Ερώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη για δικαιώματα των ΑμεΑ

Ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη, την οποία προσυπέγραψαν ακόμη 40 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αναμόρφωση των συντελεστών δόμησης, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών ΑμεΑ:

Αθήνα, 1/6/2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Αναμόρφωση των συντελεστών δόμησης με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών ΑμεΑ»
Το καθεστώς των συντελεστών δόμησης συνιστά ένα πλαίσιο προστασίας από την αυθαίρετη δόμηση και διατήρησης του χωροταξικού σχεδιασμού ανά την επικράτεια, με γνώμονα – μεταξύ αρκετών άλλων – την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η εφαρμογή του δε θα πρέπει να υλοποιείται δίχως κοινωνικούς όρους και υπό την άγνοια των αναγκών όσων συνανθρώπων μας χρήζουν ιδιαίτερης υποστήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, μεταφέρονται οι επανειλημμένες κρούσεις συλλόγων του αναπηρικού κινήματος, οι οποίοι αιτούνται ευλόγως την αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για τις περιπτώσεις των οικημάτων των μελών τους. Ιδίως στις περιπτώσεις της κινητικής αναπηρίας και της τύφλωσης, στις οποίες μπορεί να διαπιστώνεται ποσοστό αναπηρίας ακόμη και 80%, η συγκεκριμένη ανάγκη είναι αδήριτη.
Για την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόµων µε αναπηρίες απαιτούνται σχεδιαστικές προδιαγραφές οι οποίες υπολογίζονται στο υπολειπόμενο του συντελεστή δόμησης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι για την κατασκευή μίας τουαλέτας, συμβατής με τις προδιαγραφές υποδοχής ενός βαριά αναπήρου, απαιτείται ενδιάμεσος χώρος διαμέτρου κατ’ ελάχιστο 1,50 μέτρο για τη στροφή του καροτσιού μεταξύ των ειδών υγιεινής, ενώ συνολικά καταλαμβάνει το λιγότερο 5 περίπου τετραγωνικά μέτρα σε αντίθεση με τη κατασκευή μιας συμβατικής τουαλέτας, που καταλαμβάνει 3,75 τ.μ. (μικρότερη κατά 20%). Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν οι εσωτερικοί διάδρομοι κίνησης που σχεδιάζονται και υπολογίζονται με πλάτος 1,20 μέτρα σε αντίθεση με το πλάτος 1 μέτρου της συμβατικής κατοικίας. Έτσι, καθίσταται αντιληπτό ότι αναλογικά απαιτούνται μεγαλύτεροι χώροι για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός συνανθρώπου μας με αναπηρία, δεδομένο το οποίο επιτείνεται όταν το οίκημα είναι σχετικά περιορισμένου εμβαδού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Α) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η προφανής αδικία εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων;
Β) Αποτελεί στόχο του υπουργείου μία εύλογη αναπροσαρμογή του συντελεστή δόμησης – ενδεχομένως αύξηση κατά 10% – σε περίπτωση προσθήκης ορόφου, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα σε άτομο με κινητική αναπηρία άνω του 80% ή τύφλωση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Αθανασίου Αθανάσιος
Ακριώτης Γεώργιος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτου Ελένη
Βράντζα Παναγιώτα
Γάκης Δημήτριος
Γεννιά Γεωργία
Δημητριάδης Μίμης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καΐσας Γεώργιος
Κασιμάτη Νίνα
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη-Αμανατίδου Παναγιώτα
Κυρίτσης Γεώργιος
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λάππας Σπυρίδων
Λιβανίου Ζωή
Μάρδας Δημήτριος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Ουρσουζίδης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τσόγκας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη