Ένας Πολιτικός έκτισε Μοναστήρι!

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο ορεινό χωριό Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδος.

  Το Mοναστήρι αυτό αποτελεί ένα όραμα ζωής του Καθηγητού Χειρουργικής και τ. Υπουργού κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, του οποίο είναι κτίτωρ εκ θεμελίων και προσφάτως το εδώρησε εις την Ιερά Μητρόπολή μας.

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στην Ιερά Μονή όπου και ετέλεσε την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρακώμης – Τυμφρηστού π. Ηλία Σκαρλάτο, τον Εφημέριο του χωριού Μερκάδα Σπερχειάδος π. Αθανάσιο Αλεξίου και τον Αρχιδιάκονο του π. Ευστάθιο Κατόπη.

  Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε Βυζαντινή Χορωδία υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού των Αγίων Αποστόλων Λαμίας και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ευθυμίου Τσούμα.

  Προ της απολύσεως ο κ. Υπουργός με εμφανή την συγκίνηση προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την ευλογημένη παρουσία του στην Μονή, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του και την αγάπη του προς την Ιερά Μητρόπολή μας και προς τον Ποιμενάρχη μας.

  Δι’ ολίγον αναφέρθηκε στο ιστορικό ανεγέρσεως του Ναού αρχικά και έπειτα της Μοναστηριακής πτέρυγος, τα οποία από μικρό παιδί είχε θέσει ως όραμα ζωής.

  «Στον τόπο αυτό Σεβασμιώτατε υπήρχε σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις μαρτυρίες των προγόνων μας παλαιός Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Μέγα Αθανάσιο. Όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω αυτό το Μοναστήρι, το οποίο θα αναδείξει τον τόπο μου, το χωριό μου. Ευελπιστώ ότι με την βοήθεια του Θεού θα ανευρεθεί κατάλληλη αδελφότητα για να το επανδρώσει και η Ιερά αυτή Μονή θα αναδειχθεί μια νέα θρησκευτική – πνευματική κυψέλη, η οποία θα είναι καύχημα για τον ορεινό όγκο της Δυτικής Φθιώτιδος.

  Μέσα απ’ τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ Σεβασμιώτατε, διότι από την πρώτη στιγμή που ο Θεός οδήγησε τα βήματά σας στην Ιστορική και ευλογημένη αυτή Μητρόπολη, στηρίξατε την προσπάθειά μου με κάθε τρόπο και πάνω απ’ όλα με ενισχύσατε ηθικά στο να συνεχίσω και ολοκληρώσω το έργο αυτό και να που έφθασε η ευλογημένη και ευτυχισμένη αυτή στιγμή. Η χαρά και η συγκίνηση και για εμένα και για την οικογένεια μου είναι απερίγραπτη.

  Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει υγεία ,δύναμη και έτη πολλά για να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο που επιτελείτε στην Φθιώτιδα και την Εκκλησία γενικότερα καθώς και την συνέχιση της Ιστορίας ενός ευλογημένου τόπου και λαού, ο οποίος χαίρει και προσεύχεται για τον Δεσπότη του».

  Αντιφωνώντας τον λόγο του κ. Υπουργού ο Σεβασμιώτατος, χαρακτηριστικά εδήλωσε:

  «Συμμετέχω απόλυτα στην συγκίνηση του αγαπημένου μας Υπουργού Θανάση, διότι έχω παρακολουθήσει εκ του πλησίον τον αγώνα του και το όραμά του για την ανοικοδόμηση πρώτα του Ναού και έπειτα της Ιεράς Μονής του Αγίου Αθανασίου.

  Ένας Ποιμενάρχης αγαπητοί μου αδελφοί, δεν ικανοποιείται και χαίρει μόνο αλλά δοξάζει και το Όνομα του Τριαδικού Θεού, διότι στις μέρες μας, στο ποίμνίο του, στον τόπο του, ευρέθη ένας καταξιωμένος καθηγητής Ιατρικής και πολιτικός να είναι κτίτωρ Ναού και Μοναστηριού, πράγμα σπάνιο για πολιτικούς και είναι μεγάλη μας τιμή.

  Αυτό το Mοναστήρι το έκτισε με μεγάλο αγώνα και το όραμά του θα υλοποιηθεί με την πρόνοια του Θεού, ο οποίος θα στείλει την κατάλληλη αδελφότητα και γι’ αυτό είμαι βέβαιος.

  Αδελφοί μου σας ευχαριστώ που ευρίσκεστε σήμερα εδώ, διότι αυτά τα έργα πρέπει να επαινούνται. Η Φθιώτιδα άπασα, ευγνωμονούσα αναφέρεται στο όνομα του Αθανασίου Γιαννόπουλου και η ευγνωμοσύνη όλων μας ας γίνει προσευχή προς τον Θεό για υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία».

  Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου αναφώνησαν το «Άξιος!» στον κ. Υπουργό δια το σπουδαίο αυτό έργο του.

  Στην συνέχεια κλήρος και λαός εν πομπή μετέβησαν έμπροσθεν της μεγάλης οικοδομικής πτέρυγας, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπου ο Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε την Αρχιερατική ευχή εγκαινιασμού.

  Στην συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος με την σύζυγό του ξενάγησαν όλους τους παρευερεθέντες στους χώρους του κτίσματος, το οποίο περιέχει Αρχονταρίκι, κουζίνα, κελιά μοναχών και άλλους βοηθητικούς χώρους, πλήρως εξοπλισμένους.

  Η τελετή των Εγκαινίων έκλεισε με πλούσια δοχή εκ μέρους της οικογενείας του κ. Γιαννόπουλου προς όλους στο Αρχονταρίκι και στην αυλή της Μονής.

 Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης συνοδευόμενος από Αξιωματικούς, ο Στρατηγός ε.α. κ. Γεώργιος Λιασκώνης , ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Ντελής, ο τ. Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, πολλοί ιατροί και άλλοι επίσημοι εξ Αθηνών και μεγάλο πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. 

imfth.gr







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη