα σας ξεκουράσουν.

Η αναπροσαρμογή μας στα νέα δεδομένα, η ανανέωση των δυνάμεων μας και η καλλιέργεια πνεύματος αγάπης προς τα παιδιά μας είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της Κατασκηνωτικής αγωγής της Νεότητος, που είναι και ο στόχος του παρόντος Β΄ Συνεδρίου.

            Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, φίλο και εμπνευστή της Νεότητος, για την φιλοξενία του και την παρουσία του εις το Συνέδριό μας.

            Ευχαριστούμε τους ομιλητάς και όλους εσάς παιδιά μου, που στέκεσθε δίπλα στον τοπικό σας Ποιμενάρχη και αγκαλιάζετε, υπηρετείτε και καλλιεργείτε τα νεόφυτα του Ιερού Αμπελώνος της Εκκλησίας».

            Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο  Μακαριώτατος, ο οποίος και   συνεχάρη τον Ποιμενάρχη μας  αλλά και τον π. Πολύκαρπο και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωση του Συνεδρίου. Στο τέλος του χαιρετισμού του ευχήθηκε   το έργο της νεότητας να προοδεύει, διότι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή χρειαζόμαστε τη νεολαία, που αυτή  θα συνεχίσει το έργο.

            Αμέσως μετά ακολούθησε η κεντρική Εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: «Εκκλησιαστική Κατασκήνωση, δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους Ουρανοπολίτες» του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών. Μετά την Εισήγηση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

            Στο Συνέδριο συμμετέχουν 130 εκπρόσωποι από  53 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

             Οι Εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουνίου  και κατά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εισηγήσεις:



Τετάρτη 30 Μαΐου

«Το πνευματικό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Εισηγητής:  Αιδεσιμιολ. Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

«Η Θεολογική κατάρτησις των στελεχών μιας εκκλησιαστικής κατασηνώσεως». Εισηγητής: κ. Δήμητρα Χάλαρη Εκπαιδευτικός και Στέλεχος Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως.

«Κατασκηνωτική ψυχαγωγία και Κατασκηνωτική μυσταγωγία. Η χρυσή τομή». Εισηγητής: Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι Σύνεδροι θα μεταβούν προσκυνηματικώς στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Λειβαδιά.

Πέμπτη 31 Μαΐου

 «Η μετακατασκηνωτική επικοινωνία των ανθρώπων, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία την εμπειρία μιας κατασκηνωτικής περιόδου». Εισηγητής: Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Εφημέριος Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Λουκά Θηβών.

«Το ηλεκτρονικό παιχνίδι και ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας στην Κατασκήνωση». Εισηγητής:  κ. Γεώργιος Μανώλης, Θεολόγος, Στέλεχος Εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως.

«Αρχές επικοινωνίας και συνεργασίας της Κατασκήνωσης με τους γονείς και κηδεμόνες των κατασκηνωτών». Εισηγητής: Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κρουσταλλάκης, Θεολόγος, Υπεύθυνος Εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι συμμετέχοντες σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής.

Παρασκευή 1 Ιουνίου

Μετά την πρωινή προσευχή θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των ομάδων εργασιών των Συνέδρων και θα αναχωρήσουν δια τις πόλεις τους.

            Την Ιερά Μητρόπολή μας στο εν λόγω Συνέδριο εκπροσωπούν τα Στελέχη του Γραφείου Νεότητος κ. Χρήστος Βάρσος, Στρατιωτικός και Θεολόγος και ο κ. Νικόλαος Κλασίνας.

imfth.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη